Vai hemoroīdus var nodot partnerei? Kas ir ādas ļerpatiņas? Jā, parunāsim par proktoloģiju un arī estētiku!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Jociņi par ķermeņa vietu, kur saule nekad neiespīd, it nemaz neuzjautrina, ja tieši to piemeklējušas problēmas, kas sagādā raizes ikdienā un par ko neērti runāt pat ar ārstu. Un velti! Izrādās, ka tik ļoti delikātajā perianālajā zonā gan medicīniskas, gan estētiskas dabas problēmas, kas vēl vairāk nomāc tieši vasarā, var atrisināt estētiskā proktoloģija. Par to sīkāk Veselības centru apvienības proktoloģe, ķirurģe, lāzermedicīnas speciāliste Baiba Putniņa.

Lūk, situācijas, kad ir vērts konsultēties ar proktologu, lai nepatīkamo veselības problēmu novērstu!

Veidojumi uz ādas

“Ginekologiem, dermatovenerologiem vai proktologiem bieži nākas pacientiem ārstēt veneriskās kārpas jeb smailās kondilomas, ar ko dzimumattiecību laikā var inficēties gan sievietes, gan vīrieši. Slimības galvenā izpausme ir kārpu veidošanās uz ārējiem dzimumorgāniem, anālās atveres apvidū, arī tās iekšpusē un citviet. Slimības sākumā šīs kondilomas varētu pieskaitīt pie estētiskas dabas problēmām, taču, ilgstoši neārstētas, tās var savairoties, radīt sāpes un stipru asiņošanu, nopietni iedragājot dzīves kvalitāti. Turklāt tās ir lipīgas un viegli nododamas partnerim. Kondilomas var izveidoties taisnās zarnas iekšpusē, tāpēc ir ne vienmēr pamanāmas un cilvēks var pat nodomāt, ka iedzīvojies hemoroīdos,” skaidro Veselības centru apvienības proktoloģe Baiba Putniņa.

Kondilomas ir jācenšas likvidēt pēc iespējas ātrāk, kamēr tās vēl ir mazas. Tad visu ļoti labi var atrisināt ar lāzera palīdzību. Ja kondilomas ir izaugušas lielas, nepieciešama ķirurģiska operācija, lai izņemtu visu veidojumu, un pēc tam – arī plastika. Papildus ārstēšanai vienmēr veic citu slimību, piemēram, hepatīta, HIV, diagnostiku.

Baiba Putniņa atzīst, ka, sarunājoties ar pacientu par šo slimību, jābūt uzmanīgai, lai neradītu pārpratumus un cilvēks nesāktu, iespējams, nepamatoti vainot savu pašreizējo partneri. “Kondilomu inkubācijas periods ilgst no 7 nedēļām līdz pat 9 mēnešiem.

Parasti tās iegūst kaut kad dzīves laikā, taču, ja cilvēkam ir stipra imunitāte, veneriskās kārpas var arī neparādīties.

Tiesa, līdz brīdim, kad tiek pārciests fizisks vai emocionāls stress vai onkoloģiskas slimības dēļ veikta ķīmijterapija, kas ievērojami pazemina imunitāti. Tad kārpas pēkšņi var parādīties, kaut arī inficēšanās notikusi daudz agrāk,” norāda ārste.

Ādas ļerpatiņas

Pastāv iespēja veikt arī tādu veidojumu kā ādas ļerpatiņu (zināmas arī ar nosaukumu skin tag – angļu v.) likvidēšanu. Tās mēdz izveidoties ap anālo atveri pēc hemoroidālās slimības paasinājumiem, trombozēm, dažkārt pēc operācijām, kad bijusi tūska. Ādas ļerpatiņas var būt dažus milimetrus vai pat dažus centimetrus garas – vizuāli pamanāmas un traucējošas. To dēļ nav iespējams ievērot normālu personīgo higiēnu – uz ādas nonākušie mikroorganismi saķērušies ļerpatiņās, radot pastāvīgi mitru vidi un baktērijām labvēlīgus apstākļus. Līdz ar to palielinās urīnceļu infekciju un ginekoloģisko infekciju risks, un, tāpat kā hemoroīdi, šī problēma var izprovocēt iekaisumu jeb perianālo dermatītu, ko pavada nieze, kairinājums. Dažreiz izveidojas pat ļoti smags dermatīts ar čūlām un iekaisumiem. Nereti pietiek tikai ar šo lieko ādiņu likvidēšanu nelielas ķirurģiskas operācijas laikā vai ar lāzeru, lai dermatītu novērstu.

Baiba Putniņa stāsta: “Šai manipulācijai ir divi posmi – viens, kad proktologs likvidē ļerpatiņas, un otrs, kad ņem talkā lāzera aparātu, kas domāts proktoloģisko slimību ārstēšanai, un apstrādā iekšējos hemoroīdu mezglus (tas nodrošina vēlamā kosmētiskā efekta iegūšanu, jo mezgli savelkas (liftinga efekts!). Tiek apstrādāta arī brūcīte, un tas viss veicina labāku sadzīšanu. Arī īpaši izteikta dermatīta un ādas plaisu gadījumā operācijas laikā veiktā ādas apstrāde ar lāzeru ir izcili dziedinoša. Tas tāpēc, ka šādi vienlaikus ir likvidēts gan iemesls – ādas ļerpatiņas un/vai hemoroīdi –, gan arī veikta ārstēšana. Papildus ir nepieciešama dermatovenerologa konsultācija, lai izslēgtu citas ādas infekcijas, piemēram, psoriāzi, sēnīšu infekciju.”

Pastiprināts apmatojums, pigmentācija

Sūdzības par pastiprinātu apmatojumu kādā ķermeņa vietā var būt gan sievietēm, gan vīriešiem. Pēdējiem bieži vien, pastiprināti svīstot karstā laikā, palielinās ādas infekcijas risks, īpaši, ja ir liekais svars, cukura diabēts.

“Ar apmatojuma problēmu vairāk nodarbojas dermatologi vai estētikas speciālisti, kuri piedāvā lāzerepilācijas procedūras. Tās ir vispiemērotākās apmatojuma likvidēšanai arī perianālajā apvidū, jo samazina ieaugušu matiņu problēmu,” stāsta proktoloģe. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuriem jau izveidojušies hemoroīdi vai radušās kādas infekcijas, kas var novest pat līdz sastrutojumam šajā apvidū.

Dažkārt cilvēku neapmierina izteiktā pigmentācija perianālajā un starpenes apvidū. Tad risinājums ir dažādas lāzerprocedūras un uz ādas aplicējami ķīmiskie preparāti, kas padara ādu gaišāku. Šādas procedūras ir dermatologu kompetencē.

Pēcoperācijas rētas

“Sievietēm, kurām veikti iegriezumi starpenē, lai dzemdību laikā bērniņš vieglāk izkļūtu ārā, dažreiz bojājumi bijuši tik dziļi, ka tie vairs nav tikai ginekologa kompetencē. Nepieciešama proktologa palīdzība, ja radušās komplikācijas, piemēram, no taisnās zarnas izdalās strutas tur izveidojušos fistulu, kā arī dziļo sarētojumu dēļ. Tad vispirms vajadzīga nopietna ārstēšana un tikai pēc tam, kad viss ir sadzijis, var domāt par estētiku – rētas samazināšanu, piemēram, ar plazmas (to iegūst no paša cilvēka) injekcijām.

Farmaceits iesaka

Ko var piedāvāt aptiekā, ja cilvēkam ir sūdzības par hemoroīdiem, stāsta Mēness aptiekas farmaceite Linda Fevraļeva:

“Vispirms cenšos noskaidrot, vai runa ir par iekšējiem vai ārējiem hemoroīdiem, vai ir arī asiņošana, vai situācija ir hroniska vai varbūt akūta, piemēram, cietas vēdera izejas dēļ.

Jāņem vērā, ka zāles hemoroīdu ārstēšanai svecīšu formā ir efektīvas iekšējiem hemoroīdu mezgliem, taču, ja cilvēkam ir arī ārējie hemoroīdi, ieteicami medikamenti krēma veidā, ko, protams, var lietot arī iekšpusē.

Tā kā hemoroīdi liecina par slimām vēnām, papildus ieteicams lietot tabletes uz diosmīna vai rutīna bāzes, jo tad ir daudz labāks ārstēšanas efekts. Savukārt, ja ir izteikta asiņošana, var piedāvāt svecītes, kas iedarbojas tieši pret šo problēmu. Ja sarunā noskaidrojas, ka cilvēks sūdzas par nopietniem traucējumiem anālajā apvidū, noteikti iesaku doties pie proktologa.

Liela nozīme ir pareizai higiēnai – vajadzētu iegādāties mitrās salvetes, ko ieteicams lietot pēc katra tualetes apmeklējuma, jo hemoroīdu gadījumā nav ieteicams higiēnai izmantot tualetes papīru, kas var radīt papildu kairinājumu.

Kopšanai ir jābūt īpaši saudzīgai, tāpēc piemērota ir apmazgāšanās ar ūdeni. Aptiekā nopērkami arī speciāli šķidrie līdzekļi, kas noņem kairinājumu, niezi. Sievietes var izmantot līdzekli, ko lieto intīmās zonas higiēnai.

Hemoroīdu profilaksē būtisks ir dzīvesveids – kustības un uzturs, kas satur pietiekami daudz šķiedrvielu. Nevajadzētu kavēties ar tualetes apmeklēšanu, ja šāda vajadzība radusies, un jāatceras par ūdens dzeršanu, jo nepietiekams šķidruma daudzums organismā veicina aizcietējuma veidošanos un provocē citas problēmas, piemēram, plīsumus anālajā zonā.

Farmaceita padoms var būt lietderīgs hemoroīdu sākuma stadijā, iesakot gan ārīgi, gan iekšķīgi lietojamus medikamentus un, protams, savlaicīgu vēršanos pie proktologa, lai nenonāktu līdz situācijai, kad jau nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu