Divas Zimbabves: bads, protesti un ekskluzīvas automašīnas valsts amatpersonām (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zimbabves valdība iztērējusi miljoniem ASV dolāru, lai iegādātos jaunas ekskluzīvas automašīnas valsts amatpersonām laikā, kad daudziem valsts iedzīvotājiem sāk trūkt pārtikas valsts ekonomiskās krīzes un Covid-19 epidēmijas negatīvās ietekmes rezultātā, vēsta Lielbritānijas laikraksts “The Guardian”. 

Desmitiem jauno automašīnu, starp kurām ir, piemēram, “Range Rover” un “Toyota” apvidus automašīnas, kuru cena pārsniedz 40 000 ASV dolāru par vienību, tikušas piešķirtas valsts ierēdņiem, ieskaitot diplomātiskā korpusa darbiniekus. Jaunus ekskluzīvus transporta līdzekļus saņēmuši augstākā ranga armijas virsnieki. 

Kopējā summa, par kādu valdība krīzes apstākļos iegādājusies automašīnas, nav zināma, tomēr tā lēšama vairākos miljonos ASV dolāru. 

Analītiķi pauž viedokli, ka automašīnu pirkšana esot solis, ar kura palīdzību Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva cenšas stiprināt savas pozīcijas un nodrošināt atbalstu varas struktūrās.  

Mnangagva nāca pie varas 2017.gadā, kad no amata tika gāzts par “mūžīgo” uzskatītais Zimbabves prezidents Roberts Mugabe.

Valdība apjomīgus tēriņus veikusi laikā, kad tūkstošiem Zimbabves ārstu un medmāsu streiko pret darba apstākļiem, zemajām algām un aizsarglīdzekļu trūkumu Covid-19 epidēmijas apstākļos. 

Tikmēr gada inflācija Zimbabvē šobrīd veido teju 800%. 

Zimbabves lielākā medmāsu arodbiedrība uzsver, ka milzīgās inflācijas dēļ liela daļa arodbiedrības biedru vairs nevar atļauties iegādāties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces pietiekamā daudzumā. Daudzi medicīnas darbinieki pieaugušo transporta izmaksu dēļ šobrīd ir spiesti doties uz darbu kājām. 

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, apstiprināto Covir-19 gadījumu skaits valstī veido 855. No jaunā koronavīrusa izraisītās slimības līdz šim miruši deviņi cilvēki. Tomēr šie dati nav uzskatāmi par uzticamiem, jo Zimbabvē netiek veikti pietiekami daudz Covid-19 testi.

Šā gada maijā Zimbabves Finanšu ministrija nosūtīja vēstuli Starptautiskajam valūtas fondam (SVF), brīdinot, ka Zimbabve atrodas ekonomiskās un veselības katastrofas priekšā. 

Tikmēr Mnangagva valsts ekonomiskajās problēmās vaino vārdā neminētus “politiskos šķēlējus”. Valsts politiķi Zimbabves nedienās arī regulāri vaino valstij noteiktās starptautiskās sankcijas, kas valstij piemērotas saistībā ar apsūdzībām politiskās represijās un cilvēktiesību neievērošanā.

Zimbabves valdošās elites pozīcijas neapdraud opozīcija, kas ir sadrumstalota un tādējādi nespēj mobilizēt vienotu un plašu atbalstītāju masu. Tajā pašā laikā valdošā elite regulāri tiek ierauta dažādos skaļos korupcijas skandālos.

“Kas ir neparasti par šiem tēriņiem [ekskluzīvam automašīnām] ir tas, ka tie tiek veikti laikā, kad valdība atrodas finansiālā aplenkumā. Tas izskatās pēc izmisuma soļa atbalsta nodrošināšanai. Galvenais izaicinājums Zimbabvei ir tas, ka zagšanas un patronāžas apstākļos būtiskas reformas nav iespējamas,” skaidro “International Crisis Group” analītiķis Pīrss Pigū. 

Zimbabves pašreizējās problēmas atsauc atmiņā ekonomisko krīzi pirms desmit gadiem, kad hiperinflācija iznīcināja iedzīvotāju iekrājumus un pensijas, liekot valdībai atteikties no savas nacionālās valūtas izmantošanas. 

Saskaņā ar ANO datiem, šobrīd vairāk nekā 4,3 miljoniem zimbabviešu, kas dzīvo lauku reģionos, ir nepieciešama steidzama palīdzība. Problēmas ar pārtiku apdraud arī valsts pilsētu iedzīvotājus. 

“Pašreizējā situācija ir trausla gan politiski, gan ekonomiski. Zimbabves noklusējuma stāvoklis šobrīd ir nestabilitāte. Tas ir jaunais normālais stāvoklis,” valstī notiekošo komentē Zimbabves Universitātes politikas zinātnieks Eldreds Masunungure. 

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu