"Lielā septītnieka" ministri uzstājīgi mudina Ķīnu pārskatīt Honkongas drošības likumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

G7 valstu ārlietu ministri trešdien mudināja Ķīnu pārskatīt ierosināto nacionālās drošības likumu Honkongai, ar šo paziņojumu nākot klajā pirms augsta ranga ASV un Ķīnas sarunām.

"Mēs uzstājīgi mudinām Ķīnas valdību pārskatīt šo lēmumu," paziņojumā norādīja G7 ministri, pirms ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo bija uzsācis sarunas Havaju salās ar augsta ranga Ķīnas amatpersonu Janu Dzječi.

Ministri apliecināja, ka saistībā ar likumu, ko Ķīnā apņēmusies izstrādāt Honkongai, viņiem ir "nopietnas bažas".

"Ķīnas lēmums neatbilst Honkongas Pamatlikumam un tās starptautiskajām saistībām atbilstoši juridiski saistošajai, ANO reģistrētajai Ķīnas-Lielbritānijas Kopīgajai deklarācijai," teikts ministru paziņojumā.

"Mēs arī esam ārkārtīgi satraukti, ka šis solis var mazināt un apdraudēt fundamentālās tiesības un brīvības visiem likuma varas un pastāvošās neatkarīgās tiesu sistēmas aizsargātajiem iedzīvotājiem," norādīja ministri.

G7 ietilpst Lielbritānija, Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna un ASV.

Ķīna ierosināja jauno nacionālās drošības likumu pēc demokrātijas piekritēju protestiem Honkongā, un Ķīnas parlaments to pieņēma kā nepieciešamu "terorisma" un "separātisma" apkarošanai.

Šī likuma pretinieki baidās, ka tas novedīs pie politiskas apspiestības, samazinot brīvības un autonomiju, kas tika garantētas, kad Honkonga 1997.gadā tika nodota Ķīnai.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma, un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu