Dailes teātra jumtu sāks apdzīvot trīs bišu saimes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mēnesī, kad pasaule atzīmē starptautisko bišu dienu, Dailes teātra jumtu sāks apdzīvot trīs bišu saimes, informēja teātra pārstāvis Marko Rass.

Pēc Rasa vārdiem, bišu stropus izvietos uz Dailes teātra augstākā līmeņa jumta 11.stāvā, un tos pārraudzīs dravnieks Uģis Mālnieks. Plānots, ka sezonas laikā katra bišu saime varētu ienest vismaz 60 kilogramus medus.

"Salīdzinoši ar lauku teritorijām pilsētvide ir brīva no lauksaimniecībā izmantotajiem pesticīdiem. Dailes teātra apkārtne un visa Rīga ir bagāta ar ziedošiem kokiem, tai skaitā liepām un krāšņām puķu dobēm, kur bitēm darboties," pavēstīja Rass.

Viņaprāt, urbānā biškopība pēdējos gados guvusi popularitāti Eiropas un aizokeāna lielākajās metropolēs. Rīga ir viena no viszaļākajām pilsētām Eiropā, tāpēc Dailes teātris šādi pilsētā ienesīšot vēl vairāk dabas un vienlaicīgi iepriecinās savus skatītājus ar bišu sarūpētajiem produktiem.

Kā pavēstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars, kamēr uz Dailes teātra jumtiem notiek ēkas siltināšanas remontdarbi, uz jumta atradīsies trīs bišu saimes. Savukārt, kad remontdarbi būs pabeigti, teātris plāno bišu stropu skaitu palielināt.

"Uz Dailes teātra jumtiem ir milzīga platība, kur izvērsties. Ļoti iespējams, ka nākotnē teātra skatītājs kopā ar izrāžu programmiņām varēs iegādāties arī no pesticīdiem brīvu Dailes medu. Katrā ziņā, tuvojas vasara un Dailes bites sāk strādāt," pauda Žagars.

Turpretim teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs pavēstīja, ka, ņemot piemēru no bitēm un iedvesmojoties no visiem zināmā un neapturamā bišu čakluma, Dailes teātris sadzīvo ar šī brīža situāciju, pielāgojoties apstākļiem un turpinot strādāt.

"Pēc 12.maija sāksim mēģinājumus jaunajiem iestudējumiem. Tas būs angļu rakstnieka Roberta Aika darba "Ārsts" iestudējums Gata Šmita režijā un dramaturģes Justīnes Kļavas "Sidraba šķidrums", kura režisore būs Paula Pļavniece. Savukārt Dmitrijs Petrenko sāks darbu pie britu autora Dankana Makmillana darba "Elpa" iestudējuma," norādīja Kairišs, akcentējot, ka patlaban notiek darbs pie teātra seriāla Dailes teātrī.

Žagars norādīja, ka visus šos projektus ir iespējams mēģināt, ievērojot sanitāro protokolu, pie kura patlaban strādā Kultūras ministrijas darba grupa sadarbībā ar Veselības ministriju. Brīdī, kad tiks atļauta cilvēku pulcēšanās līdz 50 cilvēkiem brīvā dabā un, ja Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas to pieļaus, būsim gatavi vispirms sākt spēlēt šīs izrādes droši iekārtotā Dailes teātra iekšpagalmā "Dailes dārzs".

TVNET jau ziņoja, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā aizliegti publiski pasākumi ar cilvēku pulcēšanos, tāpēc nenotiek arī virkne kultūras un izklaides pasākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu