Policijas brutalitāte skaitļos: ASV sašauj, nogalina un iesloga vairāk cilvēku nekā citās attīstītajās valstīs (52)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV jau divas nedēļas turpinās protesti pret rasismu un policijas brutalitāti, kas aizsākās pēc tam, kad 25.maijā aizturēšanas laikā policisti Mineapolisā nogalināja afroamerikāni Džordžu Floidu. Pieejamie dati skaidri apliecina – ASV  policisti sašauj, nogalina un iesloga krietni vairāk cilvēku nekā viņu kolēģi citās attīstītajās valstīs, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Attīstītākajām pasaules valstīm mēdz būt dažādas pieejas, publiskojot informāciju par policijas veiktajiem arestiem, šaujamieroču lietošanu, kā arī nāves gadījumiem un ieslodzīto skaitu. Problēmu arī rada tas, ka ASV nav vienotas valsts mēroga datu bāzes, kurā būtu pieejama informācija par to, cik daudz cilvēku katru gadu nogalina ASV policisti. 

CNN apkopotā informācija lielā mērā ir aplēses, kas balstītas un pieejamajiem datiem, tomēr arī šādā gadījumā ASV uz citu attīstīto valstu fona izskatās visai bēdīgi. 

“Mums nevar būt pilnvērtīga  diskusija, jo mums nav datu. Cilvēkiem ir pieejami dati par kinoteātru apmeklējumu pagājušajā nedēļā, bet es jums nevaru sniegt precīzu informāciju par to, cik cilvēku policisti sašāva pagājušajā mēnesī vai pagājušajā gadā,” par attiecīgas statistikas trūkumu jau 2015.gadā izteicās toreizējais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītājs Džeimss Komijs.

Nāves aizturēšanu laikā  

ASV tieslietu statistikas biroja apkopotā informācija liecina, ka desmit mēnešu periodā no 2015.gada jūnija līdz 2016.gada martam reģistrēti 1348 ar policijas aizturēšanām saistīti potenciālo aizdomās turamo nāves gadījumi - vidēji tas nozīmē 135 nāves mēnesī vai nedaudz virs četrām nāvēm dienā. 

Šie dati gan nav pilnīgi, jo tie neietver statistiku par nāves gadījumiem, kas reģistrēti federālo un Amerikas pamatiedzīvotāju tiesībsargājošo institūciju jurisdikcijā. 

Salīdzinājumam Lielbritānijā laika periodā no 2015.gada aprīļa līdz 2016.gada martam policijas aizturēšanas laikā vai esot policijas arestā, miruši 13 cilvēki. Savukārt Austrālijā periodā no 2015.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam reģistrēts 21 šāds nāves gadījums.

Šaujamieroču lietošana 

ASV policisti arī daudz vairāk lieto šaujamieročus nekā viņu kolēģi citās attīstītajās demokrātijās. 

Saskaņā ar FIB datiem, 2018.gadā policisti ASV nošāvuši 407 cilvēkus epizodēs, kas uzskatāmas par attaisnojamu nonāvēšanu. Tomēr attaisnojamas nonāvēšanas nesniedz pilnīgu ieskatu situācijā, jo kopējais policistu nošauto cilvēku skaits ir krietni vien lielāks. 

Kā liecina ASV medija “The Washington Post” apkopotā informācija, 2019.gadā policisti ASV nošāvuši kopumā 1004 cilvēkus. Savukārt saskaņā ar aktīvistu organizācijas “Mapping Police Violence” apkopoto informāciju šis skaitlis ir vēl lielāks - 1099. 

FIB atzīst, ka tās rīcībā esošie dati ir nepilnīgi, tomēr, ņemot vērā pat šādus datus, situācija ASV ir dramatiski sliktāka nekā citās valstīs, kur gadījumi, kad policisti nošauj cilvēku, ir uzskatāmi par retiem incidentiem. 

Piemēram, Kanādā periodā no 2000. līdz 2017. gadam policisti nošāvuši kopumā 461 cilvēku. Šie gan ir tikai tie gadījumi, pēc kuriem pret attiecīgo policistu sākta dienesta izmeklēšana.

Arestu skaits 

Arī veikto arestu skaita ziņā ASV krietni apsteidz citas attīstītās valstis. 

2018.gadā ASV tika veikti kopumā 10 310 960 aresti jeb trīs aresti uz simts valsts iedzīvotājiem. 

Austrālijā šajā pašā gadā arestu skaits uz simts iedzīvotājiem bija divi, bet Lielbritānijā - viens.

No tiem cilvēkiem, kas ASV nonākuši konfrontācijā ar policiju vai tikuši arestēti, tieši afroamerikāņu kopienas pārstāvjiem ir lielākas iespējas piedzīvot spēka lietošanu. 

Kā liecina 2016.gadā izdevumā “American Journal of Health” publiskots pētījums, melnādainiem vīriešiem ASV ir gandrīz trīs reizes lielāka iespēja tikt nogalinātiem policijas iejaukšanās rezultātā nekā baltādainiem vīriešiem. 

Līdzīga statistika par citām attīstītajām valstīm gan nav pieejama.

Ieslodzīto skaits 

ASV ir pārliecinoša pasaules līdere ieslodzīto skaita ziņā - ASV cietumos atrodas aptuveni 2,2 miljoni pieaugušo. Tikai četrās ASV pilsētās ir vairāk iedzīvotāju par valsts cietumos esošo cilvēku skaitu. 

ASV 2016.gadā cietumsodus izcieta 655 cilvēki uz katriem 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinājumam Lielbritānijā šis skaitlis attiecīgajā gadā bija 140, Kanādā 114, bet Francijā - 100. 

Kā liecina organizācijas “Prison Policy Initiative” apkopotie dati, ja katrs ASV štats būtu atsevišķa valsts, tad 31 valsts pasaulē ar lielāko ieslodzīto skaitu uz 100 000 iedzīvotāju būtu ASV štati. 

Trešdaļa visu ASV ieslodzīto cilvēku ir afroamerikāņi, neskatoties uz to, ka viņi veido vien astoto daļu no ASV iedzīvotāju kopskaita. 

CNN uzsver: pat ja statistikas dati ir nepilnīgi, tie apliecina, ka šobrīd ASV notiekošie protesti ir pamatoti un reformas valsts tieslietu nozarē ir akūti nepieciešamas.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu