Sākta izmeklēšana par "UAVFactory" drona incidentu (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Ir sākta izmeklēšana par SIA "UAVFactory" piederošā drona pazušanas gadījumu, un līdz lietas apstākļu noskaidrošanai apturēta uzņēmumam izsniegtā atļauju paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumiem, informēja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs.

Viņš apstiprināja, ka testa lidojuma laikā pazudušais un, iespējams, joprojām nekontrolēti lidojošais drons ir SIA "UAVFactory" īpašums. "Uzņēmumam ir izsniegta ilgtermiņa atļauja paaugstināta riska lidojumu veikšanai, kā arī uzņēmumā strādājošie tālvadības piloti ir nokārtojuši attiecīgas zināšanu pārbaudes," skaidroja CAA pārstāvis.

Vincevs norādīja, ka šodien CAA ir pieņēmusi lēmumu līdz lietas apstākļu noskaidrošanai apturēt SIA "UAVFactory" izsniegto atļauju paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģa lidojumiem. Negadījuma iemesli tiks skaidroti izmeklēšanas gaitā, piebilda aģentūras komunikācijas vadītājs.

Kā ziņots, pazudušā bezpilota gaisa kuģa meklēšanā svētdien pēc CAA un VAS "Latvijas Gaisa satiksme" lūguma iesaistīta armijas lidmašīna "An-2" ar nepieciešamo ekspertīzi un aprīkojumu drona vadības atgūšanai, informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

Internetā atrodamā informācija liecina, ka "An-2" ir vienmotora biplāns, kurš sarunvalodā iemantojis nosaukumu "kukuruzņiks".

Savukārt sestdien pazudušā nekontrolētā drona meklēšanā tika izmantots arī helikopters "Mi-17".

Kā ziņots, "noklīdušā" drona radīto risku dēļ ir slēgta lidostas "Rīga" gaisa telpa, mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdienas pēcpusdienā pavēstīja Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).

Lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte aģentūrai LETA apstiprināja, ka saistībā ar pazudušo dronu aviosabiedrības "SmartLynx" lidmašīna Urumči-Rīga bija spiesta nolaisties rezerves lidostā Tallinā.

Covid-19 pandēmijas dēļ gan starptautiskie pasažieru pārvadājumi kopš marta vidus nenotiek, izņemot atsevišķus iepriekš saskaņotus reisus, tomēr tiek veikti kravu aviopārvadājumi.

Pazudušā drona dēļ civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem, ir izdots ierobežojums izmantot Latvijas gaisa telpu augstumā līdz 5950 metriem.

TVNET jau vēstīja, ka sestdien kontrolēta testa lidojuma laikā zuda sakari ar dronu ražotājai SIA "UAVFactory" piederošu bezpilota lidaparātu. Uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs apstiprināja, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Lidojošais gaisa kuģis ir apmēram 3,5 metrus plats un 5,5 metrus garš, bet sver aptuveni 26 kilogramus. Drona lidojuma ātrums varētu būt aptuveni 70 kilometri stundā.

Iedzīvotāji, kuri pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota gaisa kuģi, tiek aicināti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu