Bīstamības dēļ daļēji aizliedz ekspluatēt Vijciema skolas ēku Valkas novadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vijciema sākumskola šā gada 1.septembrī turpinās darbu ēkas tehniski drošajā daļā, taču nākamruden to slēgs, informēja Valkas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Kā vēstīts, Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pēc klātienes apsekošanas ir pieņēmis lēmumu daļēji aizliegt Valkas novada Vijciema skolas ēkas ekspluatāciju. Lēmums pamatots ar ēkas bīstamību un neatbilstību mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām.

Valkas novada dome plāno uzdot Vijciema un Zvārtavas pagasta pārvalžu vadītājam Valdim Šaicānam līdz septembrim sasaukt aktīvāko Vijciema pagasta iedzīvotāju sapulci par iespējamajām turpmākajām darbībām ar sākumskolas ēku.

Kā stāstīja Šaicāns, patlaban Vijciema sākumskolas ēkā skolas kolektīvs pārplāno mācību procesu tajās telpās, kuras BVKB ir atzinis par drošām un 1.septembrī skola vērs durvis vairāk nekā 20 1.-6.klašu skolēniem.

Šaicāns uzskata, ka pašvaldība ir kļuvusi par ķīlnieci esošās valdības politikai, kas liedz pašvaldībai aizņemties valsts kasē finansējumu skolas remontam, kā rezultātā ēka ir kļuvusi nedroša. Viņš norādīja, ka pašvaldība divu nedēļu laikā nevar rast risinājumu Vijciema sākumskolas skolēnu transportēšanai uz Valkas skolu, kā arī rīkojas sociāli atbildīgi gan pret bērniem, nodrošinot viņiem izglītības iespējas iespējami tuvu dzīvesvietai, kā arī skolas darbiniekiem, lai viņi pēkšņi nezaudētu darbu.

Ceturtdien, 27.augustā, Valkas novada domes sēdē plānots lemt par daļēju sākumskolas ēkas slēgšanu, kā arī to, ka mācības no 1.septembra organizēs ēkas tehniski drošajā daļā, sacīja Leitis.

Valkas novada domes sēdes lēmuma projektā norādīts, ka 2008.gada vasarā tika realizēts projekts "Energoefektivitātes paaugstināšana Vijciema pamatskolā", kura gaitā tika izremontētas dažas klašu telpas un nomainīti logi skolā. Pēc veiktajiem darbiem  pamatskolas ēkas pagrabā parādījās izmaiņas grīdas līmeņos. Pēc būvniecības ekspertu viedokļa, to izraisīja izmaiņas gruntsūdens līmenī un lietusūdens notekas. 2011.gadā tika uzbūvēta Vijciema sporta zāle, sakārtota lietusūdens kanalizācija ēkas fasādē. 

2015.gadā Valkas novada dome pasūtīja izpētes projektu SIA "Arhajs", lai noskaidrotu pagraba grīdas līmeņa izmaiņu, un plaisu sienās cēloņus. Paskaidrojošajā daļā arhitekts Gatis Purenkovs norādīja, ka ēkas pamati veidoti no liela izmēra granīta laukakmeņiem, kas savstarpēji savienoti, izmantojot kaļķu javu. Pamatu konstrukcija ir stabila, zem pamatnes un dziļāk netika konstatētas nekādas pamatu pamatmateriālu saārdīšanās pazīmes. Tika konstatēta, šuvju, kas savieno granīta laukakmeņus, noārdīšanās pazīmes, tika veikta pamatu šuvju materiālu vizuāla stiprības noteikšana un secināts, ka šuve ir zaudējusi savas saistes īpašības, un lielas mehāniskas iedarbības rezultātā var notikt pamatu konstruktīvo elementu savstarpējas atdalīšanās.

Pamatojoties uz šo izpēti, būvinženieris Ingus Veiss izstrādāja vispārceltniecisko darbu tāmi pamatu pastiprināšanai, kas sevī ietvēra pamatu papildus slāņa betonēšanu no abām pusēm. Pēc 2016.gada būvdarbu izcenojumiem šie darbu izmaksāja 73 849 eiro.

2018.gada 17.augustā BVKB veica ēkas ekspluatācijas pārbaudi, kurā tika konstatētas vairākas nepilnības ēkas ekspluatācijā, no kurām dažas tika novērstas paredzētajā termiņā. 2018.gada 30.oktobrī BVKB uzdeva līdz 2019.gada 30.decembrim veikt atbilstošus pasākumus ēkas pamatu un nesošo sienu pastiprināšanai. Pamatojoties uz šo BVKB lēmumu, Valkas novada dome pasūtīja SIA "UK Sistems" būves tehnisko apsekošanu. 

Apsekošanas laikā no 2019.gada 28.februāra līdz 2019.gada 4.jūnijam tika veikts plaisu monitorings četrās vietās. Būvinženieris Āre Pilds secināja, ka apsekojuma periodā ēkas konstrukcijās nav konstatēts būtisks plaisu deformāciju progress. Secinājumu daļā būvinženieris norādīja, ka neskatoties uz to, ka apsekojuma periodā netika konstatēts būtisks plaisu progress, steidzami jāparedz pamatu pastiprināšana, pretējā gadījumā var iestāties avārijas situācija. 

Pašvaldība norāda, ka paralēli šim izpētes projektam tika pieaicināta kompānija "Uretek", kas specializējas pamatu pastiprināšanā ar polimēra materiālu palīdzību. Kompānija veica izpētes darbus un izstrādāja cenu piedāvājumu pamatu stiprināšanai ēkas fasādē par 120 200 eiro un aktu zāles piebūvei par 29 800 eiro. Ēkas plaisu izmaiņu mērījumi turpinājās līdz šā gada 10.augustam. Novērojot plaisas, tika secinātd, ka nekādas būtiskas izmaiņas nenotiek. 

Šā gada 12.augustā Vijciema sākumskolā ieradās BVKB biroja pārstāvji, lai iepazītos ar paveiktajiem darbiem skolas ēkas stāvokļa uzlabošanā. BVKB speciālisti secināja, ka ēka nav atbilstoša un droša turpmākai ekspluatācijai, iesakot daļēji vai pilnībā slēgt sākumskolas ēku.

Ar Pildu ir panākta vienošanās, ka viņš turpina skolas ēkas stāvokļa novērošanu līdz 2021.gada 1.jūnijam ar noteikumu, ka 2021.gadā 1.jūnijā tiks sākti būvdarbi ēkas stāvokļa uzlabošanai, kā arī līdz 2020.gada 1.oktobrim tiks veikta zemes virskārtas planēšana ēkas iekšpagalmā, lai novērstu lietusūdeņu nokļūšanu ēkas pamatos. 

Valkas novada domes deputāti plāno uzdot Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļai sagatavot lēmuma projektu par sākumskolas slēgšanu no 2021.gada 1.jūnija, ko izskatīt Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē septembrī.

TVNET jau ziņoja, ka BVKB par radušos situāciju informējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju.

Kopumā BVKB uzraudzībā ir 2358 skolas, pirmsskolas izglītības iestādes, tehnikumi, universitātes un zinātniskajai pētniecībai paredzētās ēkas. No šā gada sākuma līdz 24.augustam ekspluatācijas uzraudzības ietvaros klātienē apsekotas 85 ēkas.

Izglītības iestādes, kurās BVKB šogad daļēji aizliedzis atsevišķu telpu ekspluatāciju, ir Pampāļu pamatskola Saldus novadā, Salnavas internāts Kārsavas novadā un Svitenes pamatskola Rundāles novadā.

Par Pampāļu skolu saņemts pašvaldības apstiprinājums, ka ar 1.jūliju pārtraukta ēkas ekspluatācija un mācības tajā nenotiks. Salnavas internāta skolas ēkā pēc BVKB atzinuma ir pārtraukta bīstamo telpu ekspluatācija un ēkas īpašnieks plānojot ēku pārdot izsolē. Savukārt Svitenes skolā aizliegta vienas telpas ekspluatācija un uzdots ēkas īpašniekam steidzami veikt ēkas tehnisko apsekošanu visām ēkas konstrukcijām.

Apsekošanas rezultātā bez Vijciema skolas vēl trijās izglītības iestādēs daļēji aizliegta atsevišķu telpu ekspluatācija, jo pastāv bažas par ēkas drošību, līdz ar to ēku īpašniekiem ir uzdots veikt padziļinātu ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšanu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu