Ķīnas valdība iznomā vairākas neapdzīvotas salas Ziemeļkorejas tuvumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Ķīnas ziemeļu pusē esošajā Liaoningas provincē atrodas simtiem mazu, neapdzīvotu salu, taču valdība ir nolēmusi rīkoties un likt vietējiem iedzīvotājiem tās attīstīt.

Jau jūlija beigās Liaoningas Finanšu un dabas resursu departaments nāca klajā ar paziņojumu, ka drīzumā neapdzīvotajām salām tiks piešķirta “izmantošanas maksa”. Jāpiebilst, ka Ķīnā visi zemesgabali, tostarp arī salas, pieder valstij, taču tās iedzīvotāji var īrēt un attīstīt, vēsta portāls “CNN”. Vienu hektāru plašs zemesgabals uz neapdzīvotās salas izmaksāšot 3700 Ķīnas juaņas jeb aptuveni 450 eiro.

Kopumā Lianoningas provincē ir 633 salas, no kurām apdzīvotas ir vien 44, bet pārējās 589 ir tukšas. Lielākā daļa salu atrodas Dzeltenās jūras krastā, daudzas no tām ir izkaisītas Jaludzjanas upē, kas atdala Ķīnu no Ziemeļkorejas.

Pēdējos gados, pēc vietējās ziņu aģentūras “Xinhua” aplēsēm, ir ievērojami palielinājusies Ķīnas ūdens resursu izmantošana konkrētajā provincē, taču ap to esošajā teritorijā resursi tiek izmantoti neefektīvi. Šā iemesla dēļ valdība lēmusi par labu salu izīrēšanai. Jāteic gan, ka salas varēs atļauties vien turīgais sabiedrības gals. Dārgākais zemesgabals uz salas izmaksāšot 25 miljonus juaņu jeb 3 miljonus eiro par hektāru mēnesī, lētākais – 450 eiro. Īres maksu ietekmē vairāki faktori, tostarp īrnieku plāni attīstīt salu un kādiem mērķiem tiks izmantota sala. Cenas būs atkarīgas no salu kvalitātes un lietošanas iespējām, kuru mērīs pēc sešu līmeņu skalas – jo zemāks būs salas reitings, jo zemāka būs cena un otrādi.

Augstāka līmeņa salas būs tādas, kuras izmantot tūrismam, lauksaimniecībai, zvejniecībai, urbānajai apbūvei vai citām nozarēm. Pastāv vēl deviņi kritēriji, pēc kā tiek novērtēta salas cena. Tas nozīmē, ka nevarēs vienkārši īrēt salu un  uz tās tikai dzīvot – tā būs jāizmanto vai jāattīsta.

Šāda sarežģīta cenu sistēma ir izstrādāta tādēļ, lai pasargātu salas. Potenciālajiem īrniekiem būs jāiet cauri striktam atlases procesam, pēc kura tiks izraudzīti īstie salu saimnieki. Tālāk tiem, kas izturēs konkursu, tiks piešķirtas atļaujas izmantot salas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu