“Ir jāsāk runāt par mājdzemdību vecmāšu atbildību!” Mājdzemdībās mirusi jauna sieviete (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

“Uzsita asini. Saruna ar kolēģi par pagājušās nedēļas izsaukumiem. Bijuši izsaukumā uz plānotām mājdzemdībām, kurās mirusi jauna sieviete. Vecmāšu rīcību nekomentēšu, bet no nevajadzīgas nāves varēja izvairīties, plānojot dzemdības stacionārā... Kad vienreiz šis beigsies?” tviterī raksta reanimatologs, Latvijas ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis. Sieviete mājdzemdībās mirusi jūlija beigās.

Valsts policija informē, ka 2020. gada 31. jūlijā plānotu mājdzemdību laikā mirusi 1983. gadā dzimusi sieviete. Policijā uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību”. Nāves iemesli tiks noteikti izmeklēšanas laikā.

Veselības inspekcijai ir zināms par šo gadījumu un tas tiks izskatīts.

Kārtējais gadījums, kas vēlreiz apliecina, ka jāsāk diskutēt par mājdzemdību vecmāšu juridisko atbildību un līguma, ko paraksta sieviete, saturu,” komentējot traģisko gadījumu, uzsver Roberts Fūrmanis.

“Mājdzemdības ir milzīgs risks, gan mātei, gan bērnam, jo palīdzības iespējas var būt novēlotas. Dzemdības ir fizioloģisks process, kurā risks var rasties jebkurā brīdī.

Katrs gadījums ir rūpīgi jāizmeklē - vecmātes rīcība, taktika, vajadzības gadījumā paredzot vecmātes civiltiesisko atbildību un kriminālatbildību.

Tostarp ir jābūt skaidrai informācijai par vecmātes kompetenci, tālākizglītību, aprīkojumu. Jo ir būtiska atšķirība, vai dzemdības notiek stacionārā, kur ir plaši pieejamas reanimācijas iespējas, vai mājdzemdībās, kur palīdzības sniegšanas iespējas ir ierobežotas. Līdzko juridiski tiks definēta vecmāšu atbildība mājdzemdībās, tā nopietnāk tiks pārdomāts, vai šim procesam jānotiek mājās. Tā, protams, ir katra brīva izvēle, bet jāsaprot, ka mājdzemdības nozīmē milzīgu risku,” saka ārsts. 

Mājās ik gadu pasauli ierauga vairāk nekā 200 mazuļu. Tomēr speciālisti uzsver: nav dzemdību bez riska, un problēma ir tajā, ka šie riski nav paredzami.

Piemēram, 5 līdz 10% mazuļu pēc piedzimšanas vajadzīga reanimācija.

Latvijas Vecmāšu asociācijai pagaidām nav informācijas, kas īsti noticis, zināms tikai fakts, ka sieviete mirusi mājdzemdībās. “Tas viennozīmīgi ir ārkārtas gadījums, kas  tiks analizēts un izvērtēts retrospektīvā,” saka  Latvijas Vecmāšu asociācijas prezidente Vija Bathena-Krastiņa.  “Plānotas mājdzemdības ārpus stacionāra ir atļautas. Ja ir zema riska grūtniece un paredzētas zema riska dzemdības, tās var notikt.” 

Vecmāte uzsver, ka jebkuras dzemdības - zema riska vai augsta - jebkurā brīdī var var transformēties un riski var rasties.

 "Turklāt jāņem vērā, ka resurss, ko “te un tagad” var piesaistīt mājdzemdībās, ir ierobežots.  Arī stacionārā no riskiem nevar izvairīties, bet pat vismazākajā reģiona stacionārā ir lielāki piesaistāmo mediķu, diagnostikas, tehnoloģiju resursi nekā mājās.”

2017. gadā no vairāk nekā  20 406 dzemdībām plānotas ārpus stacionāra dzemdības bija 249. 2016. gada rādītāji ir līdzīgi - no 21 442 dzemdībām ārpus stacionāra mazuļus pasaulē izvēlējās laist 257 mammas. 2018.gadā notika 287 plānotas ārpus stacionāra dzemdības, 2017. gadā no vairāk nekā  20 406 dzemdībām 249 bija plānotas mājdzemdības. Vienā gadījumā jaundzimušais bija nedzīvi dzimis, vienā gadījumā bērns tika pārvests uz perinatālās aprūpes centru. 2016. gada rādītāji ir līdzīgi - no 21 442 dzemdībām ārpus stacionāra mazuļus pasaulē izvēlējās laist 257 mammas. 2015.gada mājdzemdību statistika: 283. Divos gadījumos mājdzemdības pārtrauktas un grūtnieces pārvestas uz slimnīcu. Četros gadījumos uz slimnīcu aizvesti jaundzimušie. Kopš 2009. gada, kad ārpus slimnīcas piedzima 141 bērns, mājdzemdību skaits ir pieaudzis.

“Mājdzemdības Latvijā ir likumīgas, un tomēr jāsaprot, ka mājās iespēja sniegt neatliekamu palīdzību mammai vai mazulim ir būtiski ierobežota, salīdzinot ar stacionāru, un par dzemdībām nekad nevar teikt, ka tas būtu process bez riska, sarunā par mājdzemdībām TVNET pērn stāstīja “Veselības centra 4” ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa. “Mēs nekad nevaram zināt, kas mainīsies nākamajā mirklī, kā izvērsīsies situācija,” skaidro ārste. “Stacionārā, atgadoties sarežģījumiem, dzemdībās iespējams pieaicināt citus speciālistus, veikt ķirurģisku iejaukšanos, izmantot mūsdienu tehnoloģijas, kas paredzētas drošai mammas un bērna aprūpei. Protams, mājās šādas iespējas ir ierobežotas.”

 Veisa saka, ka mūsdienās arī slimnīcā sieviete var izvēlēties, kā laist pasaulē mazuli, - atrodoties vannā vai izvēloties dzemdēt kādā netradicionālā pozā, ja vien mammas un bērna stāvoklis to atļauj. 

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu