ASV Enerģētikas ministrija atzīst Kubu un Venecuēlu par "ārvalstu pretiniekiem"

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Īstenojot ASV prezidenta Donalda Trampa maijā izdoto rīkojumu, ASV Enerģētikas ministrija atzinusi Kubu un Venecuēlu par "ārvalstu pretiniekiem", kas var uzbrukt ASV elektrotīklam.

Prezidenta rīkojuma mērķis ir aizsargāt objektus un kontroles sistēmas, kas nepieciešamas elektrotīkla darbībai, no ārvalstu spēku ļaunprātīgām darbībām un uzdod Enerģētikas ministrijai definēt šos ārvalstu spēkus.

Ministrija iekļāvusi "pašreizējā ārvalstu pretinieku" sarakstā Ķīnas, Kubas, Irānas, Ziemeļkorejas un Venecuēlas valdības, liecina paziņojums, kas trešdien publicēts Federālajā reģistrā.

Citas valstis, kas tiek uzskatītas par terorisma finansētājām, piemēram, Sīrija un Sudāna šajā sarakstā nav iekļautas.

Ministrija skaidro, ka lēmums, kuras valstis iekļaut sarakstā, pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no izlūkdienestiem. Ministrija arī norādīja, ka iekļaušana sarakstā attieksies tikai uz prezidenta maijā parakstīto rīkojumu.

Atsaucoties uz nacionālo pretizlūkošanas stratēģiju, ministrija norādīja, ka ārvalstu spēki izmanto jaunas kombinācijas, kurās apvienota tradicionālā spiegošana, ekonomiskā spiegošana un kiberoperācijas, lai piekļūtu svarīgai infrastruktūrai.

Mazticams, ka ASV uzņēmumi importēs enerģētikas nozarē lietojamās programmatūras vai aprīkojumu no Kubas un Venecuēlas, ko ASV sankcijas kopumā aizliedz. Bet abu valstu iekļaušana "ārvalstu pretinieku" sarakstā pastiprinās "maksimālā spiediena kampaņu", ko ASV administrācija pagājušajā gadā sāka pret Venecuēlas līderi Nikolasu Maduro, lai panāktu viņa atkāpšanos.

Trampa administrācija uzskata, ka Kubas valdība sniedz Maduro nozīmīgu atbalstu politisku padomu veidā, drošības dienestu un izlūkdienestu darbā.

ASV Valsts departaments maijā informēja Kongresu, ka Kuba un Venecuēla pilnībā nesadarbojas ar Savienotajām Valstīm to pretterorisma centienos 2019.gadā. Kopš pērnā gada administrācijā notiek sarunas par Kubas iekļaušanu atpakaļ terorisma sponsoru sarakstā.

"Kubas iekļaušana pretinieku sarakstā palielinās sarakstu ar iemesliem, kādēļ kompānijām būtu jāizvairās no darījumiem ar Havanu un Karakasu, un 186 valstīm, kas nav pretinieces, liks apdomāt Kubas un Venecuēlas atbalstīšanu," sacīja ASV un Kubas Tirdzniecības un ekonomikas padomes prezidents Džons Kavuličs.

Viņš piebilda, ka administrācija līdz prezidenta vēlēšanām novembrī vēlas no jauna iekļaut Kubu terorisma sponsoru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu