Gudras metodes, kas palīdzēs izņemt košļeni no matiem, auduma un mēbelēm (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nekas nav nepatīkamāks kā apjausma, ka mīļā apģērbā ir ielipusi košļene vai vēl ļaunāk – tā ir nonākusi matos un draud izplēst veselu murskuli no galvas rotas. Par laimi, ir neskaitāmi daudz metožu, kā glābt matus, apģērbu un pat mēbeles no neatgriezeniskiem bojājumiem.

Etiķis

Etiķis, it īpaši ābolu etiķis, ir ārkārtīgi populārs tīrīšanas līdzeklis vairākās mājsaimniecībās, turklāt tas arī lieliski spēj tikt galā ar ielipušām košļenēm. Lai izglābtu bikses, T kreklus, paklājus vai mīkstās mēbeles, uzsildi ābolu etiķi mikroviļņu krāsnī vai pavāri metāla bļodiņā. Iemērc košļeni karstajā etiķī vai ar kokvilnas lupatiņu uztriep šķidrumu uz mēbeles vai paklāja. 

Vadoties pēc košļenes traipa lieluma, izvēlies attiecīgus piederumus tās nokasīšanai – lielākiem izvēlies sviesta nazi, bet mazākiem – kutikulu lāpstiņu. Ar attiecīgo rīku kasi nost košļeni, bet pārpalikumus notīri ar vecu zobu birsti. Mazāk nekā vienas minūtes laikā košļene būs nost no mīļotā apģērba vai mēbeles.

Zemesriekstu sviests

Lai gan doma par zemesriekstu sviestu matos nešķiet pārāk pievilcīga, taču tajā esošās eļļas un tauki spēj padarīt košļeni nelipīgu un viegli izņemamu no matiem. Šim darbam izvēlies krēmīgu zemesriekstu sviestu un ar ēdamkaroti to uzsmērē uz skartās zonas – matiem vai auduma. Ļauj sviestam iedarboties astoņas līdz desmit minūtes.

Zemesriekstu sviests, tāpat kā košļene, ir hidrofoba viela un nešķīst ūdenī – tieši tādēļ košļājamā gumija mutē neizšķīst. Uzsmērējot vienu hidrofobu vielu uz otras, abas viena otru izšķīdina – šādi būs iespējams izņemt košļeni no matiem, nenogriežot tos.

Olīveļļa

Jebkura eļļa paveiks to pašu darbu, ko dara zemesriekstu sviests. Eļļu iesaka izmantot, ja košļājamā gumija kaut kādā veidā ir nonākusi uzacīs vai skropstās. Viegli iemasē eļļu ar vates kociņu uz skartās vietas, ļauj tai iedarboties desmit minūtes un viegli ar pirkstu galiem izņem gumiju.

Eļļas bāzes tīrīšanas līdzekļi

Gluži tāpat kā eļļas un zemesriekstu sviests, noder tīrīšanas līdzekļi uz eļļas bāzes, arī kosmētikas noņēmēji un krēmi. Arī šie eļļainie produkti padarīs košļeni mazāk lipīgu un viegli izņemamu no matiem, auduma vai notīrāmu no grīdas.

Vazelīns

Šis produkts ir atrodams teju visu mājsaimniecību vannasistabās, un ne velti – vazelīns ir lielisks mitrinātājs lūpām un sausai ādai. Ja košļene ir nonākusi uz ādas, uzzied nedaudz vazelīna uz skartās vietas un pēcāk notīri ar salveti.

Spirts

Ja košļājamā gumija ir ielipusi smalkā audumā, kura attīrīšanai eļļainas substances nederēs, ņem talkā spirtu. Samitrini kokvilnas lupatiņu, vates plāksnīti vai kociņu ar spirtu un uzmanīgi to uzklāj uz vietas, kur košļene ir ieķērusies audumā. Spirts iznīcina košļenē esošos polimērus, tādēļ tā paliks nelipīga un viegli būs noņemama no auduma. Turklāt spirts nenodarīs kaitējumu audumam, tāpēc šo metodi var izmantot, ja skāde gadījusies satīna spilveniem, zīda audumam vai poliestera krekliem. Ļauj spirtam nožūt un uzmanīgi košļenes traipu kasi nost ar kutikulu lāpstiņu vai sviesta nazi. Pēcāk izmazgā apģērbu veļasmašīnā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu