Bērnu slimnīcas fonds aicina ziedot bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Bērnu slimnīcas fonds aicina privātpersonas ziedot bērnu ar autiskā spektra traucējumiem atbalstam, ko Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) dubultos, informēja fonda projektu vadītāja Karīna Pētersone.

Viņa skaidroja, ka Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar ERAB kopienu, pirms Covid-19 pandēmijas sākuma izveidoja labdarības iniciatīvu "Es Apņemos". Kampaņas mērķis bija piesaistīt privātpersonu ziedojumos 50 000 eiro apmērā, kurus tad ERAB dubultotu un slimnīca varētu sniegt 40 bērniem ar autiskā spektra traucējumiem atbalstu, apmaksājot ABA terapijas un nodarbības.

Diemžēl, saistībā ar Covid-19, akcija nesasniedza plānoto mērķi un uz doto brīdi ir saziedoti 21 917 eiro, kuri ar ERAB kopienas atbalstu varēs palīdzēt 17 bērniem, pauda Pētersone.

Vēloties palīdzēt visiem 40 bērniem, fonda pārstāve aicina iesaistīties privātpersonas ziedot, lai kopīgiem spēkiem varētu sasniegt mērķi un viena gada garumā apmaksāt ABA terapijas vai logopēda nodarbības bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, kas palīdzēs šiem bērniem arvien labāk iekļauties sabiedrībā, visbiežāk arī iemācīties runāt.

Dubultoti tiks tikai privātpersonu ziedojumi un kampaņa ilgs līdz 15.augustam. Ziedot var Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā "www.bsf.lv", fonda "Ziedot.lv" mājaslapā, kā arī izmantojot "Mobilly" kontu.

Jau ziņots, ka šīs kampaņas laikā, lai informētu un izglītotu sabiedrību par autiskā spektra traucējumiem, tiks veidoti materiāli par to, kas ir autisms, kā to labāk atpazīt un kāda ir bērnu ar autiskā spektra traucējumiem vecāku pieredze. "jo ne tikai terapija palīdz bērniem integrēties sabiedrībā, liela nozīme ir arī līdzcilvēku attieksmei un izpratnei, lai terapijas laikā sasniegto rezultātu bērns varētu veiksmīgi īstenot reālajā dzīvē", iepriekš stāstīja fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Viņa sacīja, ka pērn bērnu ar autiskā spektra traucējumiem atbalstam tika novirzīti vairāk nekā 208 000 eiro, apmaksājot terapiju 113 bērniem un diagnostiku 78 bērniem. "Redzam, ka šogad šī summa būs vēl lielāka, jo katru nedēļu saņemam vismaz trīs jaunus pieteikumus atbalstam. ABA terapija, kas ir pierādījumos balstīta un pasaulē plaši izmantota kā pamata terapijas metode bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, nav valsts apmaksāta, tāpēc viss finansiālais slogs gulstas uz bērnu vecāku pleciem," skaidroja Dambiņa.

Daudzām ģimenēm nav iespēju pašiem nodrošināt ar terapiju saistītās izmaksas, kas vidēji ir 2500 eiro gadā, tāpēc vecāki pēc palīdzības vēršas pie fondā.

Bērnu slimnīcas fonds bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un viņu ģimenēm uzsāka sniegt atbalstu 2017.gadā, kad sadarbībā ar VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" Psihiatrijas klīnikas speciālistiem un Latvijas Autisma apvienību atvēra pirmo Autisma kabinetu Latvijā, kas joprojām darbojas kā izglītojoši informatīva platforma bērnu ar autiskā spektra traucējumiem vecākiem un tuviniekiem no visas Latvijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu