Abavā un Pāces upē pieķerti maluzvejnieki ar brangu nēģu lomu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nēģi. Ilustratīvs attēls.
Nēģi. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts policija (VP) Abavas un Pāces upēs konstatējusi aizliegtu nēģu zveju un kopumā videi nodarītais kaitējums ir 4240 eiro, informēja VP.

Aizvadītajā nedēļā policija sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem konstatēja divus makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumus nēģu zvejas lieguma laikā, kas tika izdarīti aizsargājamās teritorijās. Vienā gadījumā bija nelegāli noķerti 19 nēģi, bet otrā gadījumā 87 nēģi.

Ceturtdien īsi pirms pusnakts likumsargi pamanīja, ka no neliela ceļa, kas ved uz īpaši aizsargājamu teritoriju "Abavas senleja", izbrauc kāda automašīna. Policisti apturēja automašīnas vadītāju. Redzot, ka gan transportlīdzekļa vadītājs, gan pasažieri ir ģērbti zvejas tērpos, likumsargi aicināja uzrādīt transportlīdzekļa bagāžas nodalījuma saturu. Bagāžas nodalījumā atradās 19 nelegāli noķerti nēģi un zivju duramā dakša.

Automašīnā kopumā atradās trīs personas, no kurām viens atzinās, ka visus 19 nēģus esot noķēruši ar rokām Abavas upē. Kopējais videi nodarītais kaitējuma apmērs ir 760 eiro.

Par notikušo sākta administratīvā lietvedība un par šādu pārkāpumu var piemērot 280 līdz 700 eiro sodu.

Pēc neilga laika policija saņēma no Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem lūgumu palīdzēt. Viņi ziņoja, ka dabas liegumā "Pāces pļavas" pie Pāces upes pamanīti maluzvejnieki. Kad likumsargi ieradās notikuma vietā, maluzvejnieki ar mopēdu mēģināja bēgt, taču brīdi vēlāk personas apturētas.

Uz mopēda atradās tēvs ar dēlu, kuriem mugursomā tika konstatēti 87 nelegāli noķerti nēģi. 

Šajā gadījumā videi nodarītais kaitējuma apmērs ir 3480 eiro. Par šādu pārkāpuma apmēru jau paredzēta kriminālatbildība, proti, brīvības atņemšana līdz trim gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tāpat vīrietis bija vadījis spēkratu, kuram nav Obligātā civiltiesiskā apdrošināšana, kā arī vadītājam nebija transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. 

Šādas pārbaudes gan no Valsts policijas, gan no Dabas aizsardzības pārvaldes notiek regulāri.

Policija atgādina, ka no 1.februāra līdz 31.jūlijam Braslā, Gaujā, Irbē, Lielupē, Sakā, Salacā, Svētupē, Užavā un Ventā aizliegta nēģu zveja. Pārējās upēs, kurās atļauta nēģu zveja, lieguma darbības termiņš ir no 1.februāra līdz 31.oktobrim. Daugavā nēģu zvejas liegums ir spēkā no 1.maija līdz 31.jūlijam.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu