Pārbaudē Talsu novada bāriņtiesā konstatētas nepilnības normatīvo aktu piemērošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) veiktās pārbaudes laikā Talsu novada bāriņtiesā konstatēta labas pārvaldības principa neievērošana, kā arī nepilnības normatīvo aktu piemērošanā, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Kā vēstīts, jūlija vidū Talsu novada dome skatīja pieprasījumu par bāriņtiesas priekšsēdētājas Jolantas Feldmanes un viņas vietnieces Aijas Staško-Ciemītes atstādināšanu no amata un pēc garām diskusijām to noraidīja. Tomēr drīz pēc tam Feldmane un cita viņas vietniece Dace Spade uzrakstīja atlūgumu. Par Talsu bāriņtiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāju pašvaldība iecēlusi līdzšinējo Feldmanes vietnieci Lieni Liepu.

"Talsu novada pašvaldība ir saņēmusi VBTAI izvērtējumu, tas nākamajā nedēļā tiks izvērtēts un tad pašvaldība lems par tālāko rīcību," sacīja pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Inita Fedko.

VBTAI pārbaudē Talsu novada bāriņtiesā, kas veikta pēc pašvaldības lūguma, tika vērtēta bāriņtiesas darbinieku rīcība vairākos gadījumos, kas tostarp izraisījuši rezonansi plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos.

No tiem skaļākais gadījums saistīts ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmuma izpildīšanu, kad policijas, tiesu izpildītājas, bāriņtiesas un neatliekamās palīdzības mediķu klātbūtnē tika izpildīts tiesas lēmums par bērnu nogādāšanu Lielbritānijā. Šajā gadījumā iestādes darbinieku neprofesionāla rīcība netika konstatēta.

Tomēr pārbaudes laikā netika gūta pārliecība, ka Talsu bāriņtiesa ņēmusi vērā Tiesībsarga norādījumus par kontroles sistēmas uzlabošanu, lai būtu iespējams pārliecināties par ārpusģimenes aprūpē nodotu bērnu mantisko interešu aizsardzību. Proti, vienā gadījumā bijušas šaubas par to, vai bāriņtiesa ir noskaidrojusi informāciju par bērna iespējām saņemt valsts kompensāciju cietušajiem.

Konstatējot nepilnības, bāriņtiesai norādīts uz darbībām, ko VBTAI ieskatā būtu bijis nepieciešams veikt korektāk un pārdomātāk. Vienlaikus sniegti priekšlikumi iestādes darbības uzlabošanai.

Labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) ieskatā, Talsu gadījums spilgti apliecina nepieciešamību īstenot bāriņtiesu reformu, kas ir viena no ministrijas šī brīža prioritātēm.

Bērnu tiesību aizsardzības sistēma ir būtiski jāpilnveido, uzskata ministre. Tāpēc valdībā jau tuvākajā laikā skatīs informatīvo ziņojumu par LM izstrādāto bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides piedāvājumu, kas tostarp paredz samazināt bāriņtiesu skaitu un pašvaldību ietekmi uz tām. Kā atzīmē politiķe, pēc bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides izšķiroša būs bāriņtiesu darbinieku izglītība, sertifikācija un regulāra zināšanu atjaunošana.

"Talsu gadījums vēlreiz apliecina, ka īpaši sarežģītās situācijās, kas skar vecāku strīdu par aizgādības jautājumiem, pārrobežu un citās lietās institūcijām joprojām ir nepietiekamas juridiskās un praktiskās zināšanas dažādu situāciju risināšanā un normatīvo aktu piemērošanā," uzsver Petraviča.

LM rosina virkni izmaiņu bāriņtiesu darbībā nākotnē. Ziņojumā, ko drīzumā skatīs valdība, tostarp norādīts, ka līdz ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu būtu samazināms bāriņtiesu skaits, nostiprinot bāriņtiesu skaita atbilstību administratīvo teritoriju skaitam.

Šobrīd ir sākts bāriņtiesu un sociālo dienestu funkciju izvērtējums, pēc kura noslēguma tiks rosinātas diskusijas ar atbildīgajām institūcijām par atsevišķu bāriņtiesu funkciju piekritības maiņu.

LM ziņojumā piedāvā mainīt arī bāriņtiesu darbinieku juridisko statusu. Proti, bāriņtiesu darbinieki turpmāk vairs nebūtu pašvaldības domes vēlētas amatpersonas, bet tiktu nodarbināti uz darba līguma pamata, ieviešot amata konkursu un nodrošinot pilnas slodzes darbu, tādējādi novēršot pašvaldības iespējamo ietekmi uz bāriņtiesu lēmumu pieņemšanas procesu.

Vienlaikus ar funkcionālo izmaiņu ieviešanu bāriņtiesās, iespējams, būtu maināms arī bāriņtiesu nosaukums, atsakoties no novecojošā un iestādes funkcijām pēc būtības neatbilstošā nosaukuma, novēršot sabiedrības maldināšanu, jo bāriņtiesa nav tiesu varai piederīga institūcija. Iestādes jaunajam nosaukumam būtu jāatbilst iestādes pamatfunkcijai - piemēram, Bērnu tiesību aizsardzības dienests.

Vēl ministrijas priekšlikums paredz Centrālās bērnu tiesību aizsardzības iestādes izveidi uz esošās VBTAI institucionālās bāzes. Jaunais modelis paredz, ka bāriņtiesas kā pašvaldības dibinātas iestādes atradīsies Centrālās bērnu tiesību aizsardzības iestādes funkcionālā padotībā.

Tādējādi, atbilstoši ministrijas plānam, tiktu nodrošināts tiešs valsts uzraudzības un kontroles mehānisms bērnu tiesību aizsardzības jomā, valstij uzņemoties atbildību par bāriņtiesu funkciju izpildi aizgādnības, aizbildnības, adopcijas un bērnu personisko un mantisko tiesību un interešu aizsardzības jautājumos, kā arī normatīvo aktu piemērošanā un to interpretācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu