Vai apaļīgi politiķi ir korumpētāki? Pētījums par postpadomju valstu īpatnībām (14)

TVNET/The Economist
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Postpadomju valstīs politiķus ar lieko svaru uztver kā korumpētākus, liecina jauns pētījums. Latvija tajā ierindota pie "slaidākajām" valstīm postpadomju telpā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Economist (@theeconomist) on

Pētījuma autors Pavlo Blavackis, kurš pārstāv Monpeljē Biznesa augstskolu Francijā, ar algoritma palīdzību pēc fotogrāfijām noteica 15 valstu ministru aptuveno ķermeņa masas indeksu (ĶMI). Viņš secināja, ka pastāv korelācija starp ministru kabineta vidējo ĶMI un korupcijas uztveri, kas tiek mērīta Pasaules Bankas un "Transparency International" sastādītajos indeksos.

Indeksi kā vismazāk korumpētās postpadomju valstis uzrāda Baltijas valstis un Gruziju, un tieši šīm četrām valstīm ir visslaidākie ministri.

Turpretī Tadžikistāna, Turkmenistāna un Uzbekistāna ierindotas pie visvairāk korumpētajām valstīm. Visapaļīgākie politiķi ir Turkmenistānā, Uzbekistānā, kā arī Ukrainā.

Blavacka pētījumā atklājās, ka postpadomju valstīs augstākajās aprindās liekais svars ir ļoti izplatīta parādība, norāda medijs "The Economist". Algoritms aplēsis, ka gandrīz trešdaļai no 299 analizētajiem ministriem ir "smaga aptaukošanās". Šajā kategorijā ietilpst 54% Uzbekistānas un 44% Tadžikistānas ministru. Tikai 3% šo valstu ministru ir normāls svars.

Neskatoties uz Vladimira Putina mēģinājumiem kultivēt vīrišķīgu un sportisku tēlu, Krievijas ministru kabinets ir tikpat korpulents kā kaimiņvalstīs.

Jāpiebilst, ka izmērīt korupciju ir ļoti grūti. Vairums mērījumu balstās uz sabiedrības uztveri par valstī valdošo korupciju, taču šādi uzskati gadu gaitā mainās ļoti lēni.

Blavackis norāda, ka 2018.gada Armēnijas "samta revolūcija" noveda pie slaidāku politiķu nākšanas pie varas, taču "Transparency International" indekss tik un tā saglabājās 2017.gada līmenī, kad pie varas vēl atradās ilggadējais premjers Seržs Sargsjans, kurš tiek tiesāts par korupciju.

Interesanti, ka viskorpulentākie politiķi ir valstīs, kur sabiedrība kopumā ir slaidāka. "Transparency International" indeksā par viskorumpētākajām postpadomju valstīm atzītas tās, kuras ir visnabadzīgākās un kurās ir vairāk iedzīvotāju ar nepietiekamu svaru.

Jānorāda, ka korelācija vēl nenozīmē cēloņsakarību. Paaugstināts ķermeņa svars vēl nenozīmē, ka politiķis ir negodīgs. Taču postpadomju valstu politiķiem vienalga derētu atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, jo pētījumi rāda, ka vēlētāji nelabprāt atdod balsi par apaļīgiem kandidātiem.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu