VID rosina sākt kriminālprocesu pret bijušo amatpersonu par aptuveni 20 eiro kukuļa pieprasīšanu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes aploksnē.
Eiro banknotes aploksnē. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde nosūtījusi Ludzas rajona prokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu bijušo VID Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta amatpersonu par aptuveno 20 kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, informēja VID.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta, tomēr VID piebilda, ka minētā amatpersona jau kopš 2019.gada oktobra nestrādā VID, taču tas neatbrīvo personu no Krimināllikumā paredzētās atbildības.

VID Iekšējā drošības pārvalde 2019.gada 29.oktobrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros atklāja, ka minētā amatpersona, formējot eksporta deklarācijas ārvalstu transportlīdzekļiem, vairākas reizes pieprasīja to īpašniekiem kukuli, lai mākslīgi nepagarinātu muitas kontrolei nepieciešamo laiku. VID informēja, ka kukuļa apmērs svārstījās no 10 līdz 20 eiro.

Kā norāda VID Iekšējās drošības pārvaldes direktors Aigars Prusaks, lai arī pieprasītā kukuļa apmērs un ārvalstu pilsoņiem radītais materiālais kaitējums šķietami nav liels, tomēr VID vēršas pret to ar visu likumā noteikto bardzību, jo, šādi rīkojoties, amatpersona vieš neuzticību taisnīgai muitas kontrolei.

2019.gada 31.oktobrī amatpersona tika atzīta par aizdomās turēto un tai tika piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt amatu VID.

Kriminālprocesu lūgts rosināt pēc Krimināllikuma 320.panta "Kukuļņemšana" trešās daļas, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu