Vairāk policijas 15. trolejbusā, pabalsti senioriem un mazdārziņi: ko sola Rīgas mēra kandidāti? (5)

“Komforta zona”
Foto: TVNET/Oskars Lūsis
Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

29. augustā notiks Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Lai tev, TVNET lasītāj, būtu labāks priekšstats par cilvēkiem, kas nākamos nepilnus 5 gadus vēlas vadīt Rīgas domi, piedāvājam Rīgas domes mēra amata kandidātu debates. Trešajā debašu sērijā piedalījās Latvijas krievu savienības (LKS) mēra amata kandidāts Miroslavs Mitrofanovs, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) mēra amata kandidāts Viktors Valainis un partiju apvienības “Jaunā saskaņa” (JS) otrais mēra amata kandidāts Jānis Kuzins.

Saeima atlaida Rīgas domi šī gada februārī. Formālais iemesls bija vietvaras nespēja nodrošināt vienu no pašvaldības autonomām funkcijām, proti, sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Tā atlaišanas ierosināšanu pamatoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (Attīstībai/Par!). Taču vairāki Saeimas opozīcijas deputāti pauda aizdomas, ka “atkritumu krīze” galvaspilsētā ir vien formāls iemesls, lai nomainītu varu Rīgā.

Pilnu debašu ierakstu skaties šeit:

Audio:

Kandidātu prioritātes

Partiju apvienības “Jaunā Saskaņa” otrais mēra amata kandidāts Jānis Kuzins divtūkstošo gadu sākumā bijis Jūrmalas pilsētas domnieks, kur savulaik vadīja iepirkumu biroju. Politiķis darbojies arī Rīgas domē kā padomnieks.

Viņa un JS prioritāšu vidū ir revīziju veikšana pašvaldības struktūrās un vainīgo sodīšana par koruptīvām darbībām. Turklāt partiju apvienība vēlas izveidot cilvēkiem pieejamu bezmaksas sabiedriskā transporta sistēmu, nodrošināt asistenta pakalpojumu visiem senioriem, kas to vēlas, un sakārtot pilsētas infrastruktūru, izmantojot jaunākas tehnoloģijas.

Vairāku Saeimas sasaukumu deputāts un Latvijas lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, ZZS pirmais numurs Viktors Valainis uzsvēra, ka, pirmkārt, ir steidzami jāatjauno dzīvojamais fonds. Pēc viņa teiktā, Rīgā ap 3000 daudzdzīvokļu namu ir kritiskā stāvoklī. Otrkārt, viņš apņēmies rūpēties par pilsētas senioriem un ģimenēm.

“Mēs piedāvāsim pabalstu senioriem medikamentu iegādei, sākot ar 100 eiro. Tāpat arī jaunajām ģimenēm 1500 eiro pabalstu par katru jaundzimušo,” solīja politiķis.

Kā LKS pirmais numurs šajās vēlēšanās startē partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs. Mitrofanovam ir biologa un ķīmiķa izglītība. Politikā ir kopš 1998. gada, kad pirmo reizi tika ievēlēts Saeimā. Ja tiks ievēlēts Rīgas domē, grasās saglabāt “to labo, kas pilsētā jau ir”, proti, sociālas palīdzības sistēmu, komunālo tarifu mazināšanu, namu un ceļu sakārtošanu. Tāpat Rīgas mēra amata pretendents solīja izjaukt koruptīvās shēmas un atjaunot pašvaldības mājokļu būvniecības programmu.

Jānis Kuzins ("Jaunā Saskaņa")
Jānis Kuzins ("Jaunā Saskaņa") Foto: TVNET/Oskars Lūsis

Ielu un tiltu remonti

Lūgts skaidrot, kā ZZS nodrošinās Rīgas ielu un tiltu remontu, Viktors Valainis norādīja, ka būs nepieciešams piesaistīt ārējo finansējumu, piemēram, no Eiropas Savienības atveseļošanas fonda un struktūrfondiem. Saskaņā ar viņa teikto, ir infrastruktūras projekti uz 300 miljoniem eiro, taču vajagot atrast resursus to realizācijai.

Savukārt Jānis Kuzins no JS nāca klajā ar ideju, ka infrastruktūras sakārtošanai varētu sludināt tādus iepirkumus, kuros piedalītos uzņēmumi no visas Eiropas Savienības.

“Kāpēc tas iepriekš nav darīts? Ja ir Eiropas Komisijas (EK) nauda, tad ir arī EK uzraudzība par to naudu. Vieglāk ir uztaisīt iepirkumu savējiem un izmantot nevis Eiropas naudu, bet Rīgas budžeta naudu. Tāpēc būvniecībā arī ir radušās šīs korupcijas shēmas,” sacīja Kuzins. Viņš arī piebilda, ka ceļu būvniecībā būtu jāizmanto jaunākās tehnoloģijas, kā to dara Igaunijā.

Kuzina idejai par ES mēroga iepirkumiem iebilda Mitrofanovs. Viņa ieskatā, tas nesakārtotās infrastruktūras problēmu nerisināšot, jo darbus tik un tā veiks vietējie apakšuzņēmumi. Pēc mēra kandidāta domām, lai sakārtotu ceļus, turpmāk ir jānosauc vainīgie nekvalitatīvajos remontdarbos.

“Rīdziniekiem ir jāzina, kas tie bija par deputātiem, kas ir nobalsojuši par celtniecību, remontu un iepirkumu. Šis rezultāts ir jāatspoguļo interneta vietnē, lai katrs varētu izlasīt, kurš ir vainīgs, ja remonts ir uztaisīts nekvalitatīvi vai šis darbs tika veikts ļoti ilgi,” pauda politiķis.

Rindu mazināšana Rīgas bērnudārzos

JS mēra amata kandidāts Jānis Kuzins minēja vairākus veidus, kā risināt bērnudārzu pieejamību. Pirmkārt, ir jāizvērtē skolu tīkls un, iespējams, kādas no šīm skolām jāpārveido par bērnudārziem. Otrkārt, esot jāsadarbojas ar pašvaldībām, kurās vietas bērnudārzos ir pieejamas, bet kuru iedzīvotāji strādā Rīgā. Tāpat politiķis uzskata, ka nepieciešams dotēt privātos bērnudārzus un aukles.

Viktors Valainis (ZZS)
Viktors Valainis (ZZS) Foto: TVNET/Oskars Lūsis

Kompleksu risinājumu problēmai piedāvāja arī ZZS mēra amata kandidāts Viktors Valainis. Viņaprāt, mazināt rindas iespējams, iesaistot Pierīgas pašvaldības. Piemēram, būvējot kopīgus bērnudārzus, kur tas ir nepieciešams. Politiķis arī piedāvāja atbalstīt privāto bērnudārzu attīstītājus. Bet vissvarīgākais priekšnosacījums rindu mazināšanai, pēc Valaiņa domām, ir algu celšana pirmsskolas pedagogiem.

Savukārt LKS pirmais numurs Miroslavs Mitorfanovs uzskata, ka primāri ir jānovērš rindu cēloņi. Pēc viņa domām, tādi ir divi. Pirmkārt, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados daudzas bērnudārzu ēkas tika privatizētas un šobrīd tiekot izmantotas citiem mērķiem. Otrs cēlonis esot Rīgas domes lēmums paaugstināt standartus bērnudārzos attiecībā uz platību. Ja uz pāris gadiem būtu iespējams atgriezties pie vecās kārtības, varētu divreiz samazināt rindas un nodrošināt jaunu ēku celtniecību, uzskata politiķis.

Kas notiks ar sabiedrisko transportu?

Gan Kuzins, gan Valainis sola Rīgā ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu. Tas būtu iespējams, atsakoties no dārgās e-talonu sistēmas.

Miroslavs Mitrofanovs, lai arī atbalstīja bezmaksas sabiedriskā transporta ideju, bija mazliet piesardzīgāks. Ja tiks pie varas Rīgā, politiķis solīja saglabāt līdzšinējās sabiedriskā transporta atlaides. Viņš uzskata, ka pirms runāšanas par bezmaksas transportu ir nepieciešami vismaz divi gadi, lai stabilizētu uzņēmuma “Rīgas Satiksme” finanšu situāciju.

Politiķis, atsaucoties uz partijas veikto rīdzinieku aptauju, norādīja, ka daudzi cilvēki nelieto sabiedrisko transportu nevis cenas dēļ, bet gan tāpēc, ka sabiedriskajā transportā ir netīrs un tur braucot cilvēki, kas traucējot apkārtējiem.

“Vispirms ir jānodrošina kārtība tramvajos un trolejbusos. Vispirms 15. trolejbusa maršrutā, lai tur būtu biežāk redzami pašvaldības policisti, jo, kad vispār nebūs kontrolieru, tad vadītājiem un policistiem būs pienākums nodrošināt kartību, lai normāliem cilvēkiem būtu ērti izmantot sabiedrisko transportu.”

Miroslavs Mitrofanovs (LKS)
Miroslavs Mitrofanovs (LKS) Foto: TVNET/Oskars Lūsis

Lūgts precizēt, ko viņš domā ar “normāliem cilvēkiem”, mēra kandidāts skaidroja, ka tie esot cilvēki, kuri netraucē citiem pasažieriem un nav alkohola reibumā.

Velosatiksmes sakārtošana un attīstība

JS mēra mata kandidāts Kuzins uzskata, ka velosatiksmi nedrīkst plānot atsevišķi no pilsētas satiksmes kopumā. Tāpēc esot jāizstrādā jauns Rīgas teritoriālais plānojums uz 12 gadiem.

Mitrofanovs piebilda, ka veloinfrastruktūras sakārtošanai jāveido sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, kas pārstāv gan velobraucējus, gan autoīpašniekus.

Savukārt Viktors Valainis no ZZS uzsvēra, ka infrastruktūras plānošanā ir jāiesaista tie cilvēki, kas paši ikdienā pārvietojas ar velosipēdiem. Vienlaikus ir jāmotivē arī pilsētas ierēdņi pārsēsties uz divriteņiem, lai tie labāk izprastu aktuālās riteņbraucēju vajadzības.

Zaļo zonu attīstība

Rīgas mēra amata kandidāti lūgti arī izklāstīt savus plānus attiecībā uz jaunu zaļo zonu ierīkošanu galvaspilsētā. Atbildot uz šo jautājumu, Kuzins ierosināja attīstīt mazdārziņu kooperatīvus. Šajās vietās, pēc politiķa domām, ir jāizveido droša vide.

“Lai cilvēkiem būtu interesanti atgriezties, kā kādreiz bija, pie zemes. Audzēt gurķus un tomātus,” skaidroja mēra amata pretendents.

Pēc Valaiņa domām, zaļā zona sākas pie cilvēka dzīvojamās mājas. Tāpēc ir jāturpina pagalmu labiekārtošana. Turklāt ir jāapsver atsevišķu vietu, piemēram, Biķernieku meža labiekārtošana, lai tas piesaistītu ne vien pilsētniekus, bet arī viesus no citām pilsētām.

Bet pēc Miroslava Mitrofanova domām parku Rīgā ir pietiekami daudz. Pilsētai vairāk esot nepieciešami jauni bērnu laukumi un automašīnu stāvvietas.

Kandidātu jautājumi

Raidījuma beigās katram Rīgas mēra kandidātam bija iespēja uzdot vienu jautājumu vienam no saviem konkurentiem.

Pirmais jautājumu uzdeva Mitrofanovs. Viņš atsaucās uz vienu diskusiju, kurā LKS tika kritizēta par to, ka partijas vēlēšanu programmā ir solījums atjaunot pieminekli padomju karavīriem – Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem, lai gan šis jautājums ir svarīgs tikai krievu izcelsmes rīdziniekiem. Mitrofanovs interesējas, ko Kuzins atbildētu uz šo pārmetumu.

Kuzins uzskata, ka pārmetums ir nevietā, jo arī 100 000 latviešu karavīru karoja Sarkanās armijas rindās. Politiķis uzskata, ka piemineklis tādēļ ir svarīgs arī daudziem latviešiem.

Savukārt Kuzins Mitrofanovam jautāja, ko LKS darīšot, ja būs pieprasījums galvaspilsētā rīkot praidu un 16. marta gājienu. Uz to Mitrofanovs atbildēja, ka saskaņojumus nodrošina Rīgas domes administrācija un politiķi šajā procesā iejaukties nedrīkst. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka LKS reaģēs uz pasākumiem, kas partijai nepatīk un neatbilst tās programmai. Mitrofanovs apliecināja, ka piedalīsies ikgadējā antifašistu pasākumā 16. martā.

Viktors Valainis no jautājuma uzdošanas atteicās, skaidrojot to ar abu konkurentu “galvenajiem uzstādījumiem”, kas neesot saistīti ar saimnieciskiem jautājumiem.

Kurš ar kuru ietu vienā koalīcijā?

Raidījuma nobeigumā visiem mēra amata kandidātiem jautāts, ar ko viņi būtu gatavi iet vienā koalīcijā jaunajā Rīgas domes sasaukumā. Kā apliecināja Viktors Valainis, ZZS nav gatavi iet vienā koalīcijā ar Saskaņu un “Gods kalpot Rīgai”. Runājot par pārējām partijām, Valainis “problēmas neredz”.

LKS, ka atzina Mitrofanovs, nav sarkano līniju, taču sadarbība ar “Saskaņu” un GKR nebūtu partijas pirmā izvēle.

“Ir izdevīgāk, ja mēs skatāmies no mūsu velētāju interesēm, sadarboties ar partijām, kas ir pārstāvētas Saeimā un kuras ir pie teikšanas valdības koalīcijā, lai izmainītu likumus par labu rīdziniekiem,” skaidroja politiķis.

Visbeidzot, kā norādīja Jānis Kuzins, JS ir gatava sadarboties ar jebkuru, kas gatavs strādāt rīdzinieku interesēs. Vienlaikus viņš atzina, ka JS nesadarbosies ar margināliem politiskajiem spēkiem. Par tādiem Rīgas mēra kandidāts uzskata partijas, kuru atbalsts rīdzinieku vidū ir zem diviem procentiem. 

Rīgas domes vēlēšanas notiks 29.augustā. Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22.

Iepriekšējās balsošanas dienas būs trešdiena, ceturtdiena un piektdiena pirms vēlēšanu dienas. Trešdien, 26. augustā, vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.16 līdz 21; ceturtdien, 27.augustā, no plkst.9 līdz 16, bet piektdien, 28.augustā, - no plkst.12 līdz 20.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID).

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuriem ir reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (līdz 31. maijam) vai Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums un reģistrējās balsošanai līdz 15. augustam.

Visiem vēlētājiem jābūt reģistrētiem vēlētāju reģistrā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu