Divas drosmīgas dāmas. Divi stalti zirgi. Ceļojums apkārt Latvijai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Marenda

Apkārt Latvijai zirga mugurā! Šādu ceļojumu jau otro vasaru turpinās divas zirgu kopšanas entuziastes Tīna Runce un Līga Vilne. Iepriekšējā vasarā bija ceļojuma jūras posms, savukārt šovasar attiecīgi abas ceļotājas jās gar Latvijas sauszemes robežu.

Līga Vilne un Tīna Runce dodas uz pļavu, kur ganās viņu lielākie draugi un draudzenes – zirgi. Šī vasara ceļojumam zirga mugurā būs jau otrā, tas nozīmē, ka iepriekšējās vasaras pieredze liek justies drošāk. Tā tik šķiet, ka zirgam var jebkurā mirklī kāpt mugurā un doties garā, aizraujošā ceļojumā.

“Es arī aicinātu visus, kas mēģina kaut ko tādu darīt, iepriekš sagatavoties, lai nenodarītu sev un zirgam pāri,” "900 sekundēm" stāsta jātniece Līga. 

Līga akcentē, ka pirms ceļojuma aizvadītajā vasarā viņi gatavojās vairākus mēnešus. Pie vairāku desmitu kilometru garām jāšanas distancēm jāpierod jātniekam un arī zirgam, piemēram, pat ķēvju Prīmas un Dempsijas nagi tika atstāti bez pakaviem, lai norūdītu pirms garā ceļa.

“Viņai tas nags bija izveidojies stāvs un stingrs. Mēs apzināti viņas nekalām un nevilkām nekādas kurpes, jo jānorūda nagi. Pēc tam mums bija jāiekniebj sev, jo pat tad, kad gājām pa grants ceļu, zirgi jutās labi,” saka Līga. Pēc nagu nostiprināšanas zirgi, protams, tika apkalti, lai ceļā varētu veikt visus iespējamos posmus.

Pagājušajā augustā ceļojums sākās Lietuvas pusē Nidā un turpinājās vairākus simtus kilometru līdz pat Ainažiem.

Šajā vasarā maršruts būs krietni garāks. Tas sāksies Ainažos un, ejot gar sauszemes robežu, turpināsies līdz vietai, kur sākās iepriekšējā vasarā.

“Līga saka – es gribētu apkārt Latvijai. Es saku – labi, seglosim zirgus un jāsim.” Tīna Runce atceras, ka ceļojuma ideja radās visai spontāni. Gatavošanās un arī pats ceļojums notiek iespējami saudzīgi dzīvniekiem. Ceļojuma laikā dienā tiek veikti aptuveni 40 kilometri, un katrā vietā, kur sanāk piestāt, cilvēki pauž prieku, sastopot šādas ceļotājas.

“Jebkurā vietā, kur esat ar zirgiem klāt, cilvēki uzreiz ļoti priecājas: ui, zirgi, vai mēs drīkstam pienākt, vai drīkstam papaijāt. Uzreiz sastapšanās ar cilvēkiem ir citādāka,” teic Tīna.

Arī šajā vasarā ceļojums sāksies augustā. Katrs interesents varēs tam sekot “Facebook” lapā – “Ceļojums pa Latvijas robežu zirga mugurā”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu