ANO Drošības padome pieņem rezolūciju, mudinot apturēt konfliktus Covid-19 laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP

ANO Drošības padome trešdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas aicina apturēt bruņotos konfliktus, lai atvieglotu cīņu pret Covid-19 pandēmiju, paziņoja diplomāti.

Francijas un Tunisijas izstrādātā rezolūcija tika pieņemta pēc vairāk nekā trīs mēnešus ilgām sarunām. Tā aicina uz "karadarbības nekavējošu apturēšanu visās situācijās", kuras ir Drošības padomes darba kārtībā.

Šis ir pirmais Drošības padomes paziņojums par jaunā koronavīrusa pandēmiju un pirmā tās reālā rīcība kopš Covid-19 uzliesmojuma sākuma.

Tunisijas vēstnieks ANO Kaiss Kabtani nosauca šo rezolūciju par "vēsturisku sasniegumu", bet eksperti apšaubīja, ka šim dokumentam būtu kāda ietekme, un pauda uzskatu, ka vilcināšanās ar tās pieņemšanu grāvusi uzticēšanos Drošības padomei.

Rezolūcijas mērķis ir atbalstīt ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša martā paustu aicinājumu uz globālu pamieru.

Rezolūcija "aicina visas bruņoto konfliktu puses nekavējoties sākt ilgstošu humāno pauzi uz vismaz 90 secīgām dienām, lai padarītu iespējamu drošu, netraucētu un ilgtspējīgu humānās palīdzības piegādi".

Šis aicinājums neattiecas uz cīņu pret džihādistu nemiernieku grupējumiem.

Jaunajā rezolūcijas tekstā nav pieminēta Pasaules Veselības organizācija (PVO), kuru ASV ir kritizējušas par Covid-19 krīzes pārvaldību. Vašingtona jau maijā bija pret jebkādu PVO pieminēšanu šādā rezolūcijā.

Drošības padomes nespēja vairāk nekā trīs mēnešus pieņemt rezolūciju saistībā ar jauno koronavīrusu ir plaši kritizēta, un dažas dalībvalstis ir paziņojušas, ka izjūt "kaunu" par Drošības padomes bezdarbību.

ASV un Ķīna, kas ir valstis ir vislielāko finansiālo ieguldījumu ANO, sarunu gaitā bija draudējušas ar veto uzlikšanu šai rezolūcijai.

Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts Indonēzija palīdzēja panākt kompromisu, pievienojot preambulai atsauci uz Ģenerālās asamblejas apņemšanos atbalstīt PVO.

Tas šķita pieņemami gan Ķīnai, kas gribēja uzsvērt PVO nozīmīgumu, gan ASV, kas ir izstājušās no PVO, paužot neapmierinātību ar tās īstenoto pandēmijas pārvaldību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu