Nav taisnība – video no Brazīlijas nerāda Covid-19 pacientu meklēšanu (1)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

“Brazīlijas deputāti iebrūk slimnīcā, kur esot 5000 Covid-19 slimnieku. Izrādās slimnieku tur nav.” Tā teikts nesen izveidotās dezinformācijas lapā mainampasauli.news. Facebook ar stāstu no vairākām lapām un grupām kopumā dalījušies teju 2 tūkstoši cilvēku Latvijā. Tomēr tā nav taisnība – patiesībā video redzamajā notikumā neviens Covid-19 pacientus slimnīcā nemeklēja, un arī Brazīlijas parlamenta deputātu tajā nav.

Kā Re:Check norādīja žurnālisti no Brazīlijas, ar portugāļu valodas zināšanām pietiek, lai saprastu, ka apraksts neatspoguļo to, kas notiek video.

Sašutis, ka vēl nav atvērta jaunā slimnīca

Brazīlijas faktu pārbaudes organizācijas lupa.news žurnālists Čiko Maress (Chico Mares) Re:Check skaidroja, ka pats video nav inscenēts, bet viss, kas redzams aprakstā, nav patiess. Proti, redzams iebrukums Brazīlijas Sangonsalu apgabala slimnīcā Riodežaneiro. Video nav redzami parlamenta deputāti, kā minēts rakstā. Iebrukumu slimnīcā vada zemāka līmeņa politiķis, Riodežaneiro štata deputāts Filipe Pubels (Filippe Poubel). Jau no viņā runātā noprotams, ka viņa dusmas neizraisīja koronavīrusa pacienta trūkums. Neviens nekad nav solījis, ka slimnīcā jau būtu jābūt 5 tūkstošiem pacientu, Maress skaidro. Gluži pretēji – deputāts ir sašutis, ka pretēji solītajam slimnīca vēl nav atvērta.

Žurnālista Maresa teikto apstiprina arī vēl vienas bijušās Brazīlijas žurnālistes skaidrojums Re:Check par video notiekošo.

Maress norāda, ka video 1.minūtes 8.sekundē var dzirdēt politiķi sakām: “Šo [slimnīcu – red.] bija jāatklāj 30.aprīlī. Paskatieties, kas te notiek.” Maress arī paskaidro, ka šādu atvēršanas laiku bija piesolījusi Rio valdība, bet slimnīca apmeklētājiem slēgta bija vēl maija beigās. “Tad šis politiķis izmantoja situāciju, lai sarīkotu šovu, saucot gubernatoru un uzņēmumu par zagļiem, kā arī uzbrūkot darbiniekiem,” komentē žurnālists.

Prezidents mudina ielauzties slimnīcās

Par video redzamo notikumu var izlasīt Brazīlijas presē šeitšeit un šeit.

Tomēr dažādu video ar cilvēku ielaušanos Brazīlijas slimnīcās ir daudz. Brazīlijas galēji labējā politiķa un prezidenta Žaira Bolsonaru vārds starptautiskajā presē bieži izskanējis saistībā ar to, ka viņš izplata dezinformāciju par Covid-19. Viņš pat mudinājis cilvēkus ielauzties slimnīcās un filmēt, vai tur tiešām atrodami pacienti. Pēc vairākiem šādiem iebrukumiem cilvēku rīcību nosodījis valsts ģenerālprokurors, jo tas ir bīstami un traucē mediķu darbu.

Brazīlijā ir otrais augstākais ar koronavīrusu saslimušo skaits pasaulē. Nu jau inficējies teju miljons cilvēku. Gandrīz 50 tūkstoši cilvēku gājuši bojā pandēmijā.

Secinājums: Apraksts pie video par iebrukumu slimnīcā Brazīlijā neatbilst notikušajam. Politiķi slimnīcā nemeklēja koronavīrusa pacientus bet pauda sašutumu par to, ka slimnīca nav atvērta solītajā termiņā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu