"Distancētu sarunu seriāls", 5. epizode – "Krīze kā iespēja. Vai tiešām?"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Tele2" komercdirektors Raivo Rosts
"Tele2" komercdirektors Raivo Rosts Foto: Zane Bitere/LETA

Interneta tiešsaistes notikumu sērijas "Distancētu sarunu seriāls" piektajā epizodē "Krīze kā iespēja. Vai tiešām?" Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs un pētnieks Mārtiņš Daugulis sarunājās ar "Valmiermuižas alus" saimnieku Aigaru Ruņģi, "CAPS!" šokolādes mājas saimnieci Ilzi Garanču, teātra trupas "Kvadrifrons" režisoru un aktieri Klāvu Melli un "Tele2 Latvija" komercdirektoru Raivo Rostu.

Aigars Ruņģis minēja, ka viņa sajūta šobrīd ir kā vētrā uz kuģa. Ir skaidrs, ka tūlīt būs jāpeld un jādara tas citādāk nekā līdz šim. Kā alus darītājs, viņš šā brīža situāciju salīdzināja ar ziemu un atzina, ka šis ir lielisks laiks, lai pārbaudītu, vai tas, ar ko nodarbojies, tiešām ir tas, ko no sirds vēlies darīt. Ja atbilde ir pozitīva, tad ir skaidrs, ka tiks izdomāts, kā izpeldēt krastā arī pēc šīs vētras. Atliek ikdienā domāt, ko jaunu var izdarīt šeit un tagad. Turklāt alus darītāji jau jūtoties gana norūdīti, pateicoties Latvijas “simts gudrajām galvām”, kas ik pa laikam izdomā jaunus pārsteigumus, ar ko jātiek jātiek galā alkohola biznesā. Galu galā Aigars Ruņģis aicināja cilvēkus būt lokālpatriotiskiem un šobrīd izvēlēties tieši vietējo ražotāju preces, lai tādējādi veicinātu vietējo uzņēmumu asinsriti.

Ilze Garanča uzsvēra, ka krīze ir iespēja izvērtēt, vai tik tiešām nevajag beigt iesākto biznesu un sākt ko jaunu. Arī viņas tagadējais bizness tika sākts iepriekšējās finanšu krīzes laikā, aizverot pirms tam uzturēto kafejnīcu. Viņa minēja, ka šis ir lielisks laiks, kad izmēģināt dullas idejas, jo zaudēt jau tāpat īsti nav ko. Tajā pašā laikā viņas dzīvē jau ne reizi pierādījies, ka pāri var tikt visām grūtībām, lai kādas arī nerastos pa ceļam, tādēļ atliek tikai darīt, nevis sēdēt rokas klēpī salikušam.

Klāvs Mellis savukārt bilda, ka radošiem cilvēkiem šis laiks emocionāli nav pārāk liels pārsteigums, jo viņi tāpat ik pa laikam slīkst eksistenciālās krīzēs, lai spētu radīt savus mākslas darbus. Līdz ar to emocionāli radošo cilvēku dzīve nemaz nešķiet ārkārtīgi mainījusies. Cits stāsts, protams, ir par praktisko pusi, kas vismaz teātrī ir apstājusies gandrīz pilnībā, ja neskaita tiešsaistes izrāžu rīkošanu. Šajā žanrā gan vēl esot daudz jārok, lai atklātu tā patiesās kvalitātes, jo ar klātienes teātri to joprojām grūti salīdzināt.

Visbeidzot Raivo Rosts uzsvēra, ka visupirms krīzē nomainās vide, kas automātiski nozīmē caurumu parādīšanos, ko var aizpildīt tie, kam ir resursi. Pats galvenais, viņaprāt, ir saprast, kā no šīs situācijas iznākt ārā. Tad rodas jaunas, spēcīgas idejas, kas savukārt rada tagad sasniedzamos mērķus. Turklāt tie var izrādīties tādi, kas vēl pirms neilga laika tika atlikti uz tālāku nākotni, bet pēkšņi kļuvuši visaktuālākie un darāmi tieši šobrīd.

"Distancēto sarunu seriāla" sestajā epizodē "Turpinājums sekos" 14. maijā pulksten 18.00 tiks apkopotas iepriekšējās piecās epizodēs apgūtās zinības, kas noteikti noderēs gan krīzes, gan arī pēckrīzes laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu