"Wirecard" skandāls: meklēšanā izsludinātais izpilddirektors slēpjas Krievijā, ziņo laikraksts (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vērienīgā aktīvu iztrūkuma skandālā ierautās Vācijas digitālo maksājumu kompānijas "Wirecard" izpilddirektors Jans Marsaleks ar Krievijas militārā izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) - atbalstu  uzturas netālu no Maskavas,  vēsta Vācijas lietišķais laikraksts "Handelsblatt".

Pēc 1,9 miljardu eiro iztrūkuma konstatēšanas "Wirecard" jūnijā tiesā iesniedza maksātnespējas pieteikumu.

Vācijā  tika aizturēts, bet atbrīvots  pret piecu miljonu eiro  drošības naudu Austrijas pilsonis Markuss Brauns,  kurš atkāpās no "Wirecard" vadītāja amata, sākoties skandālam par iztrūkumu, bet Marsaleks, kurš arī ir Austrijas pilsonis, izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Domājams, ka Marsaleks GRU uzraudzībā atrodas kādā īpašumā uz rietumiem no Maskavas, raksta "Handelsblatt", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Tikmēr Vācijās žurnāls "Der Spiegel", pētnieciskās žurnālistikas vietne "Bellingcat" un Krievijas ziņu portāls "The Insider"  vēsta, ka Marsaleks neilgi pēc atlaišanas no amata 18.jūnijā caur Igauniju aizbēdzis uz Baltkrieviju. Taču pašreizējā politiskā saspīlējuma starp Baltkrieviju un Krieviju dēļ bijis pārāk riskanti Marsalekam uzturēties Minskā.

"Marsaleks bieži vien privātās sarunās sevi dēvēja par slepeno aģentu, un viņš, iespējams, cieši sadarbojās ar GRU, kad viesojās Sīrijā un veica investīcijas Lībijā," raksta "Handelsblatt".

"Bellingcat" vēsta, ka Marsaleks pēdējos desmit gados vairāk nekā 60 reizes bijis Krievijā.

Kā ziņots, Vācijas prokuratūra izmeklē 1,9 miljardu eiro iztrūkumu kompānijā "Wirecard".

Lai gan atbilstoši "Wirecard" dokumentiem šādai summai būtu jāatrodas trasta kontos divās Filipīnu bankās, abas bankas - "Banco de Oro" un "Bank of the Philippine Islands" - paziņojušas, ka tām nav bijis darījumu ar "Wirecard". Arī Filipīnu centrālā banka apstiprinājusi, ka 1,9 miljardi eiro no "Wirecard" nav ienākuši valsts finanšu sistēmā.

Iztrūkumu atklājusi auditorkompānija "Ernst & Young".

1999.gadā dibinātā "Wirecard", kuras galvenā mītne ir Minhenes piepilsētā Ašheimā, ilgu laiku tika uzskatīta par zvaigzni pie finanšu tehnoloģiju nozares debesīm. Sākumā tā sniedza maksājumu pakalpojumus galvenokārt pornogrāfijas un azartspēļu vietnēm, taču pirms maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas tai bija apmēram 280 000 klientu visā pasaulē, tostarp lidsabiedrības KLM un "Qatar Airways", kā arī Londonas sabiedriskā transporta kompānija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu