Pēc konfrontācijas ar Turciju Francija uz laiku aptur dalību NATO misijā Vidusjūrā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JACK GUEZ / AFP

Pēc konfrontācijas ar Turciju pagājušajā mēnesī Francija uz laiku izstāsies no NATO misijas Vidusjūrā, trešdien apstiprināja avots Francijas bruņotajos spēkos

Francija apgalvo, ka Turcijas karakuģis pavērsis savu uguns vadības radaru pret Francijas karakuģi, kas gatavojies apturēt kravas kuģi, kas tika turēts aizdomās par ANO noteiktā ieroču embargo Lībijai pārkāpšanu. Šāda radara pavēršana pret Francijas kuģi nozīmēja, ka pret to bija notēmētas Turcijas kuģa raķetes.

Turcija šīs apsūdzības noliedza.

Parīzes un Ankaras starpā valda domstarpības jautājumā par Lībiju, kur Turcija atbalsta vājo starptautiski atzīto valdību, kas cīnās pret feldmaršala Halifas Haftara vadītajiem Lībijas austrumus kontrolējošajiem  spēkiem, kurus atbalsta Ēģipte, Krievija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Francija noliedz Tripolē bāzētās starptautiski atzītās Lībijas valdības apgalvojumus, ka Francija patiesībā atbalsta Haftara spēkus. Taču Francija ir bijusi daudz kritiskāka pret Turciju, nekā Haftara sabiedrotajiem.

Francija sūdzējās NATO par pagājušajā mēnesī notikušo incidentu ar Turcijas kuģi, uzskatot to par agresijas izpausmi, bet, pēc visa spriežot, nav saņēmusi lielu atbalstu.

Avots Francijas armijā sacīja, ka astoņas NATO Eiropas dalībvalstis atbalsta tās nostāju.

NATO veikusi iekšējo izmeklēšanu par notikušo incidentu, bet avots Francijas armijā, kurš atteicās komentēt izmeklēšanas rezultātus, apgalvoja, ka aliansei nav bijis nedz laika, nedz līdzekļu, lai veiktu pilnu izmeklēšanu.

Ziņu aģentūras DPA rīcībā esošā informācija liecina, ka tagad šī izmeklēšana tiks pienācīgi apspriesta NATO.

Avots Francijas armijā sacīja, ka "nešķiet veselīgi" turpināt piedalīties NATO operācijā "Sea Guardian" kopā ar sabiedrotajiem, kas "neciena embargo".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu