SPKC pagaidām nav izdevies atklāt, kā sācies Covid-19 uzliesmojums Murjāņu Sporta ģimnāzijā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Paula Čurkste/LETA
  • Izvirzītas trīs versijas
  • Saistībā ar uzliesmojumu pārbaudīs vēl 38 cilvēkus

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālistiem pagaidām nav izdevies atklāt, kā sācies Covid-19 uzliesmojums Murjāņu Sporta ģimnāzijā, taču izvirzītas vismaz trīs versijas, žurnālistiem pastāstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina par vairākiem būtiskiem riska faktoriem – piedalīšanās sacensībās gan Lietuvā, gan Kuldīgā, gan Rīgā, gan arī Igaunijā, tāpēc informācija par inficēšanās gadījumiem nodota arī Igaunijas un Lietuvas kolēģiem.

"Iespējamie inficēšanās apstākļi var būt dažādi un nevar izslēgt nevienu no hipotēzēm,"

uzsvēra Perevoščikovs. Viena no versijām ir, ka bērni būtu varējuši inficēties Lietuvā. Pēc tam bērni bijuši mājās, tāpēc pastāv iespēja, ka kāds inficējies mājās un, atkal satiekot grupas biedrus, inficējis to. Arī piedalīšanās sacensības Latvijā nebūtu izslēdzams kā inficēšanās avots.

Epidemiologi pārbauda, vai slimības izplatīšanās nav notikusi visā skolā, jo tās telpās pēdējo nedēļu laikā bijušas vairākas grupas. "Svarīgi pārliecināties inficēšanās skar tikai vienu grupu, nevis skolu kopumā," norādīja speciālists.

No kopumā 10 bērniem, kam apstiprināta saslimšana, astoņi norādījuši, ka viņiem bija akūtas elpceļu infekcijas simptomi, kas parādījās 31.jūlijā. Pārbaudes tiks veiktas vēl diviem bērniem, kuri iepriekš pārbaužu laikā nav atradušies skolā, kā arī visiem darbiniekiem - kopumā vēl 38 cilvēkiem.

Lai izslēgtu, ka arī citi bērni, kas apmeklējuši skolu kopš 17.jūlija, inficējušies ar Covid-19, bērnu vecāki tiks informēti par nepieciešamību veikt pārbaudes. Arī gadījumos, ja šajās ģimenēs kāds no vecākiem vai radiniekiem saslimis ar kādu elpceļu infekciju, nepieciešams pārbaudīties, uzsvēra Perevoščikovs. Sadarbībā ar Riteņbraukšanas federāciju par iespējamo inficēšanās risku tiks informēti arī visi to bērnu vecāki, kas piedalījušies sacensībās kopā ar inficētajiem sportistiem. 

Skolā tiks veikta dezinfekcija, lai infekcija turpmāk neizplatītos skolēnu vidū, bet saslimušo bērnu ģimenes locekļiem ieteikts ierobežot kontaktus ar citiem cilvēkiem, it īpaši ar tiem, kuri atrodas riska grupā, piemēram, cieš no hroniskām saslimšanām un ir sasnieguši cienījamu vecumu.  

​Patlaban visi jaunieši, kam konstatēta saslimšana, atrodas internātā, izolēti katrs savā istabā.

Komunikācija ar jauniešiem notiek ar telefona starpniecību, ēdināšana tiek nodrošināta ar vienreizējiem traukiem, kas pēc tam tiek utilizēti noteiktajā kārtībā, pastāstīja Murjāņu Sporta ģimnāzijas izpilddirektors Sergejs Čevers.

Riteņbraucēju federācijas prezidents Igo Japiņš uzsēra, ka "mums ļoti stingri noteikumi no starptautiskās riteņbraucēju federācijas – ja būtu liela iespēja saslimt sacensībās, tās būtu aizliegtas." Sportistiem aizliegts lietot kopējās dušas, aizliegta skatītāju drūzmēšanās, taču, piedaloties sacensībās, iespēja saslimt ir maza. 

Japiņš piebilda, ka, sazinoties ar sacensību organizatoriem, pagaidām neviens neesot ziņojis par saslimšanām, tāpēc viņš izteica pieņēmumu, ka kāds no bērniem inficējies mājās nevis sacensību laikā. 

Perevoščikovs uzteica Murjāņu Sporta ģimnāzijas rīcību, ka,

pateicoties skolas administrācijas iniciatīvai, saslimšana atklāta pietiekami ātri.

Viņš piebilda, ka saslimšanas simptomi bijuši astoņiem no desmit bērniem, turklāt tie bija pietiekami viegli un nav radušās bažas par hospitalizācijas nepieciešamību. 

"Tas apliecina, ka slēgtos kolektīvos, arī bērnu vidū, infekcija var izplatīties ļoti strauji.

Tas norāda, ka nevar nepievērst uzmanību pat viegliem simptomiem

un, ja to ir vairāk kā divi gadījumi, tas ir signāls rīcībai un iemesls konsultēties ar speciālistiem un veikt izmeklējumus," uzsvēra speciālists.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora vietniece Anda Mičule norādīja, ka šobrīd ministrijas rīcībā

nav indikāciju, kas pēc šī gadījuma liktu pārskatīt jaunā mācību gada uzsākšanas plānus,

jo Murjāņu Sporta ģimnāzijā nenorisinājās vispārējs izglītības process, bet gan riteņbraukšanas un citu sporta veidu treniņi. "Ir pāragri šo gadījumu reducēt uz visu izglītības sistēmu," viņa norādīja, pievilstot, ka IZM šos jautājumus neizlemj vienpusēji, bet sadarbībā ar Veselības ministriju un SPKC.

Arī Perevioščikovs sacīja, ka šajā gadījumā inficēšanās notikusi slēgtā grupā, kurā bērni kopā ceļo, uzturas un veic visas ikdienas aktivitātes, tāpēc to nevar attiecināt uz izglītības procesu kopumā. Viņš pauda cerību, ka tā izrādīsies tikai vienas grupas problēma un pārējie bērni izglītības izstādē nebūs skarti.

Vērtējot situāciju kopumā, Perevoščikovs sacīja, ka globālā mērogā situācija ir optimistiskāka nekā pirms nedēļas, jo saslimstības pieaugums ir apstājies, toties Eiropas Savienības valstīs kopumā redzams, ka saslimstība pieaug katru dienu. Salīdzinot iepriekšējo septiņu dienu rādītājus, kad konstatēti 70 000 inficēšanās gadījumu, ar iepriekšējo nedēļu, redzams 22% pieaugums, kas novērots gandrīz katru dienu, un Baltijas valstis nav izņēmums.

Salīdzinot starp Baltijas valstīm, redzams, ka saslimstība Latvijā ir divas reizes zemāka nekā Lietuvā un Igaunijā.

Jaunākos datus par 18 inficēšanās gadījumiem vienā dienā Perevoščikovs nosauca par "pārsteidzošiem". Deviņi inficēšanās gadījumi saistīti ar vakar atklātajiem diviem saslimušajiem Murjāņu Sporta ģimnāzijā, bet pārējie ir savstarpēji nesaistīti, tostarp četri no inficētajiem atgriežoties no Serbijas, Īrijas, Beļģijas un Luksemburgas. Viens gadiīums, visticamāk, saistīts ar kontaktēšanos ar cilvēku, kurš pabijis ārzemēs.

Divos gadījumos turpinās izmeklēšana, bet vēl

divos gadījumos izsekot vīrusa transmisiju nav iespējams. Viens no šiem gadījumiem konstatēts Rīgā, otrs – Gulbenē.

Perevoščikovs sacīja, ka šādi neizsekojami gadījumi ir katru nedēļu, bet pagaidām tādu gadījumu īpatsvars, kad inficēšanās ceļš ir skaidri nosakāms, ir lielāks.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī, veicot 1829 Covid-19 testus, reģistrēti 18 jauni saslimšanas gadījumi, un puse no tiem saistīta ar uzliesmojumu Murjāņu Sporta ģimnāzijā.

Kopumā Latvijā līdz šim veikti 207 909 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas 1275 personas un 1070 izveseļojušās, bet 32 mirušas.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā nav stacionētu pacientu ar Covid-19. Stacionāros patlaban ārstējas seši ar jauno koronavīrusu sasirgušie, un visiem slimības gaita ir vidēji smaga. Līdz šim no stacionāra izrakstīts 191 Covid-19 pacients, starp kuriem ir gan tie, kas izveseļojušies, gan tie, kas miruši.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu