Jemenas dienvidu separātisti atsakās no pašpārvaldes deklarācijas

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jemenas dienvidu separātisti trešdien atteicās no savas pašpārvaldes deklarācijas un pauda apņemšanos īstenot ar Saūda Arābijas starpniecību panākto miera vienošanos.

"Mēs esam sasnieguši savus mērķus," tviterī apliecināja separātistu Dienvidu Pārejas padomes (DPP) pārstāvis sakariem ar presi Nizars Haithams. "Mēs apstiprinām, ka tiks turpināta un padziļināta mūsu stratēģiskā partnerība ar  arābu koalīciju."

Vienošanās par varas dalīšanu - tā dēvētā Rijādas vienošanās - rudenī tika noslēgta Saūda Arābijas galvaspilsētā. Tās mērķis bija panākt, ka tiek izbeigta sāncensība starp Saūda Arābijas atbalstīto Jemenas valdību un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) atbalstītajiem dienvidu separātistiem.

Tomēr miera vienošanās aprīlī izjuka, kad DPP paziņoja, ka ieņem dienvidu lielāko pilsētu Adenu, kas bija kļuvusi par faktisko galvaspilsētu.

Saūda Arābija un AAE, kas abas ir sunnītu valstis, Jemenas pilsoņkarā izveidojušas partnerību, lai cīnītos pet šiītu nemierniekiem, kas 2014.gadā pārņēma kontrolē ziemeļus.

Zināma loma tajā, ka dienvidu separātisti atteikušies no pašpārvaldes deklarācijas, bija Saūda Arābijas un AAE spiedienam, atzina Haithams.

DPP paziņojums nācis klajā neilgi pēc Saūda Arābijas mudinājuma "pasteidzināt" vienošanās izpildi.

Atbilstoši koriģētajam plānam Jemenas premjerministrs tiek aicināts 30 dienu laikā izveidot jaunu valdību.

Tajā arī pausts aicinājums atvilkt konkurējošos spēkus no Adenas pilsētas un Abjanas provinces, kā arī Adenā iecelt jaunu gubernatoru un drošības jomas vadītāju.

Jemena ir viena no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm, un kopš 2014.gada beigām to pārņēmusi sīva cīņa starp Saūda Arābijas atbalstīto valdību un šiītu nemierniekiem hutiešiem.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās tajā ir nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu