ASV Pārstāvju palāta pieņem 3 triljonu dolāru ekonomikas glābšanas paketi (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV Pārstāvju palāta, kurā vairākums ir demokrātiem, piektdien ar nelielu balsu vairākumu pieņēma 3 triljonu ASV dolāru vērtu paketi ekonomikas glābšanai no Covid-19 sekām, bet republikāņu iebildumu dēļ šo paketi var noraidīt Senāts un Baltais nams.

Tā sauktais Varoņu likums (Heroes Act) paredz piešķirt apmēram triljonu dolāru štatu valdībām un vietējām pašvaldībām, izmaksāt naudu miljoniem smagi skartu amerikāņu ģimeņu, piešķirt līdzekļus slimnīcām un medicīnas darbiniekiem, kā arī atbalstīt mazos uzņēmumus.

1815 lappuses garais dokuments arī paredz palielināt bezdarba un pārtikas palīdzību, sniegt atbalstu mājsaimniecībām īres un hipotēku maksājumu segšanā, un piešķirt miljardiem dolāru Covid-19 testiem, infekcijas izsekošanas operācijām un ārstēšanai.

"Mēs domājam, ka šis ie liels ieguldījums amerikāņu dzīvē un mūsu štatu un apdzīvoto vietu budžetos," sacīja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Amerikāņi, no kuriem vairāk nekā 36 miljoni ir zaudējuši darbu Covid-19 katastrofas un ar to saistītās uzņēmumu slēgšanas dēļ, "tik ļoti cieš tik daudzos veidos", piebilda Pelosi. "Mēs gribam mazināt viņu sāpes."

Pret likuma projektu balsoja gandrīz visi republikāņi, izņemot vienu, un 14 no demokrātiem. Tas tika pieņemts ar 208 balsīm par un 199 pret. 

Daudzi republikāņi nosauca šo paketi par pārmērīgu liberāļu vēlmju sarakstu, jo tas paredz finansējumu tādām demokrātu prioritātēm kā balsošanas pa pastu programmas vai marihuānas pētījumi.

"Nebūs pārspīlēti teikt, ka šis likumprojekts nav nekas vairāk kā demokrātu politikas darba kārtība, kas tiek maskēta kā atbilde uz koronavīrusa krīzi," kolēģiem sacīja Pārstāvju palātas republikānis Toms Kouls.

"Senāts nepieņems šo likumprojektu, prezidents neparakstīs šo likumu."

Republikāņi iebilst arī pret paredzēto finansējumu štatu valdībām un vietējām pašvaldībām. Baltā nama administrācija uzskata, ka demokrātu pārvaldītajiem štatiem, kuriem bija finansiālas problēmas jau pirms pandēmijas, nevajadzētu saņemt šādu "glābiņu" no valdības. 

Republikāņu kontrolētā Senāta līderi ir izteikušies, ka viņi ir pret ātru jaunas palīdzības pieņemšanu, jo vēl vajadzētu noskaidrot, kā iepriekšējie palīdzības pasākumi palīdzējuši amerikāņu sabiedrībai.

ASV prezidents Donalds Tramps jau ir parakstījis četrus likumus par atbalsta pasākumiem saistībā ar Covid-19 pandēmiju. Starp tiem ir martā pieņemtā 2,2 triljonu dolāru pakete un 483 miljardu dolāru vērts likums par papildu līdzekļiem aizdevumu programmai smagi skartajiem mazajiem uzņēmumiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu