„Vāgnera grupa“ kā Vladimira Putina īpašā kaujas vienība

Sandra Veinberga
, Komunikācijas zinātnes eksperte, profesore
CopyLinkedIn Draugiem X
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: REUTERS/EPA/AP

Группа Вагнера, Wagner Group, PMC Wagner, Chvk Wagner ir paramilitāra vienība, kas Krievijas uzdevumā piedalās citu valstu militārajās operācijās, lai ar ieroču palīdzību ietekmētu notikumus attiecīgajā valstī Krievijai vajadzīgā virzienā.

 Piemēram, Rietumukrainā, Sīrijā, Centrālāfrikas Republikā, Sudānā un pašlaik Lībijā. Pastāv versijas, ka šī vienība ir īpašā Krievijas Aizsardzības ministrijas divīzija, kas aktīvi piedalās militārajos konfliktos, kuros Krievija oficiāli demonstrēt savu klātesamību nevēlas. Šajos „Putina kaujinieku“ grupējumos  2017. gada decembrī cīnījās ap 6000 algotņu. Tās komandu centrāle atrodas krievu armijas bāzē Krasnodarā, un tā tieši pakļaujas Krievijas militārajai izlūkošanai GRU.  

Žurnālisti nav vēlami

Vispirms jāuzsver, ka Vāgnera grupai nepatīk žurnālisti un netīk, ja par viņiem raksta. Četri krievu žurnālisti, kas līdz šim nodarbojās ar šīs kaujas „vienības“ analīzi, ir miruši. 

Parādi komandē Putina „pavārs“ Jevgeņijs Prigožins, kas ne tikai nodarbojas ar keiteringu jeb izbraukuma banketiem, bet arī komandē Kremļa troļļu armiju. Viņam pieder tā saucamais uzņēmums Internet Research Agency (Pēterburgas priekšpilsētā Olgino), kas rīkoja troļļu uzbrukumus ASV prezidenta vēlēšanu laikā, lai panāktu Donalda Trampa uzvaru. Viņiem izdevās ietekmēt arī Apvienotās Karalistes Breksita balsojumu, taču viņi izgāzās Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, nenodrošinot Marinas Lepēnas iesēšanos Francijas prezidenta krēslā.

Vāgnera grupu formāli it kā esot nodibinājis „specnaza“ kaujinieks Vladimirs Utkins (pastāv arī citas versijas) 2014. gada cīņām Rietumukrainā. Pēc tam (pateicoties „pavāra“ finansējumam) šī  kaujinieku vienība asiņaini izrēķinās ar sev nevēlamiem režīmiem un cilvēkiem Sīrijā, Magadaskarā, Mozambikā un Venecuēlā.

Pašlaik Vāgnera grupa kaujas Lībijā

Kā norāda ANO dokumenti, Vāgnera vienību sastāvā tur cīnās no 800-1200 kaujinieku-algotņu, kas pašlaik nostājušies ģenerāļa Kalifa Haftara pusē. Tātad Vāgnera grupa tur pašlaik cīnās pret ANO karavīriem, kas atbalsta legālo valsts valdību. Kāpēc? Tāpēc, ka Putina kaujiniekiem jau ir izdevies palīdzēt noturēt pie varas Sīrijā Krievijai labvēlīgo Bašaru Asadu. Tagad Maskavai un Kremlim ir stratēģiski svarīgi saglabāt kontroli pār bēgļu plūsmu no Āfrikas uz Eiropu, kas norisinās cauri Lībijai. Maskavai ir izdevīgi kontrolēt šo bēgļu plūsmu un ar to šantažēt Eiropas Savienību. Bez tam Lībija ir naftas zeme un derīgie izrakteņi Putinu interesē visvairāk. Savas valsts rūpniecību viņam nav izdevies modernizēt, tāpēc atliek vienīgi tas, ko piedāvā dabas resursi. 

Vāgnera grupa ir salīdzinoši lēts instruments, kas nodrošina Kremļa ietekmi Āfrikā. Kremlis vienmēr ir noliedzis šādas slepenas divīzijas eksistenci un noliedz to kā savu politisko interešu aizstāvi. Pašlaik Lībijā vāgnerieši nodarbojas arī ar izlūkdarbību, spiegošanas operācijām un taktisko plānošanu.  Internetu reizēm pārpludina viņu asiņainās izrēķināšanās ar civilajiem iedzīvotājiem, sadisma akcijas un citi „kaujas paņēmieni“, kas kaujiniekiem šķiet publiskas lielīšanās vērti pasākumi.       

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu