Irāna spīdzinājusi protestētājus, secina "Amnesty International" (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI) trešdien apsūdzēja Irānas drošības spēkus spīdzināšanas izmantošanā, lai izspiestu atzīšanos, pēc simtiem cilvēku apcietināšanas pērn notikušajos protestos.

Irānā 2019.gada novembrī pēc ievērojamas benzīna cenu celšanas izcēlās plaši protesti, bet drošības spēki tos apspieda, veicot masveidīgas apcietināšanas un gandrīz pilnīgi bloķējot interneta sakarus.

AI paziņoja, ka ir savākusi desmitiem liecību no 7000 apcietinātajiem, starp kuriem bija pat bērni 10 gadu vecumā.

Šīs liecības ir "šokējošu cilvēktiesību pārkāpumu katalogs, ietverot patvaļīgu apcietinājumu, piespiedu pazušanu, spīdzināšanu un cita veida sliktu izturēšanos", teikts organizācijas paziņojumā.

Apcietinātie ar spīdzināšanām tika piespriesti atzīt savu iesaistīšanos protestos, dalību opozīcijas grupējumos vai kontaktēšanos ar ārvalstu valdībām un medijiem, piebilda AI.

Organizācija sacīja, ka ir reģistrējusi vairāk nekā 500 cilvēkus, kas "pakļauti netaisnīgiem kriminālprocesiem saistībā ar protestiem". 

"Simtiem cilvēku ir piespriesti cietumsodi un pēršanas, un vairākiem - nāvessodi, pēc kliedzoši netaisnīgām prāvām, kuras vadīja neobjektīvi tiesneši aiz slēgtām durvīm," vēstīja AI.

Piespriestie cietumsodi bija robežās no viena mēneša līdz 10 gadiem. 

Starp izmantotajām spīdzināšanas metodēm bija sišana, elektrošoks, piparu aerosola smidzināšana uz ģenitālijām, seksuāla vardarbība, nāvessoda izpildes imitācija, nagu maukšana.

Neatkarīgu ANO ekspertu grupa decembrī paziņoja, ka protestu apspiešanas gaitā var būt nogalināti vairāk nekā 400 cilvēku. Irānas Iekšlietu ministrija atzinusi līdz 225 cilvēku bojāeju protestu laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu