Iedzīvotājus aicina saudzēt dabu un nodot riepas bez maksas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

 No 13. jūnija uzņēmums “AJ Power Recycling” uzsāk ikgadējo vides akciju “Dod riepām otru dzīvi”, kuras laikā aicina iedzīvotājus bez maksas nodot nolietotās vieglo automašīnu riepas astoņās Latvijas pilsētās – Jelgavā, Bauskā, Ogrē, Baldonē,  Jūrmalā, Tukumā, Rīgā un Olainē.

Kā liecina akcijas ietvaros veiktā aptauja, aptuveni 40% autovadītāju īpašumā atrodas nolietotas riepas,  kuras nepieciešams utilizēt, taču tas netiek darīts, jo riepu īpašnieks nevēlas par to maksāt, vai arī tuvumā nav riepu nodošanas punkta. “AJ Power Recycling” sadarbībā ar kravas automašīnu ražotāju “Scania Latvia” aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un neuzglabāt nolietotās riepas, bet nodot tās videi un iedzīvotājiem drošai utilizācijai.

Pēc ekspertu aplēsēm Latvijā šobrīd ir uzkrāti vairāk nekā 100 tūkstoši tonnu nolietotu auto riepu, un to skaits turpina augt. Aizvadītā gada laikā notikuši vairāki bīstami ugunsgrēki, kuri izcēlušies neatļautās riepu uzglabāšanas vietās, radot būtisku kaitējumu videi un apdraudot cilvēku dzīvības. Valstī esošā ārkārtas stāvokļa dēļ problēma ir vēl aktuālāka, jo riepu nodošanas iespējas ir ierobežotas, bet īslaicīga un droša riepu uzglabāšana – apgrūtinoša.

“AJ Power Recycling” akcijas ietvaros veiktajā aptaujā noskaidrots, ka visbiežāk autovadītāji (38%) riepas iegādājas reizi divos gados, bet aptuveni katrs ceturtais (26%) tās iegādājas pat līdz divām reizēm gadā. Kopā tas rada lielu apjomu nolietoto riepu, kas ne vienmēr tiek legāli utilizētas, bet nereti izmestas mežos vai grāvjos. Kā liecina aptauja, teju pusei autovadītāju (40%) īpašumā ir nolietotas auto riepas, kas varētu tikt nodotas pārstrādei. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ auto īpašnieki no riepām neatbrīvojas, ir nevēlēšanās maksāt par to nodošanu (28%), taču tikpat daudziem tuvumā nav riepu nodošanas punktu, vai gluži vienkārši nav informēti, kur riepas ir iespējams nodot.

Lai mazinātu nolietoto riepu uzkrāto apjomu un veicinātu videi draudzīgu to pārstrādi, “AJ Power Recycling” jau trešo gadu organizē vides akciju “Dod riepām otru dzīvi”, kuras ietvaros sabiedrība tiek informēta par nolietoto riepu kaitīgumu, iespējām tās nodot pārstrādei un atkārtotai izmantošanai. Šo akciju laikā ik gadu tiek savākti vairāki simti tonnu nolietotu auto riepu. Šogad akcijai pievienojušies arī kravas pārvadāšanas uzņēmums “Scania” un “Schwenk Latvija”, un tās ietvaros iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas nodot četras nolietotās vieglo auto riepas astoņās Latvijas pilsētās:

13. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 13.00, Jelgavā, “Zemgales eko”, Ganību ielā 84,

13. jūnijā no plkst. 15.00 līdz 19.00, Bauskā, “Vides Serviss”, Biržu iela 8b,

20. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 13.00, Ogrē, “Ķilupe”, Akmeņu iela 43b,

20. jūnijā no plkst. 15.00 līdz 19.00, Baldonē, “Ķilupe”, Rīgas ielā 27,

27. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 13.00, Jūrmalā, “Piejūra”, Ventspils šosejā 61,

27. jūnijā no plkst. 15.00 – 19.00, Tukumā, “Piejūra”, Dienvidu ielā 1,

4. jūlijā, no plkst. 9.00 līdz 13.00, Rīgā, “R Recycling”, Atlasa ielā 4,

4. jūlijā no plkst. 15.00 līdz 19.00, Olainē, Zemgales ielā 36.

“Scania Latvia” pārdošanas vadītājs Guntis Bukalders norāda, ka “mēs – kravas automašīnu ražotājs Scania – lielu uzmanību veltām ilgtspējīga transporta attīstīšanā un risinājumu nodrošināšanā mūsu klientiem. Tas ietver ne vien rūpes par apkārtējo vidi ražošanas procesā,  bet arī visā automašīnas dzīves ciklā, tādēļ ar prieku iesaistāmies akcijā, nodrošinot nodoto riepu transportēšanu.”

Latvijā joprojām ir spēkā Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi, tādēļ, rūpējoties par iedzīvotāju drošību, laukumos tiks organizēta bezkontakta riepu nodošana un pieejami dezinfekcijas līdzekļi. Uz vietas laukumā tiks kontrolēta cilvēku plūsma, lai mazinātu drūzmēšanos, bet iedzīvotāji lūgti ievērot vismaz divu metru distanci vienam no otra. Akcijas ietvaros tiks pieņemtas četras riepas jeb viens riepu komplekts no transportlīdzekļa. Nodoto riepu pārvadāšana tiks nodrošināta ar “Scania” auto un  “Schmitz Cargobull” piekabi.

Vides akcija “Dod riepām otru dzīvi” norisinās trešo gadu, un to organizē  “AJ Power Recycling” sadarbībā ar partneriem – “Scania Latvia”, “Schwenk Latvija”, “Bridgestone” un “Goodyear”. Akciju informatīvi atbalsta “JCDecaux”.  Vairāk informācijas par akciju skatīt mājaslapā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu