Smagā stāvoklī esošā Navaļnija sabiedrotie uzskata, ka iestādes novilcina laiku (70)

Ziņa tiek papildināta
TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija organismā esot atklāta viela, kas bīstama ne tikai viņam pašam, bet arī apkārtējiem - tā transporta policija pamatojusi lēmumu neļaut viņu transportēt no Omskas slimnīcas, paziņojuši Navaļnija sabiedrotie. Viņi uzskata, ka tā tiekot novilcināts laiks.

"Šī [viela] ir bīstama apkārtējiem. Visiem, kas atrodas viņa tuvumā, nepieciešami speciāli aizsargtērpi. Tāpēc viņi atsakās atdot Alekseju," paziņojis Navaļnija štābs.

Taču Omskas ārstu publiskie paziņojumi ir atšķirīgi. Slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Anatolijs Kaļiņičenko paziņojis, ka mediķi neuzskatot, ka Navaļnijs ir saindējies, un ka viņa organismā indes pēdas neesot atrastas.

Analīzes nosūtītas uz laboratorijām gan Omskā, gan arī Maskavā. "Tikmēr prāta stūrīti paturam diagnozi "saindēšanās", bet mēs neuzskatām, ka pacients cieš no saindēšanās," sacīja Kaļiņičenko.

Pēcpusdienā Omskas slimnīcas galvenais ārsts Aleksandrs Murahovskis esot paziņojis, ka Navaļnijam noteikta diagnoze - vielmaiņas traucējumi, ziņo medijs NGS55.

"Diagnoze, uz kuru šobrīd visvairāk sliecamies, ir ogļhidrātu līdzsvara traucējumi, tātad vielmaiņas traucējumi. Tas var izsaukt strauju cukura līmeņa krišanos asinīs, kas noved pie samaņas zaudēšanas," teica Murahovskis.

Piektdien izskanēja vairākas pretrunīgas versijas par Navaļnija veselības stāvokli.

"Pirms stundas mums stāstīja par nāvējošu indi, kas ir bīstama apkārtējiem cilvēkiem, bet tagad - nekādi toksīni nav atrasti. Kas pie viņiem vispār notiek?" rīta pusē tvītoja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

Jarmiša iepriekš publicēja Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktora Ivana Ždanova un Navaļnija sievas Jūlijas atstātu par to, ko teikusi policijas pārstāve.

Policijas darbiniece, aizbildinoties ar izmeklēšanas noslēpumu, atteikusies Ždanovam un Navaļnijai izpaust, kas tā par vielu. "Neko vairāk viņa nesaka. Kas tā par vielu - mēs nezinām," norāda Ždanovs.

Jūlija Navaļnija piebilst, ka vēl pirms divām stundām Omskas mediķi esot gatavojuši dokumentus Navaļnija pārvešanai.

"Mēs domājam, ka tas tiek darīts tāpēc, lai izzustu ķīmiskā viela, kas atrodas Alekseja organismā. (..) Mēs, protams, nevaram uzticēties šai slimnīcai un pieprasām, lai viņu izdod," sacīja Jūlija Navaļnija.

Tikmēr Omskas 1.ātrās palīdzības slimnīcas galvenais ārsts Aleksandrs Murahovskis paziņojis, ka tuvāko divu dienu laikā esot gaidāmi jauni analīžu rezultāti. "Tie, ko saņēmām šodien, ir negatīvi," viņš sacīja. Murahovskis arī izteicies, ka vietējie mediķi ne ar ko neesot sliktāki par Vācijas ārstiem, ziņo "Mediazona".

Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša tviterī paudusi aizdomas, ka tā varētu būt novilcināšanas taktika, lai no opozicionāra organisma pazustu indes pēdas.

No Vācijas izlidojusi medicīniskā lidmašīna, lai no slimnīcas Omskā savāktu Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju. Taču Omskas slimnīca apgalvo, ka viņš nav transportējams.

Lidmašīna pacēlusies no Nirnbergas lidostas plkst.4:11 pēc Latvijas laika, vēsta laikraksts "Bild".

"Galvenais ārsts paziņoja, ka Navaļnijs neesot transportējams. Stāvoklis ir nestabils. Ar radinieku piekrišanu viņa pārvešanai nepietiek," piektdienas rītā raksta Jarmiša.

"Aizliegums Alekseju pārvadāt nozīmē tiešus draudus viņa dzīvībai. Palikt Omskas slimnīcā esošajā stāvoklī bez aprīkojuma un bez uzstādītas diagnozes - tas ir nāvīgi bīstami," viņa norāda.

Jarmiša uzsver, ka iepriekš ārsti pauduši gatavību ļaut Navaļnija pārvešanu, tāpēc tāda ar steigu tikusi organizēta. Viņa izteikusi aizdomas par politisku iejaukšanos ārstu lēmumos.

Tikmēr Omskas slimnīcas galvenais ārsts Aleksandrs Murahovskis piektdien paziņoja, ka slimnīcas ārsti šobrīd izvērtē piecas iespējamās diagnozes.

Kādas tieši ir šīs diagnozes, ārsts gan neatklāja. 

“Mums šobrīd ir piecas darba diagnozes. Diemžēl, šobrīd es tās nosaukt nevaru. Varu pateikt vien to, ka visas tās ir darba diagnozes un pie tām šobrīd tiek rūpīgi strādāts. Ir pieslēgti visi speciālisti, visi strādā. Mēs visi cīnāmies par mūsu pacienta dzīvību,” Murahovksa teikto citē tīmekļa vietne “NGS.Omsk”. 

"Mediazona" apkopojums liecina, ka ceturtdien Krievijas lielākajos valsts kontrolētajos telekanālos neesot ziņots par Navaļniju.

Ceturtdienas vakarā par lidmašīnas nosūtīšanu pavēstīja vācu nevalstiskā organizācija "Cinema For Peace".

"Cinema For Peace" vadītājs Jaka Biziļs informējis, ka Navaļnija ārstēšanu ir gatava uzņemties Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā ziņots, ceturtdienas rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā.

Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Viņa preses sekretāre Kira Jarmiša pavēstījusi, ka Navaļnijs no rīta dzēris vienīgi tēju, un izteikusi pieņēmumu, ka opozicionārs ticis saindēts.

Omskas apgabala Veselības ministrija paziņojusi, ka Navaļnijs šobrīd atrodas dabiskā komā un pieslēgts mākslīgās elpināšanas aparātam.

Lidmašīnu vērotāji ziņo, ka lidmašīna, kurā Navaļniju bija paredzēts transportēt uz Vāciju, esot nolaidusies.

Foto: Omskas slimnīca, kurā ievietots Navaļnijs

 
Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu