Eksperte: Mēs esam pamodušies citā Rīgā - ir cerības uz būtiskām pārmaiņām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēlēšanu iecirknis "Rīgas Nacionālajā bibliotēkā"
Vēlēšanu iecirknis "Rīgas Nacionālajā bibliotēkā" Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Ja pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām bija bažas, vai vēlētājiem ir cerības uz būtiskām pārmaiņām galvaspilsētā, vēlēšanu rezultāti apliecina, ka "esam pamodušies pavisam citā Rīgā", teica Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) politoloģijas pētniece un lektore Ieva Bikava.

Viņa skaidroja, ka sākotnēji viņai bijušas šaubas par nākamās koalīcijas veidošanas sarunām, amatu dalīšanu un katras atsevišķās partijas ļoti atšķirīgo izpratni par ētiku un morāli. Savukārt vēlēšanu rezultāti, piemēram, tas, ka no apvienotā "Attīstībai/Par" un "Progresīvo" (AP/P) sarasta lielākā daļa ievēlēto deputāta amata kandidātu ir no "Progresīvajiem", ļaujot cerēt, ka solītās pārmaiņas tiešām ir reālas.

Vēl viens pozitīvs pārsteigums, kas ļaujot cerēt uz pārmaiņām, esot "Jaunās vienotības" veiksmīgais starts vēlēšanās.

Līdz ar to, ņemot vērā AP/P saraksta līdera Mārtiņa Staķa un "Jaunās vienotības" saraksta līdera Viļņa Ķirša komandu darbu, Bikava cer, ka priekšvēlēšanu laika bažas, vai tik raiba koalīcija spēs par kaut ko vienoties un kopīgi strādāt, pagaist.

Eksperte gan atzina, ka iemeslu stīvēties jaunievēlētajām partijām esot daudz. Piemēram, Rīgas domes komiteju priekšsēžu amati, taču viņa gribot cerēt, ka priekšvēlēšanu laikā solītie jaunie standarti un labā pārvaldība tiks ieviesti.

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvis "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) apvienotais saraksts, kuram seko "Saskaņa" un "Jaunā vienotība", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtā informācija, apkopojot balsis no visiem 156 iecirkņiem.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. AP/P saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, "Jaunā Vienotība" - desmit, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts - septiņus, "Gods kalpot Rīgai" piecus, bet Latvijas Krievu savienība un Jaunā konservatīvā partija - katra pa četrām deputātu vietām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu