8 minūtes un 46 sekundes: kā ASV policisti nonāvēja Džordžu Floidu (126)

Pēta "The New York Times" un BBC
Foto: AFP/SCANPIX, Ekrānšāviņi no video
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Džordža Floida nāve 25.maijā izraisīja plašu sašutumu un protestus daudzās ASV pilsētās. ASV laikraksts “The New York Times” un Lielbritānijas raidsabiedrība BBC rekonstruēja traģisko notikumu gaitu, apkopojot informāciju, kas iegūta no dažādiem video, oficiālajiem dokumentiem un citiem avotiem. 

25.maijā Minesotas štata Mineapolisas policija aizturēja 46 gadus veco Džordžu Floidu. Policiju izsauca  veikala “Cup Foods” darbinieks, kurš melnādaino vīrieti apsūdzēja mēģinājumā iegādāties cigaretes ar viltotu 20 dolāru banknoti. 

17 minūtes pēc tam, kad notikuma vietā ieradās pirmā policijas ekipāža, Floids jau bezsamaņā gulēja uz zemes un neizrādīja nekādas dzīvības pazīmes. 

Apkopojot novērošanas kameru un aculiecinieku uzņemtos video, pārskatot oficiālos dokumentus, “The New York Times” un BBC izdevies rekonstruēt traģisko notikumu gaitu. 

“The New York Times” apkopojis vairākus video, kuros redzami notikumi, kas risinājās mazāk par pusstundu. 

Laikraksta sagatavotajā video redzams, kā Floidu aizturējušie policisti vairākas reizes pārkāpj Mineapolisas policijas departamenta noteikumus, kā rezultātā iestājušās letālas sekas. 

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Vairāki aculiecinieki norāda policistiem uz to, ka Floids nevar paelpot, tomēr policisti uz to nekādi nereaģē. 

Nākamajā dienā pēc Floida nāves Mineapolisas policijas departaments no darba atbrīvoja visus četrus viņa aizturēšanā iesaistītos policistus. Savukārt pagājušajā piektdienā policistam Derekam Šovenam, kas turēja celi uz Floida kakla, izvirzītas apsūdzības Floida nonāvēšanā

Šovenam izvirzītajā apsūdzībā norādīts, ka viņš savu celi uz Floida kakla turējis kopumā astoņas minūtes un 46 sekundes. “The New York Times” publiskotajā video redzams, ka Šovens turpinājis spiest Floida kaklu arī pēc tam, kad Floids jau bija zaudējis samaņu. Viņš to darījis arī aptuveni minūti pēc tam, kad notikuma vietā bija ieradušies mediķi. 

Pret pārējiem trīs nu jau bijušajiem policistiem, kas piedalījās Floida aizturēšanā,  - Tomasu Leinu, Aleksandru Kenfu un Tou Tao - sākta izmeklēšana. 

BBC izdevies noskaidrot, ka Džords Floids Mineapolisā dzīvojis vairākus gadus - viņš uz turieni pārcēlies no dzimtās pilsētas Hjūstonas, kas atrodas Teksasas štatā. 

Viņš Mineapolisā strādājis par apsargu naktsklubos, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu rezultātā palicis bez darba. 

Floids veikalu “Cup Foods” apmeklējis regulāri. Kā ASV medijam NBC norādīja veikala īpašnieks Maiks Abumajelahs, Floids bija draudzīgs un patīkams klients, kurš nekad neradīja nekādas nepatikšanas. 

Abumajelahs uzsver, ka liktenīgajā dienā viņš nav bijis veikalā. Policiju izsauca veikala darbinieks, kurš sekoja veikala noteikumiem par aizdomīgām banknotēm.

Veikala darbinieks policijai piezvanīja plkst. 20.01 pēc vietējā laika. Viņš policijas centrāles operatoram norādīja, ka pēc tam, kad viņam radušās aizdomas par mēģinājumu norēķināties ar viltotu banknoti, viņš pieprasījis, lai Floids atdod nopirktās cigaretes, taču Floids nav vēlējies to darīt, liecina Mineapolisas policijas publiskotais sarunas atšifrējums. 

Sarunas atšifrējumā arī teikts, ka veikala darbiniekam šķitis, ka Floids ir piedzēries un nekontrolē sevi. 

Dažas minūtes pēc šī zvana – plkst.20.08 - notikuma vietā ierādās divi policisti. Floids šajā brīdī kopā ar diviem citiem cilvēkiem atradās pie veikala novietotajā automašīnā. 

Viens no policistiem – Tomass Leins – piegāja pie automašīnas, izvilka ieroci un lika Floidam izkāpt no automašīnas. Šobrīd nav skaidrs, kāpēc Leins uzskatīja, ka attiecīgajā situācijā ir nepieciešams izvilkt ieroci. 

Kā teikts aizturēšanas protokolā, Leins esot ar spēku izvilcis Floidu no automašīnas, bet Floids esot centies izvairīties no tā, ka viņam tiek uzlikti rokudzelži. 

Pēc rokudzelžu uzlikšanas policists viņam paskaidroja, ka vīrietis tiekot aizturēts saistībā ar viltotas naudas apriti. 

Pēc tam – ap plkst.20.14 - policisti mēģinājuši iesēdināt Floidu policijas automašīnā, bet viņš sācis pretoties un beigās nokritis zemē. Šajā brīdī notikuma vietā ieradās vēl divi policisti, tostarp Šovens. Viņš kopā ar pārējiem policistiem atkal mēģināja iesēdināt Floidu policijas automašīnā. 

Plkst.20.19 Šovena darbību rezultātā Floids atkal nokrita zemē. Viņš gulēja ar seju pret zemi, bet viņa rokas joprojām bija saslēgtas rokudzelžos. 

Šajā brīdī vairāki aculiecinieki sāka filmēt notiekošo. Neilgi pēc tam Šovens sāka ar celi spiest Floida kaklu. 

“Es nevaru paelpot. Lūdzu, lūdzu, lūdzu,” vairākas reizes skaļi atkārtoja Floids.

Aptuveni sešas minūtes pēc tam, kad Šovens novietoja savu celi uz Floida kakla, Floids pārtrauca izrādīt dzīvības pazīmes.   

Aculiecinieki lūdza, lai kāds no policistiem pārbauda Floida pulsu. Viens no policistiem to izdarīja un paziņoja, ka viņš nevarot pulsu sataustīt. Neskatoties uz to, Šovens savu tvērienu neatslābināja. 

Plkst.20.27 Šovens beidzot noņēma celi no Floida kakla, bet Floids ātrās palīdzības automašīnā tika vests uz slimnīcu. Aptuveni stundu vēlāk viņš tika pasludināts par mirušu. 

Dienu pirms nāves Floids bija runājis ar savu draugu Kristoferu Harisu, kurš viņam bija ieteicis meklēt jaunu darbu ar vietējo darba biržu starpniecību. 

Draugs netic, ka Floids būtu ķēries pie naudas viltošanas. 

“Viņš nomira pilnīgi bezjēdzīgā veidā. Viņš lūdza apžēloties, viņš lūdza saudzēt viņa dzīvību,” norāda Hariss. 

Reaģējot uz Floida nāvi, daudzās ASV pilsētās izcēlās protesta akcijas, kas daudzviet ir pāraugušas arī vardarbībā, veikalu izlaupīšanā un ēku dedzināšanā. Vairākos desmitos pilsētu protestu dēļ noteikta komandantstunda

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu