Sporta bāzu ģērbtuvēs un dušās nedrīkstēs uzkavēties ilgāk par 15 minūtēm (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sporta bāzu koplietošanas ģērbtuvēs un dušās nedrīkstēs uzkavēties ilgāk par 15 minūtēm, otrdien preses konferencē atklāja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš atgādināja, ka no šodienas sporta jomā nedaudz samazināti noteiktie ierobežojumi un, ievērojot īpašus nosacījumus, atļauti organizēti grupu treniņi arī iekštelpās, taču laiks, kopš persona ieiet un iziet no sporta bāzes, nedrīkst pārsniegt trīs stundas.

Severs uzsvēra, ka pamata prasība ir spēt ievērot divu metru distanci gan starp treniņa dalībniekiem, gan starp sportotājiem un treneriem. Tāpat distancēšanās jāievēro, ieejot un izejot no sporta bāzēm, un nav atļauta drūzmēšanās.

Vienlaikus IZM pārstāvis uzsvēra, ka ģērbtuvēs un dušās jāievēro distancēšanās prasības un sporta bāzes pārvaldniekam jāveido marķējumi par pieejamajiem skapīšiem. Tāpat uzsvērts, ka šajās vietās nedrīkstēs uzkavēties ilgāk par 15 minūtēm.

Severs aicināja ievērot, ka sportošana ir veselīga un vēlama, bet sporta veidi, kas paredz kontaktu, pašlaik nevar notikt. "Atbildība par to, kas norisinās sporta bāzēs, ir īpašniekam un pārvaldniekam, un sporta bāzēm jābūt izstrādātiem iekšējiem noteikumiem, kas regulē šo kārtību," pauda ierēdnis.

Iekštelpu sporta bāzēs IZM rekomendēs veikt iepriekšēju pierakstu

 Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rekomendēs iekštelpu sporta bāzēm veikt iepriekšēju cilvēku pierakstu, otrdien preses konferencē stāstīja IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

IZM pārstāvis skaidroja, ka ministrija šodienas laikā publicēs papildinātas rekomendācijas sporta nodarbību norisei, kurās būs ietverts punkts: lai apmeklētu fitnesa zāli vai peldbaseinu, nepieciešams iepriekšējs pieraksts uz noteiktu laiku.

"Mums ir jāuzkrāj informācija par klientu, lai varētu informēt attiecīgās personas, ja būs kāds [saslimšanas] gadījums," uzsvēra Severs. Vienlaikus viņš atgādināja, ka attiecībā uz organizētajiem treniņiem situācija ir sakārtota, jo treniņa vadītājs zinās, cik un kādas personas uz to ieradīsies, kā arī cikos.

"Individuālais pieraksts būs ļoti svarīgs, un aicinu arī privātos pakalpojumu sniedzējus šo rekomendāciju izmantot, tostarp uz peldbaseiniem," akcentēja ierēdnis.

Tāpat Severs informēja, ka šodien gaidāmajās rekomendācijās tiks norādīts personu skaits peldceliņā, kas būs atkarīgs no kopējā baseina izmēra un no tā, vai tā ir individuālā peldēšana vai grupas nodarbība.

Kas attiecas uz saunām un pirtīm, tad tās pagaidām nebūs izmantojamas, teica Severs.

Arī Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane stāstīja, ka baseinu drošai apmeklēšanai vēl tiek izstrādātas rekomendācijas, jo apstākļi baseinā ir specifiskāki un cilvēkiem ar augstāku saslimšanas risku būtu jāizvērtē baseina apmeklēšana.

"Tāpēc aizvien notiek sarunas ar IZM, lai nodrošinātu, ka baseina apmeklējums dod ieguvumu veselībai, nevis rada augstus inficēšanās riskus. Lai riski atsver ieguvumu veselībai," uzsvēra Feldmane.

Tāpat viņa norādīja, ka bērniem baseinos ir iespējams augstāks inficēšanās risks.

Jau ziņots, ka sporta bāzu koplietošanas ģērbtuvēs un dušās nedrīkstēs uzkavēties ilgāk par 15 minūtēm, atklāja Severs.

Viņš atgādināja, ka no šodienas sporta jomā nedaudz samazināti noteiktie ierobežojumi un, ievērojot īpašus nosacījumus, atļauti organizēti grupu treniņi arī iekštelpās, taču laiks starp personas ieiešanu un iziešanu no sporta bāzes nedrīkst pārsniegt trīs stundas.

Severs uzsvēra, ka pamata prasība ir spēt ievērot divu metru distanci gan starp treniņa dalībniekiem, gan starp sportotājiem un treneriem. Tāpat distancēšanās jāievēro, ieejot un izejot no sporta bāzēm, un nav atļauta drūzmēšanās.

Vienlaikus IZM pārstāvis uzsvēra, ka ģērbtuvēs un dušās jāievēro distancēšanās prasības un sporta bāžu pārvaldniekam jāveido marķējumi par pieejamajiem skapīšiem. Tāpat uzsvērts, ka šajās vietās nedrīkstēs uzkavēties ilgāk par 15 minūtēm.

Kā vēstīts, valdība pirms nedēļas lēma, ka no šodienas klātienē varēs notikt organizēti bezkontakta sporta treniņi vai nodarbības, ievērojot vairākus nosacījumus, tai skaitā būs jāievēro savstarpēja divu metru distance un vienā treniņgrupā vienlaikus nevarēs pulcēties vairāk kā 25 personas.

Organizētos sporta treniņus jāvada personai, kura atbilst normatīvajos aktos par sporta speciālistu sertifikāciju noteiktajām prasībām.

Pieņemts arī lēmums, ka treniņa laiks iekštelpās nevar pārsniegt trīs stundas, bet treniņiem ārtelpās nav laika ierobežojuma.

Vienlaikus treniņu dalībniekiem jāievēro savstarpēja divu metru distance un nedrīkst pārklāties dažādu treniņgrupu plūsmas. Treniņa organizatoriem jānodrošina tā uzraudzība.

Nolemts arī, ka sporta nodarbībās nevar iesaistīties personas, kuras ir jaunākas par septiņiem gadiem, un visiem treniņa dalībniekiem jāievēro sporta norises vietas pārvaldnieka un treniņa vadītāja norādījumi, tai skaitā attiecībā uz personu plūsmu ierobežošanu atbilstoši sporta norises vietas ietilpībai.

Slimību kontroles un profilakses centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš klāstīja, ka līdz šim Latvijā ir konstatēts tikai viens gadījums, kad sporta aktivitāšu laikā notikusi inficēšanās ar Covid-19.

Tomēr, raugoties no epidemioloģiskā viedokļa, pastāvošos inficēšanās draudus var novērst, tikai vajadzētu pievērst papildu uzmanību koplietošanas telpām, piemēram, dušām un ģērbtuvēm, teica Perevoščikovs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu