Levite mudina sievietes Latvijā aktīvāk izvēlēties karjeru IKT nozarē (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andra Levite
Andra Levite Foto: Evija Trifanova/LETA

Tikai 1% no Latvijā nodarbinātajām sievietēm strādā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē, kas ir mazāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs, uzsver Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite.

Kā informēja Valsts prezidenta kanceleja, Levite šodien uzstājās ar runu kopienas "Riga TechGirls" rīkotajā informācijas tehnoloģiju (IT) vēstnešu un mentoru programmas "TechMentors" atklāšanā.

Levite novērojusi, ka daudzās nozarēs, piemēram, politikā, aviācijā, kosmosa tehnoloģijā, ķīmijā un tieslietās, vīriešu dzimuma pārstāvji sabiedrībā ir plaši pazīstami, bet sieviešu dzimuma pārstāves "ir jāmeklē zinātniskās publikācijās un grāmatās".

Viņa atzīmēja, ka 2015.gadā amerikāņu rakstniece Dženisa Kaplana aprakstījusi zinātniskus eksperimentus, kur dalībniekiem lika nosaukt, kuru cilvēku viņi uzskata par ģēniju. Tika minēts Galileo Galilejs, Leonardo da Vinči, Volfgangs Amadejs Mocarts, Alberts Einšteins. "Visi vīrieši. Pēc ilgas domāšanas daži atcerējās divkārtējo Nobela prēmijas laureāti Mariju Kirī. Turklāt katrs septītais aptaujātais vīrietis sevi pašu uzskatīja par ģēniju, bet neviena sieviete," izteicās prezidenta dzīvesbiedre.

Viņa uzsvēra, ka visstiprākais ierocis pret šādu manipulāciju joprojām ir laba izglītība un patstāvīga domāšana. Levite akcentēja, - ja šodien bērniem jautātu, kā izskatās IKT speciālists, viņi uzzīmētu vīrieti, taču sievietes, kuras jau strādā šajā nozarē, laužot šo stereotipu.

Levite secināja, ka tad, kad cilvēces vēsturē sievietes sāka strādāt kā ārstes vai kā skolotājas, viņu īpatsvars minētajās nozarēs bija līdzīgi zems kā šodien, kad IKT nozarē strādā tikai 1% no strādājošām sievietēm Latvijā.

"Lai uzsāktu neparastu ceļu, ir nepieciešamas mentores, kuras spēj būt par pozitīvu piemēru. Pirms simt gadiem iepriekš minētās sievietes bija šie paraugi. Tagad jūs pārņemat šo lomu, lai mūsdienu meitenes uzdrošinātos jums sekot," akcentēja Levite, norādot, ka tehnoloģiju joma piedāvā perspektīvu un labi apmaksātu darbu, bieži ar elastīgu darba vietu un darba laiku. Viņas ieskatā, tas ir piedāvājums, kas atvieglo profesionālai sievietei izšķirties arī par ģimeni.

Uzrunas noslēgumā Levite klātejošajām sacīja, ka viņām vēl daudz darba priekšā, bet viņa ir pārliecināta par izdošanos.

Lai nākotnē palielinātu informācijas tehnoloģiju speciālistu skaitu Latvijā, vienlaikus ceļot nozares prestižu un palīdzot vairākām cilvēku grupām iekļauties IT nozarē, tiek uzsākta jauna un vērienīga kustība “TechMentor” – IT vēstnešu iniciatīvas un mentoru programma.

 “Riga TechGirls” ir pirmā organizācija Latvijā, kuras mērķis ir iedvesmot un izglītot sievietes apgūt programmēšanas pamatus un attīstīt digitālās prasmes.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu