Igaunijas Iekšlietu ministrija plāno stingrākus noteikumus ieroča atļaujas izsniegšanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas iekšlietu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Marts Helme.
Igaunijas iekšlietu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Marts Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Igaunijas Iekšlietu ministrija plāno izstrādāt stingrākus noteikumus ieroča iegādāšanās atļaujas izsniegšanai, reaģējot uz incidentu Pērnavas apriņķa Lihulā, kur sestdienas vakarā bruņots vīrietis nošāva divus un ievainoja trīs cilvēkus.

Kā paziņojis iekšlietu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Marts Helme, ministrijas un policijas pārstāvji pirmdien pārsprieduši trūkumus esošajā kārtībā, kas turpmāk būtu novēršami.

Kā vienu šādu nopietnu trūkumu viņš minējis apstākli, ka pēc soda izciešanas sodāmība tiek dzēsta un sodītā persona atkal var pretendēt uz tiesībām iegādāties ieroci.

Runājot par Lihulas šāvēju, ministrs izteicies, ka "galvenais ir jautājums par to, kā ierocis nonācis šāda cilvēka rokās".

Helme arī norādījis, ka jāpārskata regulējums, kas policijai dod tiesības atteikt ieroča iegādes atļauju, iekļaujot iespējamajos atteikuma iemeslos arī informāciju, ka atļaujas pieteicējs regulāri lieto alkoholu vai narkotikas.

Turklāt jāmaina kārtība, ka atļaujas pieteicējs var pats izraudzīties speciālistu, kurš viņam izsniedz atzinumu par piemērotību ieroča glabāšanai, jo tas nozīmē, ka atzinumi nereti tiek izsniegti formāli. Lai to nepieļautu, turpmāk jānosaka, ka ģimenes ārsts nosūta atļaujas pieteicēju pie konkrēta psihiatra, piebildis iekšlietu ministrs.

Ministrijas vicekanclers Veiko Kommusārs atzinis, ka psihiatriskās ekspertīzes kārtība būtu jāpārstrādā, un viens no risinājumiem varētu būt valsts apstiprināts speciālistu saraksts.

Pēc viņa teiktā, ieroča atļaujas izsniegšanu varētu atteikt personām, kas sodītas par noziegumiem pret cilvēka dzīvību vai veselību, par noziegumiem, kas saistīti ar ieroču vai munīcijas lietošanu, par graujošu darbību pret valsti vai par terorismu.

Jau ziņots, ka Pērnavas apriņķa tiesa pirmdien pēc prokuratūras pieprasījuma atļāva apcietināt uz diviem mēnešiem 32 gadus veco Miku Tarrasti, kas sestdienas vakarā Pērnavas apriņķī netālu no Lihulas pie degvielas uzpildes stacijas ar savu automašīnu ietriecās divos citos auto un ēkas sienā, bēga no notikuma vietas, sašāva motociklistu, kurš dzinās viņam pakaļ, un atklāja uguni uz automašīnu, kurā brauca piecu cilvēku ģimene. Motociklists un mašīnā braukusī sieviete no gūtajiem ievainojumiem miruši, bet vīrietis un divi bērni ievainoti. 

Noskaidrots, ka Tarraste bija lietojis gan alkoholu, gan narkotikas un spēcīgus sedatīvos preparātus un no trim šaujamieročiem raidījis desmitiem šāvienu, bet viņam piederējis vēl ceturtais ierocis.  

Tarrastes nopratināšana svētdien ilgusi līdz plkst.22, bet no aizturētā sniegtajām liecībām nav kļuvuši skaidri viņa rīcības iemesli.

Igaunijas zemessardze "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") pirmdien pavēstīja, ka Tarrastem savulaik par agresīvu uzvedību pieprasīts izstāties no šīs organizācijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu