Krapāne saskata "politisku pasūtījumu" viņas maksātnespējas procesa administratora nomaiņā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Komisijas vadītāja Ieva Krapāne
Komisijas vadītāja Ieva Krapāne Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāte Ieva Krapāne (KPV LV) saskata politisku pasūtījumu viņas maksātnespējas procesa administratora un tiesneša nomaiņā, kuri uzrauga šo procesu.

Publiski pieejamā informācija gan liecina, ka Krapānas maksātnespējas procesa administrators kopš tā sākuma bija Ilgvars Bitāns, taču viņam šī gada martā beidzās amata apliecības termiņš, un viņš vairs nav atrodams aktīvo administratoru sarakstā. Tādēļ tiesa pērn decembrī pieņēma lēmumu par Krapānes maksātnespējas procesa administratoru nozīmēt Andreju Voroncovu.

Pērn spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas cita starpā nosaka, ka maksātnespējas administratoru rinda vairs netiek publicēta un nav redzama arī administratoriem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Krapāne, maksātnespējas process tika sākts saistībā ar viņas pirms apmēram 10 gadiem doto galvojumu par bijušā vīra ņemto kredītu. Pašlaik maksātnespējas procesā pēc līdzšinējā grafika visi maksājumi ir veikti, bet vēl nepieciešams tiesas apstiprinājums par maksātnespējas procesa saistību izpildi.

Taču tagad ir nomainījies maksātnespējas administrators un atbildīgais tiesnesis un šī situācija varot ietekmēt lēmumu par saistību izpildes akceptēšanu, norāda politiķe. Ja netiks akceptēts, ka saistības ir izpildītas, tad līdz šim veiktie maksājumi būs izsēti "vējā", norādīja Krapāne.

Viņa gan atzīst, ka nepārzināja visu maksātnespējas regulējumu. No politiķes teiktā izriet, ka viņa nebija atbilstoši noteiktajai kārtībai informējusi maksātnespējas administratoru par savu ienākumu pieaugumu, kļūstot par Saeimas deputāti. 

Maksātnespējas procesa atbildīgo personu nomaiņā Krapāne saskata, ka tas ir politisks pasūtījums saistībā ar viņas darbu, vadot elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Viņa norādīja, ka tad, kad gāja strādāt OIK komisijā, politiķe jau esot saņēmusi brīdinājumu, ka pret viņu vērsīsies.

Krapāne skaidroja, ka saistībā ar parlamentārās izmeklēšanas darbu kādam no par OIK sistēmu atbildīgajiem neesot paticis viņa atspoguļojums medijos. Tāpat izmeklēšanas komisijai aktualizējot nepieņemamo situāciju, vairākas no OIK stacijām, kuras neatbilda nosacījumiem, esot slēgtas, pauda politiķe.

Krapāne skaidro, ka vienmēr biju vērsta uz sadarbību ar banku kredīta atmaksā un, ja viņas maksātnespējas process netiks noslēgts ar atzinu par saistību izpildi, tad politiķe arī turpmāk plāno sadarboties ar kredīta devēju.

Lai gan bijušais vīrs tagad esot veiksmīgs uzņēmējs Norvēģijā, tomēr tā, kā viņam ienākumus uzrādījās minimālā alga, viņš jau savu maksātnespējas procesu ir noslēdzis, skaidroja politiķe. Politiķe gan uzskata, ka būtu kriminālprocesā jāvērtē, kā cilvēkam, kuram pēc būtības ir ienākumi, tika ļauts noslēgt maksātnespējas procesu. Krapāne norāda, ka šajā situācija viņa apmēram divus gadus ir veikusi maksājumus par "blēža" ņemto kredītu.

Nākamnedēļ ir gaidāma tiesas sēde, kurā tiks skatīts jautājums par politiķes maksātnespējas proces un varētu tikt lemts, vai akceptēt vai neakceptēt saistību izpildi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu