Burovs sola ieviest taupības režīmu; Staķis uzsver ES fondu piesaisti Rīgai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Burovs
Oļegs Burovs Foto: Zane Bitere/LETA

Lai īstenotu vēlēšanu programmā iekļautos solījumus, partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) sola galvaspilsētā ieviest taupības režīmu un izrevidēt esošos tēriņus.

Intervijā domes priekšsēdētāja amatam izvirzītais GKR biedrs Oļegs Burovs teica, ka jāsamazina administratīvie izdevumi pašvaldības kapitālsabiedrībās. Piemēram, ja valdes locekļiem, kuriem ir lielas algas, ir piešķirta arī dienesta automašīna, tad, iespējams, šie valdes locekļi var braukt ar personisko auto.

Esot jāizvērtē arī kapitālsabiedrību īpašumu lietderība. Piemēram, "Rīgas satiksmei" ir tenisa korti Mežaparkā un nekustamie īpašumi Liepājā. "Vai tiešām trolejbusa vadītāji pēc darba spēlē tenisu?" jautāja Burovs.

Viņš arī saredz iespēju ietaupīt līdzekļus, samazinot tēriņus, piemēram Rīgas svētkiem. 

"Svētki ir skaisti un labi, bet vai šis brīdis ir piemērots, lai svinētu? Svētku rīkošanai tiek tērēti simti tūkstošu eiro, kurus varētu izlietot lietderīgāk," uzskata Burovs.

Viņaprāt, līdzekļus iespējams iegūt, arī uzlabojot darba kvalitāti un strādājot saimnieciskāk. Kā piemēru viņš minēja Satiksmes departamentu, kuram aptuveni 50% no paredzētajiem līdzekļiem dažādu remontu un būvdarbu veikšanai paliek neizmantoti. 

Pērn neizmantoti palikuši 15 miljoni eiro. Tas esot viens pilnībā saremontēts liels tilts. 

Līdzekļus varētu iegūt, sakārtojot attiecības arī ar valsts pārvaldi un iegūstot papildu finansējumu Rīgai, kā Latvijas galvaspilsētai, kas veic valsts reprezentatīvās funkcijas, piebilda Burovs.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks augusta beigās.

Domes ārkārtas vēlēšanām reģistrēti 15 kandidātu saraksti.

Staķis: Prioritātes Rīgā ir infrastruktūras sakārtošana, laba pārvaldība un investīciju piesaiste pilsētai

Ir jāvienojas, kā septiņu gadu laikā tiks sakārtota Rīgas infrastruktūra, izmantojot arī no Eiropas Savienības (ES) gaidāmos lielos naudas līdzekļus, kurus var apgūt arī galvaspilsēta, intervijā aģentūrai LETA, izklāstot galvenās prioritātes, norādīja "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" (AP/PRO) kopīgā saraksta Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis.

Politiķis akcentēja, ka "sev nekad nepiedotu", ja tiktu palaista garām iespēja ES līdzekļus ieguldīt pilsētas attīstībā. Lai pieņemtu labākos lēmumus, kurus infrastruktūras projektus realizēt, Staķis redz nepieciešamību rīkot vismaz divu dienu izbraukuma sapulci, kur piedalās visu ievēlēto partiju, arī opozīcijas deputāti, visu departamentu un kapitālsabiedrību vadītāji.

Šādā sanāksmē jāvienojas, kuri projekti ir primāri jāveic, kā arī, kuri ir atliekami un kuriem laiku nevajag tērēt, pauda Staķis. Viņš uzsvēra, ka ir jābeidz prakse, ka kādas jomas tiek sadalītas "vasaļu valstīs" un ka katrs cīnās pats par sevi, jo projektu realizēšana var sekmēties, ja Rīgas institūcijas to veic kopīgi.

Rīgas mēra amata kandidāts norādīja, ka jāpabeidz jau iesāktie projekti, tajā skaitā tiltu vai pārvadu atjaunošanas darbi. Vaicāts par Ziemeļu pārvada projekta īstenošanu, Staķis norādīja, ka to atbalstītu, jo ir ievērojami jāatslogo satiksme Rīgas centrā.

Politiķis norādīja, ka, runājot ar projektu īstenošanā iesaistītajiem cilvēkiem, secināms, ka tā esot bijusi Rīgā līdz šim pie varas bijušo partiju "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" izvēle neatvēlēt pietiekamu finansējumu tiltu un ceļu uzturēšanai Rīgā, kas ir novedis pie samērā katastrofālas situācijas šajā jomā.

Saistībā ar citām prioritātēm, Staķis akcentēja, ka Rīgas domes iestāžu auditu ziņojumi liecina, ka galvaspilsētai steidzami ir nepieciešama laba pārvaldība. AP/PRO Rīgas mēra amata kandidāts pārliecināts, ka to varēs panākt arī ar sabiedrības, tajā skaitā nevalstisko organizāciju iesaisti pilsētas lēmumu pieņemšanā, kas, viņaprāt, jau iepriekš Rīgai būtu ļāvusi izbēgt no vairākām problēmām.

Kā trešo prioritāti Staķis minēja darba vietu, investīciju un inovāciju nodrošināšanu. Lai Rīgā būtu stabila ekonomika un galvaspilsēta būtu plaukstoša, bez publiskā finansējuma nepieciešami arī privātā kapitāla ieguldījumi, skaidroja politiķis. Tāpēc viņš savā tiešā pakļautībā apņēmies izveidot Rīgas investīciju aģentūru, lai investīcijām ietu pakaļ un vestu tās, pārspīlēti sakot, "ar varu" uz pilsētu.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks augusta beigās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu