Pieci taupīšanas ieteikumi, kas patiesībā ir aplami (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Naudas taupīšana un krāšana ir sava veida mākslas forma – vieniem izdodas gada laikā sakrāt naudu lieliem pirkumiem un ceļojumiem, bet citiem nauda nāk un iet. Šim nolūkam daudzi paļaujas uz padomiem, kas reizēm nemaz nav tik efektīvi.

Interneta dzīlēs ir sastopami neskaitāmi ieteikumi, kas palīdz iekrāt, iztērēt mazāk vai atteikties no liekiem tēriņiem. Tomēr ne visi padomi ir labi, vēsta portāls “Reader’s Digest”. Lūk, daži piemēri, kurā ieteikums nāks vairāk par skādi.

Lielo iepakojumu iegāde

Ieteikums iegādāties preces vairumā ir dzirdēts ne reizi vien – nopērc produktus un citas preces lielos iepakojumos, tādējādi nopērkot preci lētāk nekā mazajā iepakojumā.

Tomēr vai šāda taktika ir pareiza?

Liela daļa pārtikas produktu, kas nopirkti lielos iepakojumos, netiek iztērēti līdz derīguma termiņa beigām, kā rezultātā pārtikas produkts tiek izmests.

Lielākajos iepakojumos ir vērts iegādāties sadzīves preces, kurām derīguma termiņš ir visai garš, kā veļas pulveri, mīkstinātāji, trauku mazgāšanas līdzekļi vai lielas dušas želejas pudeles.

Kas attiecas uz pārtiku – kritiski izvērtē, vai spēsi piebeigt trīs litrus piena piecu dienu laikā, vai arī kur glabāsi lielos graudaugu produktu maisus - tos nedrīkst glabāt atvērtus, jo tie piesaista pārtikas kodes, tādēļ arī sausus miltus vai putraimus var nākties izmest.

Lētas mēbeles un apģērbi

“Ekonomisks” mēdz reti būt “kvalitatīvs” – lētas mēbeles reizēm plīst un lūst ātrāk, kas nozīmē, ka krēslu var nākties mainīt divreiz biežāk nekā dārgu, bet kvalitatīvu.

Rezultātā – dārgs krēsls sava mūža laikā izmaksās tikpat, cik vairāki salauzti lētie krēsli, ja vien neaizraujies ar mēbeļu pārtaisīšanu un labošanu.

Tas pats attiecas uz apģērbu, arī dažas ekonomiskas preces var izbalēt, saplīst vai izdilt krietni ātrāk. Kvalitatīvas drēbes var kalpot ilgāk – pirms pērc, rūpīgi apskati materiālu, vīles un apģērba izskatu.

Izvairīšanās no hipotekārā kredīta

Aizņemšanās ir liela atbildība, tomēr mūsdienu apstākļos ir grūti sakrāt pilnu summu mājoklim, tāpēc daudzi izvēlas visu savu dzīves laiku īrēt.

Tomēr šāda izvēle ilgākā laika posmā izmaksā daudz dārgāk nekā hipotekārā kredīta atmaksa.

Mēneša griezumā ikmēneša maksājums lielākoties ir izdevīgāks par īres maksu, turklāt, atmaksājot kredītu, īpašumā iegūsi dzīvokli vai māju, bet īres gadījumā samaksātā nauda aizies īstajam dzīvokļa īpašniekam.   

Naudas glabāšana kontā

Krājkonts ir zelta vērtē, ja grasies sakrāt līdzekļus nelieliem, bet dārgiem pirkumiem vai ceļojumam.

Savukārt lielākus līdzekļus krāt krājkontā ir neizdevīgi – liec naudai strādāt savā labā un noguldi naudu bankā.

Sasteigta īpašuma iegāde

Katrs no mums vēlas savu īpašumu un pēc iespējas ātrāk, taču šis ir lēmums, kuram jānobriest.

Sasteigta īpašuma iegāde var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

Sākotnēji sakrāj pēc iespējas vairāk līdzekļu pirmajai iemaksai, kārtīgi aplūko sludinājumus, izskati dažādus mājokļus un apkaimes, parunā ar citiem apkaimē dzīvojošajiem, kā arī novērtē savas iespējas atmaksāt kredītu, pirms sper lielo soli. Ja rīkosies pārsteidzīgi, var nākties vilties izvēlē vai iedzīvoties finansiālās grūtībās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu