Romanovu dzimtas likteņi astoņās sērijās

Nikolajs II ar ģimeni Foto: STR / EPA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kad 1613. gada 21. februārī Maskavā sapulcējās Lielā Zemes sapulce un ievēlēja jaunu Krievijas caru – Mihailu Fjodoroviču no bajāru Romanovu dzimtas, reti kurš prognozēja, ka Romanovi pie varas noturēsies līdz pat 1917. gadam. Par Romanovu dinastijas valdīšanu, traģēdijām un uzvarām vēsta astoņu sēriju inscenējums "Romanovi" (Рома́новы), kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā".

Seriāls pirms vairākiem gadiem tika demonstrēts Krievijas Pirmajā kanālā, par godu Romanovu dzimtas valdīšanas apaļajai gadadienai. Kā zināms, monarhija bojā gāja 1917. gadā, kad tā paša gada 2. martā pēdējais Krievijas cars Nikolajs II parakstīja atteikšanos no troņa. Turpmākie notikumi risinājās traģiski - līdz 14. augustam Nikolaja ģimene atradās mājas arestā Aleksandrovas pilī, bet vēlāk viņus izsūtīja trimdā uz Toboļsku, bet pēc boļševiku apvērsuma ģimeni pārveda uz Jekaterinburgu, kur visu carisko ģimeni 1918. gada 17. jūlija naktī nošāva. 

Nikolajs II ar ģimeni
Nikolajs II ar ģimeni Foto: STR / EPA

Seriāls, izmantojot inscenējumus un animāciju, izved skatītāju cauri gadsimtiem, sākot no paša 17. gadsimta sākuma, kad par caru iecēla 16 gadus veco Mihailu Fjodoroviču no Romanovu dzimtas.

Lai arī sākumā ietekmīgie bajāri cerēja, ka valdnieks būs vājš un manipulējams, tas gluži tā neizvērtās. "Gribēja izvēlēties ne to spējīgāko, bet to izdevīgāko," raksta kāds krievu vēsturnieks. Lielu lomu varas stiprināšanā spēlēja valdonīgā māte Marfa, kā arī Mihaila tēvs Fjodors Romanovs, kas atgriezās no poļu gūsta, kļūstot par Krievijas Pareizticīgās baznīcas galvu – patriarhu. Turpmākos divus gadu desmitus dēls un tēvs valdīja kopīgi. Tika sakārtota nodokļu sistēma, mazināta bajāru patvaļa, uzplauka tā dēvētais Vācu ciems – no Eiropas ieceļojušo amatnieku, ārstu un krievu armijā nolīgto virsnieku kolonija. 

1626. gadā cars apprecējās ar Jevdokiju Steršņevu, ar kuru viņam bija desmit bērni, no kuriem pilngadību sasniedza trīs meitas un troņmantinieks Aleksejs.

Rezultātā pēc savas nāves 1645. gadā Mihails Romanovs atstāja savam dēlam Aleksejam Mihailovičam visnotaļ stabilu Krieviju.

Mihails Fjodorovičs
Mihails Fjodorovičs Foto: Wikipedia.org

Arī Mihaila dēls Aleksejs tronī kāpa 16 gadu vecumā, viņš tolaik atradās sava audzinātāja, bajāra Borisa Morozova ietekmē. Pēc Otrā Ziemeļu kara, kura laikā cars personīgi apmeklēja daudzas Livonijas un Lietuvas dižkunigaitijas pilsētas, Aleksejs atvēra Krieviju Eiropas modernizācijai.

Pavisam īsu brīdi - tikai sešus gadus valdīja Fjodors III Romanovs, kurš mira divdesmit gadu vecumā. Pēc viņa nāves varas grožus pārņēma mazgadīgo troņmantinieku Ivana un Pētera reģente Sofija.

Seriālā īpaši izcelts Pētera I valdīšanas laiks, kurš Krievijas vēsturē iegājis ar plašām un enerģiskām Krievijas valsts un krievu sabiedrības reformām, un aktīvu ārpolitiku - īstenoja plašu Krievijas ekspansiju, kā rezultātā tā kļuva par Krievijas impēriju.

Video: Ieskats seriālā.

18. gadsimta otrā puse pagāja galma intrigās, līdz pārliecinoši savās rokās varas grožus pārņēma Katrīna Lielā, par kuru arīdzan tapuši vairāki seriāli. Nesenākais ar Helēnu Mirenu galvenajā lomā.

Savukārt 19. gadsimts uzskatāms par Krievijas uzplaukumu - spēcīgi bija imperatori Aleksandrs I, Nikolajs I, arī Aleksandrs II un Aleksandrs III.  

Pret Aleksandru II rīkoti vairāki atentāti, un tikai ar astoto reizi teroristiem izdevās nogalināt šo Krievijas impērijas ķeizaru.

Seriāls noslēdzas ar stāstu par pēdējo caru Nikolaju II, kurš 1894. gadā apprecējās ar Hesenes-Darmštates princesi Alisi, kura pareizticībā tika kristīta kā Aleksandra, un viņu laulībā piedzima pieci bērni – četras meitas Olga, Tatjana, Marija, Anastasija un dēls Aleksejs. Diemžēl visi tika nošauti. 

Nikolajs II 
Nikolajs II Foto: STR / EPA

"Šā projekta sarežģītākais izaicinājums bija scenārijs," kādā intervijā stāsta seriāla režisors Maksims Bespalijs (Максим Беспалый). "Jo katram imperatoram seriālā atvēlētas aptuveni divdesmit minūtes, lai uzsvērtu lielākos sasniegumus, bet pats galvenais - parādītu cilvēciskās īpašības." 

Jāpiebilst, ka atsevišķi Romanovu dzimtas pārstāvji vēl aizvien dzīvo ASV un Lielbritānijā. 

Foto: STR / EPA

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu