Gadījums, kad ērce vairs nebija derīga analīzēm (5)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Māmiņa sestdienas vakarā vēršas Latvijas Infektoloģijas centra stacionārā, lai izrautu sešgadīgajam dēlam piesūkušos ērci un nodotu to analīzēm, taču attopas pie slēgtām durvīm.

Laura atceras, ka, spēlējoties dārzā, pamanījusi, ka dēlam krūšu rajonā piesūkusies ērce. Daudz nedomājot, sieviete iesēdinājusi dēlu mašīnā un devusies uz Latvijas Infektoloģijas centra stacionāru.

"Infektoloģijas centrs bija ciet, mēs bijām plkst. 19.40, bet strādā viņš līdz 19.00. Es pati neriskēju ērci vilkt ārā, mēs aizbraucām uz bērnu Gaiļezera slimnīcu. Tur, aizpildot anketu, bērns tiek piereģistrēts, un pēc tam aizejam uz procedūru kabinetu, viņam izvelk to ērci, viss kārtībā.” raidījumam "Bez Tabu" stāsta māmiņa. 

Lauras dēls nav portēts pret ērču encefalītu, tāpēc māmiņa sākusi uztraukties, vai liktenīgais kukaiņa kodums neapdraud zēna veselību.

Nākamajā rītā ar ērci burciņā viņa devusies atpakaļ uz Infektoloģijas centru, lai nodotu to analīzēm, taču izrādījies, ka tā vairs nav derīga pārbaudēm, jo vairs nav dzīva. Mamma ir neizpratnē, vai vajadzēja ērci atstāt piesūkušos līdz nākamajai dienai, kad Infektoloģijas centrs strādā, lai tā būtu derīga pārbaudēm?

Epidemioloģe Antra Bormane skaidro, ka ērci vēlams izņemt pēc iespējas ātrāk, jo ērču encefalīta vīrusu kukainis var cilvēka organismā ievadīt uzreiz,  bet var palaimēties ar citu ligu, jo borēlijas vīruss, kas atrodas ērču zarnu traktā, tiek ievadīts vēlāk.

Izrādās, ka Infektoloģijas centra stacionāra darba laiks mainīts pagājušajā gadā. Jau kopš septembra iedzīvotājiem nav iespējas izmantot stacionāra pakalpojumus, tostarp izvilkt ērces un nodot tās analīzēm, visu cauru diennakti, bet gan tikai līdz septiņiem vakarā. Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ilga Namniece skaidro, ka šādas izmaiņas neatliekamās pacientu plūsmas uzņemšanas kārtībā veiktas tālab, lai izvērtējot pacienta veselības stāvokli, mērķtiecīgi un precīzi sniegtu konkrētajā brīdī nepieciešamo palīdzību.

“Bez Tabu” skatītāja Laura gan uzsver, ka būtu svarīgi, lai arī pēc pl. 19.00 vakarā stacionārā būtu pieejams kāds dežūrārsts, kurš varētu pieņemt pacientus, jo ērce pēc izvilkšanas nav ilgdzīvojoša un būtu nododama analīzēm nekavējoties.

“Ērci var nodot ne tikai stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” laboratorijā, to var nodot ļoti daudzās privātās laboratorijās, kas piedāvā šo pakalpojumu. Vienkārši acīmredzot cilvēkiem ir ieradums. Un ieradumam ir liels spēks, viņi dodas uz Latvijas Infektoloģijas centru,” skaidro  AKU slimnīcas pārstāve Ilga Namniece

Nevēlamo asinssūcēju jebkurā diennakts laikā varot izraut, piemēram, Gaiļezera neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, kur tas nekavējoties tiktu nosūtīts uz laboratoriju. Taču Laurai nu atliek vien novērot dēla veselību.

“Pat ja ērce būs inficēta ar ērču encefalīta vīrusu, tad darīt īsti nav vairs iespējams neko. Pirmais vilnis atgādina parastu gripu vai saaukstēšanās infekciju. Tad pēc nedēļas, divām nedēļām nāk otrais vilnis, kad ir neiroloģiskā simptomātika, vai tās ir galvassāpes, vemšana, kaut kādas paralīzes – nevaram pakustināt, nevaram norīt. Laima slimībai apsārtums ir liels, vismaz 5 centimetri diametrā. Tas var būt tajā vietā, kur piesūcās ērce, var būt arī citā vietā,” uzsver  BKUS infektoloģe Dace Zavadska. 

Citreiz, lai saglabātu ērci dzīvu pēc iespējas ilgāk un nodotu analīzēm, ārsti iesaka to turēt ledusskapī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu