Ierīces elektrības patēriņa samazināšanai: vilšanās vai reāls ietaupījums? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tesla Saver Eco

Daudzviet interneta veikalos tiek piedāvātas īpašas ierīces, kas sola samazināt elektrības rēķinu par 30, 50 vai pat 70 procentiem. Vai tiešām šādas ierīces ir vērts pirkt?

Kāds Latvijas interneta preču tirgotājs piedāvā pircējiem iegādāties ierīci 40 eiro vērtībā – tā sola palielināt sadzīves tehnikas ekspluatācijas laiku un samazināt elektroenerģijas patēriņu. Atliek to vien ievietot jebkurā no mājas rozetēm, un ierīce pati paveiks savu darbu, turklāt pirmos rezultātus varēs just jau pēc pirmā lietošanas mēneša – tā sola ražotājs.

Šādu ierīci Latvijā tirgo jau vairākus gadus, un atsauksmes ir dažādas – vieni ir sajūsmā, taču citi ir vīlušies un apgalvo, ka solītais nav īstenojies.  

“Cilvēki uzķeras. Gribas ticēt brīnumiem un Ziemassvētku vecītim, bet diemžēl tie, kas nopirks, neredzēs elektrības rēķinos reālu samazinājumu,” tā raidījumam “4. studija” skaidro RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes pētnieks Ansis Avotiņš. “Tas ir pilnīgs apmāns, vismaz šajā gadījumā. Teorētiski ir iespējams ietaupīt desmit procentus, bet tikai tādā gadījumā, ja ierīce pati ieslēdz un kaut ko izslēdz. Iespraust ierīci kontaktā un samazināt patēriņu – tas tā nevar notikt.”

Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Anrijs Tukulis skaidro, ka šīs ierīces parādījās tirgū pirms četriem vai pieciem gadiem, un tās testēja gan “Elektrum”, gan Rīgas Tehniskā universitāte, gan vēl citi eksperti, taču visi speciālisti secināja, ka šāda ierīce vai nu nedara neko, vai arī vēl papildus tērē elektrību.  

Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Santa Zarāne raidījumam skaidro, ka ierīces mājaslapā ir skaidri redzama maldinoša informācija un pircējiem vajadzētu uzmanīties, pasūtot šādu preci. Pagaidām PTAC nav saņēmis sūdzības par šo lapu.

Anrijs Tukulis atklāj, ka “enerģijas patēriņu” samazinošās ierīces ir paredzētas reaktīvās jaudas komponenta samazināšanai, par ko mājsaimniecībām nav jāmaksā. Speciālists piebilst, ka ir neskaitāmi citi veidi, kā gudri samazināt elektrības patēriņu, piemēram, lieki nedarbinot ierīces.  

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu