Onkoloģijas problēmu risinājumi – joprojām vēl uz papīra

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Onkoloģijas centra pacientu uzņemšanas jaunās telpas.
Latvijas Onkoloģijas centra pacientu uzņemšanas jaunās telpas. Foto: Una Kupruka/LETA

Problēmas skaidras, un arī risinājumu netrūkst, bet ar to ieviešanu sokas lēni. Šādu ainu iezīmē Veselības ministrijas sagatavotais ziņojums par Latvijas onkoloģijas nozari, tā vēsta LTV "Panorāma" un raksta lsm.lv.

Vien gada beigās gaidāms risinājums paliatīvās aprūpes nepieejamības problēmai. Vēža reģistrs labākajā gadījumā gaidāms 2021. gada beigās. Tas dotu ārstam pilnvērtīgu ieskatu pacienta ārstēšanā, kā arī ļautu izvērtēt diagnostikas un ārstniecības kvalitāti dažādās medicīnas iestādēs.

Kļūdaina diagnostika, nevienmērīga operāciju kvalitāte, arī nepietiekama atsaucība skrīninga programmām – šīs un virkne citu Latvijas onkoloģijas nozares problēmu ieguva seju pirms vairāk nekā pusgada veiktajā Latvijas Televīzijas pētījumā “Diagnoze – vēzis”. Liela daļa ieteikumu, kā sistēmu uzlabot, redzami arī Veselības ministrijas (VM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par šo tēmu, ko otrdien, 14. jūlijā, uzklausīja valdība.

Viens no Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistu ieteikumiem, kas parādās VM ziņojumā, ir vienota operāciju standarta izveide. Tas pacientiem dotu paļāvību uz to, ka neatkarīgi no vietas, kur operācija ir veikta, rezultāts būs līdzvērtīgs.

Pašlaik tā nav. Ķirurgu metodes dažādās slimnīcās atšķiras, un reizēm ārsta lēmums, piemēram, neizņemt limfmezglus, var būt dzīvības cenā. Ministrijas ziņojums paredz izstrādāt vienotu standartu, kā ārstam rīkoties, atstājot daudz mazāk vietas interpretācijai.

Latvijas Onkoloģijas centrs būtu gatavs iesaistīties kolēģu apmācībā un pārraudzīt nozari, bet norāda – vajag finansējumu, lai jaunos profesionāļus piesaistītu tik augstas intensitātes darbam. Kā pozitīvu piemēru centrā min pērn jau notikušās apmācības mamogrāfijā. 

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) uz e-veselības bāzes top jauna sistēma, bet tas notiek lēni. 

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) jāaudzē sabiedrības aktivitāte valsts apmaksātās vēža skrīninga programmās. Un, lai arī ne pietiekami, tas notiek.

Vieglāk ir izglītot jauniešus, viņus var sasniegt skolā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu