Lavrovs pie Baltkrievijas protestiem vaino "ukraiņu ekstrēmistus" (21)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs preses konferencē Maskavā nācis klajā ar apgalvojumiem, ka protestus Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās provocējot no Ukrainas, vēsta portāls "Meduza".

Lavrovs par 200 "apmācītu ekstrēmistu" ievešanas Baltkrievijā sāka runāt pēc sarunām ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, kas ieradies vizītē Maskavā.

"Ukrainā ir ekstrēmistu sagatavošanas nometnes, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas - Volīnijas apgabalā un Dnipropetrovskas apgabalā. Mēs šodien to apspriedām, un es esmu pārliecināts, ka mūsu specdienestiem tam nopietnāk jāpievēršas. (..) Pēc mūsu aprēķiniem, apmēram 200 Ukrainas teritorijā apmācīti ekstrēmisti patlaban atrodas Baltkrievijas Republikā," klāstīja Lavrovs.

Viņš pieminēja tādas organizācijas kā "Trijžuburis", "C14", "Nacionālais korpuss" un "Labējais sektors", kas Krievijā ir aizliegtas.

Lavrovs izteicās, ka esot cilvēki, par kuriem nezina mediji un kuri esot ieinteresēti, lai "miermīlīgie protesti ieietu konfrontācijas spirālē".

"Ir apstiprinātas ziņas par to, ka šādas darbības tiek veiktas no Ukrainas teritorijas," apgalvoja ministrs, piebilstot, ka ukraiņu nacionālisti provocējot Baltkrievijā radikālu rīcību un finansējot attiecīgus pasākumus, kā arī apmācot "perspektīvus ekstrēmistu līderus".

Tikmēr aģentūra "Reuters" ziņo, ka Krievijas un Baltkrievijas armijas telefonsarunā apspriedušas kopīgu militāro mācību rīkošanu. Par to paziņojusi Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

Baltkrievijas valdība pēdējās nedēļās apgalvo, ka protestus pret viltotajiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem provocējot ārvalstis - Polija, Ukraina un Baltijas valstis.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins augustā paziņoja, ka Krievijā esot izveidots spēka struktūru rezervju kontingents, ko nepieciešamības gadījumā varētu sūtīt uz Baltkrieviju. Putins uzsvēris, ka šāds solis sperts pēc Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko lūguma. 

Viņš gan piebildis, ka Krievijas spēki uz Baltkrieviju netikšot sūtīti, ja vien situācija nekļūs nekontrolējama, "ja ekstrēmisti, maskējoties ar politiskiem lozungiem, nepārkāps zināmu robežu un nesāks laupīšanu, automašīnu, namu, banku dedzināšanu, nemēģinās ieņemt administratīvās ēkas un tamlīdzīgi".

"Ceru, ka nebūs nepieciešamības izmantot šo rezervi," izteicies Kremļa saimnieks.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu