Dienvidaustrumāzijas narkotiku ražošanas "sintētiskais drudzis"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Mjanmas varas iestādes šonedēļ paziņoja par iespaidīgu narkotiku un to izgatavošanas izejvielu daudzuma konfiscēšanu. Konfiscētais narkotiku daudzums bijis lielākais, ko reģiona likumsargiem izdevies uziet vairāku gadu  laikā, un tas ir kārtējais pierādījums straujajam sintētisko narkotiku ražošanas uzplaukumam Dienvidaustrumāzijā, vēsta ASV raidorganizācija CNN. 

Mjanmas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka tām izdevies konfiscēt narkotikas un narkotiku izgatavošanas izejvielas miljoniem ASV dolāru vērtībā. Izmeklēšana šajā lietā ilga aptuveni trīs mēnešus, un operācijas laikā aizturēti 33 cilvēki. 

Kā pavēstīja ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja (UNODC) reģionālais koordinators Džeremijs Duglass, šis ir viens no lielākajiem narkotiku un ķīmisko vielu daudzumiem, ko likumsargiem izdevies konfiscēt Dienvidaustrumāzijā.

Kā teikts kopīgajā Mjanmas policijas un ONODC kopīgajā paziņojumā, operācijas gaitā Mjanmas provincē Šanā konfiscēti gandrīz 200 miljoni metamfetamīna tablešu, vairāk nekā 500 kilogrami metamfetamīna kristālu, kā arī 35,5 tonnas un 163 000 litru ķimikāliju, kas paredzētas narkotiku izgatavošanai. 

Foto: Reuters/ScanPix

Tāpat varas iestādes konfiscēja arī 3750 litrus šķidrā metilfentanila. No šīs vielas tiek izgatavota spēcīgais sintētiskais opioīds fentanils.

Šī ir pirmā reize, kad Dienvidaustrumāzijā konfiscēts tik liels daudzums fentanila vai tā analogu. 

Eksperti uzskata, ka Dienvidaustrumāzijas narkotiku ražotāji un tirgotāji varētu arvien vairāk koncentrēties uz sintētisko opioīdu ražošanu un piedāvāšanu tirgū, tādējādi samazinot tradicionālo opioīdu piedāvājumu. 

Foto: Reuters/ScanPix

Sintētisko opioīdu izgatavošana ir vienkāršāka, un tie ir arī krietni iedarbīgāki. 

Duglass uzsver, ka Mjanmā konfiscētā metilfentanila daudzums ir pietiekami liels, lai saražotu fentanilu apjomā, kas atbilstu visā reģionā gada laikā saražotajam heroīnam. 

“Šis ir brīdis, no kura mēs baidījāmies - sintētiskie opioīdi reģionā ir lielā apjomā,” uzsver eksperts.

Āzijas metamfetamīna bums ir uzskatāms par vienu no lielākajām narkotiku krīzēm pasaulē. To veicina lieli noziedzīgie sindikāti, kas pēdējo gadu laikā pārorientē savu darbību no tādām augu valsts izcelsmes narkotikām, piemēram, heroīna, uz lētāk un vienkāršāk ražojamām sintētiskajām narkotikām - tādām kā metamfetamīns.

Foto: Reuters/ScanPix

Āzijas noziedzīgajiem grupējumiem izdodas darboties ar salīdzinoši mazu policijas iejaukšanos, jo viņi savu darbību koncentrē tā dēvētajā Zelta trīsstūrī - reģionā, kur robežojas Taizeme, Laosa un Mjanma. 

Zelta trīsstūris gadiem ilgi bija pasaulē lielākais heroīna ražošanas reģions, kas joprojām ir uzskatāms par teritoriju, kas lielā mērā atrodas ārpus likuma. Īpaši tas raksturīgs tieši Mjanmā, kur daļu teritoriju faktiski kontrolē dažādi bruņoti grupējumi. 

Tā rezultātā Dienvidaustrumāzija ir piedzīvojusi bezprecedenta sintētisko narkotiku rūpniecības un tirdzniecības uzplaukumu. 

Kā liecina UNODC apkopotā informācija, tikai metamfetamīna tirgus apgrozījums Āzijā un Dienvidaustrumāzijā veido 61,4 miljardus ASV dolāru gadā. 

Šī nozare ir tik spēcīga, ka pat jaunā koronavīrusa epidēmija nav būtiski ietekmējusi sintētisko narkotiku ražošanu un tirdzniecību reģionā. 

UNODC pārstāvis Duglass uzsver, ka sintētisko narkotiku un to izgatavošanai nepieciešamo izejvielu ražošana, kā arī narkotiku tirdzniecība Zelta trīsstūrī arī Covid-19 pandēmijas laikā risinās rekordlielos apjomos.  

“Ir skaidrs, ka šāda veida ražošanas vietu tīklu izveidošana nebūtu iespējama bez nopietnu transnacionālu organizētās noziedzības grupējumu būtiska finansiāla atbalsta,” uzsver eksperts. 

Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu