Lai dārza tehnika kalpotu ilgāk: trīs galvenie pamatnoteikumi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ir sācies dārza tehnikas izmantošanas pīķa laiks. Kā apkopt dārza tehniku tā, lai zāles pļāvējs, krūmgriezis, trimmeris un citi rīki darbotos nevainojami arī pēc vairākiem lietošanas gadiem?

Rūpīgi izlasi lietošanas instrukciju

Pirms dārza tehnikas izmantošanas rūpīgi pārlasi lietošanas instrukciju. Katrai tehnikai ir savas lietošanas specifikācijas un norādījumi par darbību un apkopi. Piemēram, ir liela atšķirība starp motorzāģi, kas paredzēts koku zaru apgriešanai, un motorzāģi koku stumbru pārzāģēšanai. 

Pareiza degvielas un smērvielu izvēle

Katrai dārza tehnikai ir jāizvēlas instrukcijā norādītā degviela vai smērvielas. Parasti dārza tehnikai izmanto divas degvielas - 98. markas benzīnu vai speciālo alkilāta benzīnu. "98. markas benzīns nesatur bioetanolu un ir piemērots lietošanai visām dārza tehnikām, jo tas nepiesaista ūdeni un neizraisa motora oksidāciju. Savukārt 95. markas degviela etanola dēļ nav piemērota dārza tehnikai," portālam "Postimees" atklāj "Cirkle K" motordegvielu produktu eksperts Teedo Melts. Speciālists piebilst, ka, lietojot 95. markas degvielu, gadījumos, ja kaut kas notiks ar dārza tehniku, garantija uz to var netikt attiecināta, jo ir izmantota nepiemērota degviela. Atceries, ka degvielas uzglabāšanai arī ir nozīme - ideālā variantā iegādājies tik daudz degvielas, cik plāno iztērēt. Lai degviela saglabātu kvalitāti, benzīna kannu nedrīkst pakļaut saules iedarbībai, kā arī to nedrīkst ziemā glabāt vēsā šķūnī vai garāžā.

Neaizmirsti par apkopi

Tā kā dārza tehniku izmanto sezonāli, sākoties sezonai, ir prātīgi to attīrīt pirms lietošanas, bet pēc sezonas veikt vispārēju pārbaudi un apkopi. Apskates laikā ir jāpārbauda visi stiprinājumi un citas detaļas; pārlūko, lai nekas nav bojāts. Mašīnām ar četrtaktu motoriem ir jāmaina eļļa un jāattīra gaisa filtri vai pat tie vajadzības gadījumā jānomaina. Tāpat ir ieteicams sezonas beigās noasināt vai pat nomainīt griezējiekārtas. Pareiza apkope sagatavos dārza tehniku nākamajai sezonai. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu