Padomju varenības atspulgs - cilindra formas augstceltnes Maskavā (18)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Padomju Savienības laikā Austrumeiropu teju pārpludināja neparastas un ērmīgas brutālisma stila jeb smagnēja tipa dzelzsbetona ēkas un monumenti. Viens no savdabīgākajiem projektiem ir Maskavas cirkulārie nami, kas rietumu arhitektiem lika uzraut uzacis.

Cilindra formas deviņstāvu bloka ēkas tapa 1972. gadā, un to autori ir vietējais arhitekts Jevgēņijs Stamo un un inženieris Aleksandrs Markelovs. 913 un 936 dzīvokļu ēkas atrodas dienvidrietumu pusē, samērā tuvu Maskavas centram. Vietējie iedzīvotāji šo savādo konstrukciju dēvē virtuli vai baranku ēkas formas dēļ.

Foto: Wikimedia Commons

Jāteic, ka arhitektu ieceres nebūt nebija radīt vienu vai divus lielus, apdzīvojamus cilindrus. Ēkas pasūtīja pašvaldība, un tās plānos bija radīt kopumā piecus šādus cilindrus pirms 1980. gada vasaras Olimpiskajām spēlēm, tādējādi radot olimpisko riņķu atveidu no putna lidojuma. Līdz ar prestižo sporta notikumu ēku pasūtītāji cerēja ar milzīgajiem riņķiem arī atsvaidzināt Maskavas pelēcīgos blokmāju rajonus un riņķu vidienē radīt zaļu oāzi jeb plašus un zaļojošus pagalmus. Tomēr šis ambiciozais projekts piedzīvoja fiasko.

Jau kad pirmā ēka jeb riņķis bija gatavs, arhitekti saprata, ka šo namu nevarēs tik vienkārši savienot ar pārējiem riņķiem un visa dzīvojamo ēku kompozīcija aizņems pārāk daudz brīvas zemes platības. Tāpat projekta attīstītāji saprata, ka šādas dzīvojamās ēkas uzturēšana ir krietni dārgāka par parastas taisnstūra formas bloku ēkas uzturēšanu, tādēļ projekts tika atcelts. Pirms projekta atcelšanas Maskavā kopumā tapa divas šādas ēkas.

Foto: Wikimedia Commons

Abas cilindra formas ēkas ir teju identiskas viena otras kopijas – katrai ir 26 ieejas un 155 metru diametrs. Namu pirmajos stāvos ir ierīkotas komerctelpas – veikali, aptiekas un pat bibliotēka. Jāpiebilst, ka 936 dzīvokļu plašais riņķis tika piebūvēts teju blakus filmu studijai “Mosfiļm", tādēļ cilindra nams ne reizi vien ir parādījies dažādās filmu ainās, bet 1979. gadā nama labākie dzīvokļi tika dāsni izdāļāti filmu studijas aktieriem.  

Gadiem ejot, cilindra formas ēka sevi pierādīja ne no tās labākās puses – neordinārā ēkas forma un izmantotie materiāli, proti, dzelzsbetona bloki, nespēja nodrošināt pietiekamu izolāciju, bet nestandarta formas dzīvokļi kliedza pēc remonta stipri ātrāk nekā dzīvokļi standarta formas bloku ēkās. Arī apaļais pagalms radīja savas problēmas – tajā nereti ieplūda spēcīgs vējš, kas turpat cirkulēja ilgāku laiku, kā arī iedzīvotājiem bieži vien nācās pieciest fenomenālo pagalma akustiku, kuru ar prieku izmantoja dauzonīgi bērni un pusaudži.

Apple galvenā mītne Silīcija ielejā
Apple galvenā mītne Silīcija ielejā Foto: Wikimedia Commons

Kad abas cilindra formas ēkas tika pabeigtas, gandrīz veselu pusgadsimtu arhitekti centās neatkārtot šo Maskavas darinājumu; līdz mūsdienām. Šobrīd pazīstamākā cilindra formas ēka ir jaunā “Apple” mītne Silīcija ielejā, kuru arī mūsdienu arhitektūras dižgari mēdz salīdzināt ar Maskavas dzīvojamiem namiem.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu