“Līgo mežā”: vesela zivs Jūrkalnes zilajos mālos un ugunskurā

FOTO: Jānis Škapars/TVNET

Gatavojoties un svinot Jāņus, “Egoiste” jau tradicionāli piedāvā noderīgus padomus un dažādas vasaras saulgriežu ēdienu receptes, kas tapušas nekur citur kā dabas svētnīcā – mežā! TVNET sadarbībā ar “Latvijas valsts mežiem” aicina doties mežā, iepazīt to, izzināt daudzveidīgo garšu pasauli, bet neaizmirst arī par ugunsdrošību un tīrību aiz sevis.

Šoreiz parādīsim un pastāstīsim par zivi, kas pildīta ar meža labumiem, ietīta Jūrkalnes zilajos mālos un cepta karstās oglēs. 

Mums vajadzēs:

  • 1,2 kg vesela zivs (mēs izmantojām foreli); 
  • nedaudz vīgriežu un meža avenāju;
  • citrons;
  • māli; 
  • cepamais papīrs/folija;
  • sāls un pipari. 

Noskaties video recepti:

Cepšana mālos ir īpaša ar to, ka māls karstumā sacietē, izveidojot cietu garozu, un neļauj no zivs izkļūt ne sulām, ne garšām - viss paliek iekšā. Turklāt šādi gatavot ir interesanti un šajās nodarbēs var iesaistīt arī bērnus! 

Iepriekš cepām mencu sāls garoziņā, šo recepti vari redzēt mūsu arhīvā: 

Ķeramies klāt!

Nomazgājam zivi un izgriežam tai žaunas, lai nerastos lieks rūgtums. 

Pildām zivi ar zaļumiem un dažām citrona šķēlītēm, un neaizmirstam par sāli, pipariem. 

Ietinam zivi cepamajā papīrā, lai māli to lieki nesasmērētu. 

Sākam klāt mālu pirmo kārtu! 

Var izmantot arī citus dabā pieejamus mālus. Var izveidot kažociņu arī no sāls un ūdens sajaukuma. 

Uzliekam mūsu zivi uz pirmās māla kārtiņas un klājam pa kārtai vēl klāt mālu. Līdzinām to tik ilgi, kamēr visa zivs ir ideāli noklāta. Mums zivs izrādījās nedaudz par lielu līdzpaņemtajam mālam, tāpēc drošībai to ietinām arī folijā. Ja māla garoza būtu biezāka, varētu iztikt bez folijas. 

Galerija: vesela zivs Jūrkalnes zilajos mālos un ugunskurā

Veidojam ugunskurā mazu “dobīti”, liekam tajā zivi un bagātīgi apberam ar karstām oglēm. Cepam aptuveni 15-20 minūtes, bet atceramies, ka pārcept zivi nevajadzētu, jo īpaši tādu gardumu kā forele. 

Atceramies, ka sakarsis māls ir ļoti, ļoti karsts, un saudzējam rokas!

Tad veram vaļā, uzmanīgi novelkam zivij ādu, nedaudz apsmidzinām ar citrona sulu un uzberam sāli.

Labu apetīti! 

Paldies TVNET līgo recepšu superkomandai 2020: Ritvaram Tomam Loginam, Kārlim Langinam, Mārtiņam Otto, Viktorijai Puškelei, Gerdai Pulkstenei, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam.

Un paldies ziedu salonam “Aina” par skaistajiem Jāņu vainadziņiem, kurus  uzpīt salonam var uzticēt ikviens!

Raksts tapis sadarbībā ar “Latvijas valsts mežiem”.

Uz augšu
Back