25 gadu ilgs monopols kremācijas biznesā: KP Rīgas domes rīcību sauc par nepieļaujamu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes rīcība, gandrīz 25 gadus pieļaujot monopolstāvokli kremācijas pakalpojumu sniegšanā, ir nepieļaujama, norāda Konkurences padome (KP), komentējot Augstākās tiesas (AT) lēmumu, pēc kura Rīgas domei nāksies sakārtot šo nozari galvaspilsētā.

KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Zane Gorškova aģentūru LETA informēja, ka AT spriedums apstiprina KP secināto par konkurences ierobežošanu Rīgas kremācijas tirgū.

Jau 2015.gadā KP cēla trauksmi par nesakārtoto apbedīšanas pakalpojumu nozari, tajā skaitā par kremācijas pakalpojuma sniedzēja atrašanos monopolstāvoklī teju 20 gadus. Cīņu pret monopolu Rīgas kremācijas tirgū nupat izbeidzis AT spriedums, kurā ir atzīts, ka Rīgas dome tai piederošo krematoriju Varoņu ielā ilggadējam sadarbības partnerim - "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" - nomā ir nodevusi prettiesiski.

Pēc KP celtajiem iebildumiem Rīgas dome rīkoja publisku izsoli par Rīgas krematorijas nomas līguma noslēgšanu, taču arī izsoles nolikums nepamatoti ierobežoja citu iespējamo konkurentu dalību konkursā, jo pieprasīja, lai uzņēmumam ir iepriekšēja pieredze darbam Rīgas krematorijā.

KP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Račko norāda, ka mākslīgs monopolstāvoklis nozarē, kur pakalpojumu varētu nodrošināt arī citi komersanti, tirgum un patērētajiem ieguvumus nerada. Viņaprāt, tiesas spriedums ir vēl viens spilgts apliecinājums publiskas personas bezatbildīgai rīcībai, ignorējot KP iebildumus par konkurences ierobežojošiem nosacījumiem izsolē.

"Nenodrošinot brīvu un godīgu konkurenci izsolēs vai iepirkumos, pasūtītājs nesaņems kvalitatīvāko pakalpojumu par labāko cenu, no kā iegūst ikviens patērētājs. Tas, visticamāk, var novest pie nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanas," brīdina Račko.

KP atgādina, ka publiskai personai ir īpaša atbildība neierobežot brīvu un godīgu konkurenci. No šī gada stājās spēkā grozījumi Konkurences likumā, kas nosaka, ka publiskām personām ir pienākums nodrošināt brīvu un godīgu konkurenci, kā arī paredz atbildību par šo noteikumu pārkāpumu.

TVNET jau ziņoja, ka AT noraidīja Rīgas pašvaldības kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu strīdā par tiesībām sniegt kremācijas pakalpojumus, aģentūru LETA informēja tiesā.

Administratīvā rajona tiesa apmierināja daļā SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" pieteikumu un samazināja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta un SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija" starpā 2017.gada 27.oktobrī noslēgtā līguma termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu