Preiļu novada vispārizglītojošās mācību iestādēs mācību process notiks klātienē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visās Preiļu novada vispārizglītojošās mācību iestādēs mācību process jaunajā mācību gadā notiks klātienē, šonedēļ ārkārtas domes sēdē lēmuši novada domes deputāti.

Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis sēdē klātesošos informēja, ka Izglītības pārvaldē ar skolu direktoriem ir notikusi tikšanās, kuras laikā ir izrunāti visi apstākļi, pārrunāti skolēnu adaptācijas jautājumi jaunajai situācijai, jo Covid-19 izplatības laikā izglītības iestādēm ir jālemj par mācību procesa īstenošanai atbilstošāko modeli, lai pēc iespējas mazinātu audzēkņu un izglītības iestādes darbinieku inficēšanās riskus. Uzsvars tiks likts uz to, lai iespēju robežās samazinātu skolēnu pārvietošanos pa mācību kabinetiem, kā arī pulcēšanos starpbrīžos, organizējot tos pamīšus, īpašu vērību pievēršot higiēniskajām prasībām, aģentūrai LETA pauda pašvaldības pārstāve Jolanta Upeniece.

Ņemot vērā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos izglītošanās modeļus 2020./2021.mācību gadā, Preiļu novada vispārizglītojošās skolas, ņemot vērā pašreizējo situāciju un savas iespējas, ir gatavas sākt mācību gadu pēc piedāvātā A modeļa, nodrošinot mācības klātienē. Klātienes mācību procesā ir jāievēro nepieciešamie drošības pasākumi - jānodrošina savlaicīga informācija, jāievēro higiēna, personiskā veselības stāvokļa uzraudzība un distancēšanās.

Deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu apstiprināt IZM piedāvāto A modeli 2020./2021.mācību gadā Preiļu novada vispārizglītojošās skolās, uzdodot skolu direktoriem izstrādāt un apstiprināt kārtību mācību procesa organizēšanai atbilstoši izvēlētajam modelim. Skolu direktoriem uzdots izstrādāt kārtību par Covid-19 infekcijas ierobežošanas pamatprincipu un no tiem izrietošo prasību ievērošanu, kā arī noteikt atbildīgo personu izglītības iestādē.

Upeniece uzsvēra, ka lēmums pieņemts, ņemot vērā esošo situāciju. Par attālinātām mācībām pašvaldība var lemt krīzes situācijā, ja kādā no skolām tiks konstatēta saslimšana ar Covid-19.

Jau ziņots, ka jaunajā mācību gadā mācību procesu organizēs klātienē izglītības iestādē, bet būs jāievēro virkne piesardzības prasību, tostarp jāorganizē izglītojamo plūsma, mazinot to krustošanos, kā arī nepieļaujot drūzmēšanos, atbalstot grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lēma valdība.

IZM un Valsts izglītības satura centrs informēja, ka mācību organizēšana no nākamā mācību gada plānota trīs modeļos. Pašlaik uzskatāms, ka no 1.septembra mācības visās izglītības iestādēs Latvijā notiek klātienē un tas ir A modelis, ja epidemioloģiskā situācija ir līdzīga kā tagad.

Valdības atbalstītie grozījumi nosaka, ka arī šajā gadījumā, ja nepieciešams, izglītības procesu, atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam daļēji varēs īstenot attālināti, piemēram, to varēs darīt vienu dienu nedēļā, lai nodrošinātu distancēšanās iespēju, piemēram, koplietošanas telpu piepildījuma un izglītojamo plūsmas organizēšanas un kontroles nolūkā.

IZM norāda, ka šis nosacījums vispārējās izglītības iestādēs attiecināms tikai uz 7.-12.klasi, ņemot vērā izglītojamo vecumposmu un līdzdalību pašvadītā mācību procesā. Attiecīgi profesionālās izglītības iestādēs šāds risinājums iespējams visos kursos un grupās.

Vienlaikus, lai sekmīgi īstenotu mācību procesu, izglītības iestādes vadītājam būs jānosaka kārtību par mācību un pedagogu darba organizāciju, tai skaitā jānosaka komunikācijas kanāli ar izglītojamiem un viņu vecākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu