"Spiegel": Vācijas klīnika pieļauj, ka Navaļnijs saindēts ar "Novičok" līdzīgu vielu (24)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas klīnika "Charite", kur atrodas Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, pieprasījusi Bulgārijai informāciju par uzņēmēja Emiliāna Gebreva indēšanu 2015.gadā, liecina medija "Der Spiegel" rīcībā nonākušās ziņas. 

"Charite" mediķi pieļauj, ka Navaļnijs varētu būt ticis saindēts ar to pašu vai līdzīgu vielu kā Gebrevs, secināts "Der Spiegel" un pilsoniskās žurnālistikas projekta "Bellingcat" kopīgajā izmeklēšanā.

Bulgāru ieroču tirgotājs Gebrevs tika hospitalizēts 2015.gada 24.aprīlī pēc tam, kad zaudēja samaņu kāda saviesīga pasākuma laikā Sofijā. Apmēram tajā pašā laikā slikti palika arī viņa dēlam un vienam no Gebreva uzņēmuma augstākā līmeņa vadītājiem. Visiem bija smagas saindēšanās simptomi. Helsinku laboratorija, kas specializējas ķīmiskajos ieročos, Gebreva organismā atrada divu organofosfātu pēdas.

Tika secināts, ka Gebrevu mēģināja noindēt ar nervus paralizējošu vielu, kas piederīga tai pašai vielu saimei, kam "Novičok" - nervu inde, ar kuru tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Gan Skripaļu, gan Gebreva gadījumā ir aizdomas, ka indēšanu veicis Krievijas militārais izlūkdienests GRU.

Gebrevs izteicies, ka Krievijas specdienestu uzmanību varējis piesaistīt vai nu ar ieroču tirgošanu Ukrainai, vai arī, iespējams, tāpēc, ka Krievija vēlējusies iegūt Gebreva uzņēmuma kontrolētu ieroču rūpnīcu.

Gebrevs slimnīcā aizvadīja aptuveni mēnesi. Neilgi pēc izrakstīšanas Gebrevs tika no jauna hospitalizēts ar saindēšanās pazīmēm, taču izdzīvoja arī otro reizi. Kad 2018.gadā Anglijas pilsētā Solsberijā tika saindēti Skripaļi, Gebrevs prokuratūrai paziņoja, ka esot piedzīvojis līdzīgus simptomus.

Vēlāk atklājās, ka viens no Skripaļu indēšanā aizdomās turamajiem aģentiem īsi pirms Gebreva saindēšanas ieradās Bulgārijā. 2020.gada sākumā Bulgārijas prokuratūra Gebreva indēšanā izvirzīja apsūdzības trim GRU aģentiem.

"Fakts, ka vācu ārsti Navaļnija sakarā sazinājās ar saviem bulgāru kolēģiem, acīmredzami liecina, ka viņi uzskata par iespējamu, ka abos gadījumos tika izmantota vai nu tā pati, vai arī ļoti līdzīga viela," raksta "Der Spiegel".

Pirmajā "Charite" sniegtajā paziņojumā bija teikts, ka mediķi Navaļnija organismā konstatējuši holinesterāzes inhibitoru grupas vielu - tādas satur ne tikai vairāki medikamenti, bet arī pesticīdi un nervu indes. Navaļnijs tiek ārstēts ar preparātu atropīnu. 

Pie acetilholīnesterāzes inhibitoru grupas pieder arī nervus paralizējošo vielu grupas "Novičok" indes.  

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu